Suport pentru dezvoltarea spiritului civic

Date:

Reprezentanța UNICEF în România și Avocatul Poporului au semnat un Memorandum de înțelegere pentru perioada 2020-2022, privind susţinerea Avocatului Copiilor, structură coordonată de un adjunct al Avocatului Poporului, în exercitarea atribuţiilor destinate tinerilor beneficiari ai acesteia: „UNICEF va acorda suport tehnic pentru ca Avocatul Copilului să devină membru al Rețelei Europene a Avocaților Copilului (European Network of the Ombudspersons for Children – ENOC), precum și pentru creșterea capacității personalului propriu. Asistența UNICEF va privi inclusiv îmbunătățirea sistemului de înregistrare a petițiilor. UNICEF și Avocatul Copilului vor colabora de asemenea pentru promovarea unei culturi a responsabilității și transparenței instituționale privind respectarea drepturilor copiilor în România” (foto A. Horega, UNICEF România).

Reprezentantului adjunct al UNICEF în România, Gabriel Vockel, a subliniat că „memorandumul are ca obiectiv întărirea respectării drepturilor copilului în România și sprijinirea Avocatului Copilului de a lucra ca un mecanism independent de monitorizare”.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a apreciat spiritul civic al Board-ului Copiilor din România, ca reprezentant şi susţinător al celor care nu au posibilitatea sau uneori curajul să se adreseze autorităţilor într-o diversitate de situaţii, cazuri, precum acces la educaţie, transport public, burse, dreptul la asistenţă medicală, bullyng etc. Avocatul Copilului, ca şi Avocatul Poporului, are rol de mediator, în sensul de a ajuta instituţiile statului să intervină, a subliniat Renate Weber. Board-ul Copiilor reprezintă un element de continuitate în urma preşedinţiei asigurate de România la Consiliul Uniunii Europene (semestrul I 2019).

Un sondaj privind rolul Avocatului Copilului realizat pe platforma inovatoare U-Report utilizată de UNICEF (https://romania.ureport.in/v2/opinion/1498/) arată că 31% dintre tinerii respondenţi au auzit de Avocatul Copiilor, iar dintre atribuţiile acestuia, cel mai necesar a fi exercitate sunt considerate soluţionarea sesizărilor (în proporţie de 27%) şi elaborarea de studii (aceeaşi pondere). Organizarea de întâlniri este considerată cea mai eficientă formă prin care Avocatul Copilului poate să lucreze cu beneficiarii (37%).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Theodora Golf Club, cel mai mare resort de golf din România, dă startul noului sezon fantastic de golf 

Cel mai mare resort de golf din România, Theodora...

Asistență acordată de Filip & Company grupului Digi la contractarea unor împrumuturi

Echipa Filip & Company anunță că „a asistat în...

Rottaprint își propune creșterea exporturilor cu 10% în 2025 față de anul trecut  

Compania Rottaprint, recunoscută drept „cea mai mare tipografie flexografică...