Recuperare lentă pentru companiile aeriene europene

Date:

Comentariu de piață al analistului eToro Ionuț Paulenco

În pofida scăderii cazurilor de covid în marea parte a lumii occidentale, companiile aeriene se confruntă cu o recuperare mai lentă decât alte sectoare afectate, cum ar fi HoReCa.

În timp ce ambele sectoare sunt extrem de dependente de ridicarea restricțiilor de către guvernele din întreaga lume, este mai ușor pentru un bar sau restaurant pună semnul „deschis” pe ușă și să-și întâmpine clienții atunci când guvernul o permite.

Companiile aeriene, pe de altă parte, sunt niște giganți care se mișcă lent. Este dificil să gestionezi o creștere rapidă a flotei de aeronave, echipaje, mecanici și să negociezi sloturi aeroportuare, să actualizezi orarele, etc. De asemenea, călătoriile internaționale tind să fie ultimele care primesc undă verde pentru redeschidere, deoarece țările rămân prudente cu privire la noile variante ale virusului.

De asemenea, există diferențe între companiile aeriene pe care investitorii trebuie să le ia în considerare – cele din SUA au avantaje care le permit o recuperare mai rapidă în comparație cu cele europene. În primul rând, SUA sunt o singură țară și, deși oamenii s-au temut să zboare în timpul pandemiei, sectorul călătoriilor aeriene nu este afectat de restricții de zbor interne. Nu este și cazul Europei, unde deciziile sunt luate de fiecare țară în parte și călătoriile între țări rămân dificile.

SUA sunt, de asemenea, mai avansate în ceea ce privește campania de vaccinare, care oferă încredere călătorilor în a rezerva zboruri și vacanțe, iar acțiunile companiilor aeriene și-au revenit puternic în ultimele luni. De exemplu, acțiunile American Airlines (AAL: NASDAQ) și-au dublat valoarea în ultimele șase luni.

În plus, piața americană de transport aerian este una consolidată, cu o concurență redusă pe rute, care permite prețuri mai mari. Pe de altă parte, piața europeană este una foarte competitivă, majoritatea companiilor aeriene operând pe margini subțiri.

Având în vedere situația actuală nefavorabilă, vor trece ani înainte ca sectorul european de transport aerian de pasageri să revină la nivelul de dinaintea pandemiei. Europa a înregistrat o scădere cu 70% a sosirilor în 2020, respectiv cu peste 500 de milioane de turiști internaționali mai puțini, cea mai mare scădere din orice regiune, potrivit Organizației Mondiale a Turismului a ONU.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, a raportat luni cea mai mare pierdere din istoria sa de 35 de ani. Compania aeriană irlandeză a pierdut 815 milioane de euro potrivit raportului său pentru anul fiscal 2021, comparativ cu un profit de 1 miliard de euro în anul fiscal anterior, datorită restricțiilor pandemice care au redus nivelul traficului cu 81%. În pofida cifrelor alarmante, compania a avut rezultate mai bune decât prognozele analiștilor care estimau o pierdere de 933 milioane de euro pentru cele 12 luni care se încheie în martie. Factorul de încărcare în această perioadă a fost de 71%, comparativ cu 95% în anul fiscal 2020.

Există câteva semne pozitive la orizont, rezervările triplându-se în ultima lună la 1,5 milioane. Dar compania a avertizat că nu va atinge pragul de rentabilitate înainte de 2022, numărul de pasageri fiind așteptat să fie în următoarele 12 luni la un nivel de 50-80% față de cel de dinaintea pandemiei.

Rivalul Ryanair din Marea Britanie, Easyjet, este, de asemenea, sub presiune, investitorii așteptându-se la cifre slabe atunci când își va raporta câștigurile joi. JPMorgan estimează o pierdere de 1,31 miliarde de lire sterline înainte de impozitare pentru anul în curs până la sfârșitul lunii septembrie, dar compania aeriană low-cost este bine poziționată pentru a profita de redeschiderea rutelor cu plecare din UK.

Uniunea Europeană are în vedere deschiderea rutelor în iunie pentru turiștii complet vaccinați din țări terțe cu rate scăzute de infectare, potrivit propunerilor publicate de Comisia Europeană. Unele țări, precum Olanda sau Italia, și-au creat deja propriile liste de țări sigure din afara UE din care accepta turiști.

_________________

Despre eToro

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.


Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...