George Mierliţă, noul director general al Romsilva

Date:

Ing. George Mierliţă (Direcția Silvică Vâlcea) este noul director general al Regiei Naţionale de Pădurilor (RNP) – Romsilva, interimar, pentru o perioadă de patru luni. La preluarea funcției, în prezența ministrului mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos și a ing. Teodor Țigan, al cărui interimat ca director general al Romsilva a expirat, ing. George Mierliță a enunțat prioritățile mandatului său care vizează, între altele, atingerea unei ponderi de 45% a lemnului fasonat în totalul masei lemnoase recoltate din fondul forestier proprietate publică a statului vândute prin licitație, în perspectiva atingerii în 2023 a ponderii de 50%, precum și apropierea de consumator a lemnului de foc: „La această data, când nu s-au finalizat cifrele pentru 2021, suntem la 32-33% din masa lemnoasă recoltată ca fiind valorificată ca masă lemnoasă fasonată. Vom încerca să înfiinţăm depozite forestiere atât temporare, cât şi permanente, în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populaţiei, astfel încât accesul în fondul forestier să fie făcut doar de agenţi economici atestaţi sau de către formaţiile proprii ale Regiei, prin care să fie asigurată masa lemnoasă pentru aprovizionarea acestor depozite. Cel puţin ca idee, m-am gândit la aducerea şi apropierea lemnului din depozit către consumator, astfel încât să facem o livrare directă. Încercăm să ne adaptăm la economia de piaţă. Toate acestea au venit în perspectiva preţului de pornire al masei lemnoase pe picior din fondul forestier livrat direct către populaţie”.

De asemenea, noul director general al Romsilva a subliniat: „Am preluat din mers toate lucrările începute în mandatul trecut, în special pe cele de evaluare a amenajamentelor silvice, a planurilor de gospodărire a pădurilor. Sper să le termin într-un timp util, astfel încât cele două componente să fie într-o deplină armonie. Îmi propun, în acelaşi timp, să reducem cât mai mult tăierile neautorizate în fond forestier. Pentru anul 2021 avem o scădere semnificativă a acestora. Cred că aceste scăderi se datorează în principal punerii în aplicare a aplicaţiei SUMAL 2.0, modificării cadrului legislativ în ceea ce priveşte Codul Silvic, sancţionării faptelor de tăiere, cât şi a celorlalte legi privind contravenţiile silvice”.
Romsilva reamintește că „administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard international”.

Foto: Romsilva

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...