Ministrul mediului: „Nu sistemul SUMAL 2.0 a majorat prețul lemnului, ci piața”

Date:


„Nu SUMAL 2.0 a majorat preţurile masei lemnoase în România, ci piața, situaţia de pe piaţa internațională”, semnalează ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos, care, împreună cu ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a prezentat o situație la un an de la implementarea Sistemului informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL, în forma actuală, SUMAl 2.0. Ce se poate spune că a avut ca influență asupra prețului lemnului odată cu intrarea în funcțiune a sistemului actual, a apreciat ministrul mediului, a fost urmărirea legalității traseului masei lemnoase, ceea ce a redus cantitatea de masa lemnoasă exploatată illegal, cu alte cuvinte, a scumpit lemnul exploatat ilegal.


Barna Tánczos: „La un an de la implementare, pot să afirm că SUMAL 2.0 este un succes, pentru că avem un sistem stabil în care lucrează zeci de mii de operatori şi care ne oferă informaţiile de care avem nevoie în privinţa trasabilităţii masei lemnoase. În primul an de funcţionare aplicaţia mobilă Inspectorul Pădurilor şi portalul web cu acelaşi nume au avut, în total, peste 150.000 de utilizatori şi nu mai puţin de 6,8 milioane interogări în sistem. Toate aceste verificări făcute de cetăţeni au generat un număr de 4.985 apeluri la 112. În urma acestor apeluri, dispecerii noştri au identificat 1.308 transporturi potenţial ilegale, care au fost verificate de agenţii din teren. În urma verificărilor, 267 de transporturi au fost confirmate ca fiind ilegale, iar responsabilii au suferit consecinţele legale. Aceste apeluri au condus la verificarea mult mai riguroasă a rapoartelor mult mai riguros, s-au verificat camioanele, numere de înmatriculare şi de fiecare dată când s-a constatat o ilegalitate, acele mijloace de transport au fost oprite şi s-au întocmit documentele de rigoare pentru tragerea la răspundere a acestor persoane.”


Lucian Bode: „În 2021, comparativ cu 2020, s-a înregistrat un puternic trend ascendent la nivelul a trei indicatori: creşterea cu 46% a numărului de infracţiuni constatate, peste 12.000 (faţă de aprox 8400 în anul 2020), creşterea cu 40% a dosarelor penale înregistrate, peste 11.600 (faţă de 8300 în anul 2020), creşterea cu 47% a dosarelor penale soluţionate, peste 6500 (faţă de 4400 în anul 2020). Trebuie să creştem mai mult eficienţa acţiunilor comune în sistem integrat, pe această zonă pentru a limita acest fenomen care a fost încadrat şi constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale a României. În acest efort comun de contracarare a fenomenului infracţional pe componenta silvică, parteneriatul cu societatea civilă şi cu cetăţenii are o contribuţie semnificativă.”


Ca perspectivă pentru anul în curs, ministrul mediului, apelor și pădurilor a anunțat că SUMAL 2.0 va suferi unele modificări pentru mai multă rigurozitate: „Implementăm noi funcţionalităţi, în curs de dezvoltare la STS. Vom interzice exploatarea masei lemnoase din păduri pe timp de noapte, astfel încât să reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale. Vom automatiza verificările la nivel de 20 de metri cubi transport prin persoane fizice, pentru că de la 20 de metri cubi în sus toţi transportatorii trebuie să devină autorizaţi.

Obiectivul nostru pentru 2022-2023 este să crească cantitatea de masă lemnoasă venită din depozite. Masa lemnoasă exploatată din pădurile României se cifrează de câțiva ani cam la acelaşi nivel, la 19 milioane de metri cubi. Putem spune cu siguranţă că această cantitate este exploatată în mod legal, pe bază de acte de punere în valoare şi de avize care s-au generat automat.”

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...