Situația epidemiei în sistemul de asistență și protecție a copilului

Date:

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) anunță că la 10 mai 2020 în sistemul de asistență și protecție a copilului gradul de infestare cu virusul Covid-19 este de 1,6% din totalul beneficiarilor: 928 de persoane, dintre care 21 de copii. Ponderea deceselor este sub 0,2% din totalul beneficiarilor: 98 de vârstnici și adulți cu dizabilități; aproximativ 10% din decese provin din centrele rezidențiale pentru vârstnici și persoane adulte cu dizabilități. Nu s-a înregistrat niciun deces dintre copii. Întregul sistem cuprinde 57.034 de beneficiari: copii, adulți cu dizabilități și vârstnici. Între angajați sunt 360 de infectați și 1 deces. Cele mai afectate județe sunt Suceava, Galați, Neamț, Arad, Hunedoara.

Aspectele problematice identificate sunt: existența centrelor rezidențiale mari care a favorizat răspândirea virusului la o scară mai largă (Sasca Mică din județul Suceava, cu 242 de beneficiari adulți infectați, e un exemplu), ceea ce „subliniază necesitatea implementării corecte și eficiente a procesului de dezinstituționalizare”; disfuncționalitățile în testarea personalului și a beneficiarilor de către direcțiile de sănătate publică („pe tot parcursul stării de urgență, inclusiv după intrarea în vigoare a O.M. nr. 8/2020, care a instituit izolarea preventivă la locul de muncă în centrele rezidențiale, colaborarea dificilă cu o serie de direcții de sănătate publică (DSP) a generat întârzieri în testare, refuzul testării și îngreunarea procesului de coordonare și organizare”, precum rezultate care nu au fost communicate în timp util,refuzul de testare a educatorilor izolați preventiv în centre pentru că în codul de ocupații ei nu se numesc „îngrijitori”, deși educatorii fac activități zilnice cu beneficiarii și sunt izolați alături de ei (București), întârziei în efectuarea testelor; refuzul testării motivată de absența resursei bugetare (Bihor); impunerea de către DSP a acoperiririi costurilor de testare de către DGASPC; tratamentul diferențiat al pacienților beneficiar (în centre) față de cel al angajaților (în spital); lipsa parțială a echipamentelor de protecție în prima fază a stării de urgență.

Cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, au fost alocate și distribuite în două tranșe 1.240.000 măști pentru serviciile sociale rezidențiale.

În parteneriat cu UNICEF România, ANDPDCA a pus la dispoziția serviciilor rezidențiale 150.000 de măști și mănuși. Kaufland România, pe bază de parteneriat cu ANDPDCA, a donat 1.128.000 lei pentru echipamente igienico-sanitare și hrană.

ANDPDCA recomandă „respectarea cu strictețe a recomandărilor Ministerului Sănătății care identifică testarea angajaților din sistemul rezidențial ca PRIORITARĂ”, amintește că „sistemul de asistență socială din România și-a asumat cele mai drastice și restrictive măsuri de combatere a răspândirii Covid-19, atât la nivelul țării, cât și la nivel European” și „consideră că efortul angajaților trebuie susținut de o reacție adaptată situației și prevederilor legale din partea tuturor instituțiilor și factorilor de decizie, pentru binele beneficiarilor, al angajaților, al familiilor și comunităților din care aceștia fac parte”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...