Principalii factori cu influență asupra calității vieții

Date:

Factorii care determină în cea mai mare măsură calitatea vieții sunt familia și prietenii (declarați ca importanți în proporție de 90%), starea de spirit (90%), starea fizică (88%), stima de sine (88%), starea financiară (87%), școala/jobul (82%), după cum indică rezultatele studiului sociologic privind „Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor”, inițiat de echipa CIPRA, realizat în octombrie 2021, în parteneriat cu compania de cercetare Reveal Marketing Research.

Studiul investighează influența mai multor factori asupra calității vieții, rezultând următoarea ierarhie a lor, în funcție de nivelul influenței exercitate de fiecare, așa cum o declară respondenții: somnul (4,39), stresul (4,30), alimentația (4,17), consumul de alcool (4,16), mișcare/sport (3,82), consumul de tutun (3,67).

Pentru subiecții studiului, cele mai importante aspecte ale vieții rezultă a fi o casă primitoare (89%), nevoia de a dormi bine (88%), nevoia de a avea un echilibru emoțional (85%).

Studiul arată că „principalii factori care generează stres sunt contextul actual de pandemie Covid-19 (46%), situația financiară (40%) și lipsa timpului (34%) – mai ales în cazul celor cu vârstă între 25 și 34 ani”.

Marius Luican, CEO Reveal Marketing Research: „Rezultatele reprezintă o oglindă a riscurilor percepute, a aspectelor care pot fi îmbunătățite și care au un efect imediat asupra stării de bine a românilor”. 

Studiul a fost realizat pe baza metodologiei CAWI (Chestionare autoaplicate online) și a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 813 respondenți, bărbați și femei, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural, utilizatori de internet.

Rezultatele integrale ale studiului se găsesc la https://cipra.ro/wp-content/uploads/2021/12/Calitatea-vietii-romanilor_CIPRA.pdf 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Environ: România poate recupera anual peste două tone de metale rare din deșeuri electrice 

România are oportunitatea de a obține anual 2 tone...

INS: Rata de ocupare a populaţiei (15-64 ani) a fost de 63,8% în 2024, în creștere cu 0,8% față de 2023

Conform unui comunicat al Institutului Național de Statistică, în...

Cea de-a treia ediție a University Leadership Program a reunit la Timișoara 42 de participanți din 7 universități 

În cadrul University Leadership Program 2025 s-au derulat la...

Transportatorii români redeschid o rută istorică

Se redeschid rute istorice de transport rutier între Europa...