LUMEA SE REMODELEAZĂ! CE FACE ROMÂNIA?

Date:

Lumea se remodelează. Fenomenul de remodelare cu manifestare mondo-
globală a fost provocat, după cum deja se știe, de pandemia de COVID-19, iar acum este accelerat de conflictul, cu posibile grave consecințe mondiale, dintre Rusia și Ucraina.

Iar ambele, și pandemia, și conflictul Rusia-Ucraina, pun în mod vădit sub semnul întrebării dacă parcursul globalizării mai poate fi același. În opinia mea evident că NU.

Pandemia de COVID-19 a declanșat primele semnale că lanțurile de producție și aprovizionare la nivel global nu mai sunt viabile. Se conturează deja reașezări și relocări ale locurilor de producție, relocări ale multor activități investiționale, orientarea fiind spre creșterea ponderii producției de bunuri în spațiul național al fiecărei țări.

Din păcate este posibil însă ca întreg procesul de remodelare la scară mondială, dar și regională și națională să se desfășoare pe fondul unei grave crize economice.

Conflictul Rusia-Ucraina are deja ca efecte probleme majore în aprovizionarea cu materii prime de bază pentru marile companii industriale, dar și pentru economiile multor state, inclusiv state puternic industrializate. Mai mult, sunt deja blocaje îngrijorătoare pentru circulația internațională a materiilor prime, în special cele energetice și cele agricole, a bunurilor de consum atât industrial cât și casnic.

În afara blocajelor în circulația mărfurilor, apar consecințele cu efecte negative majore, cum ar fi creșterea necontrolată a prețurilor și atingerea unor niveluri greu de suportat privind inflația.

Se va ajunge oare la previziunea futurologului Alvin Toffler că „în următoarele patru decenii un număr tot mai mare de oameni își vor cultiva propriile legume și își vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai puțin de marii producători și distribuitori din industria alimentară”?

În aceste situații nou create este tot mai clar că asistăm, deocamdată la nivel de discuții, la punerea în dezbatere a diferitelor variante de reașezare profundă a modelului economic în Uniunea Europeană.

Cauza: acum, și mai ales în viitor, banii de investiții devin tot mai scumpi, inflația tot mai ridicată, prețurile la energie și produsele alimentare tot mai mari, iar circuitul economic și comercial internațional nu mai este funcțional.

Iată de ce acum este foarte oportun ca România, țară cu real potențial natural, mineral, uman și chiar financiar, dar cu o situație economică, socială, de educație și sănătate foarte slabă, să evalueze corect actuala evoluție internațională, să folosească situația grea ca pe o oportunitate și să-și contureze un MODEL ECONOMIC ROMÂNESC ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, din perspectiva ROMÂNIA-ORIZONT 2040, adică să GÂNDIM DINCOLO DE AZI.

Constantin Boștină
Constantin Boștină
Domnul dr. ec. Constantin Boştină este preşedinte al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale şi director al revistei Economistul.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Cazurile tot mai frecvente de incidente cibernetice prin metode de inginerie socială impun companiilor măsuri complementare de protecție 

Leader Team Broker: „Asigurarea Cyber oferă despăgubiri pentru compensarea...

Storia: Analiza pieței imobiliare din România în martie 2025, conform datelor ANCPI și INS

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a...

Rețele Electrice România lansează o licitație de până la 180 milioane lei pentru lucrări de racordare

Rețele Electrice România a lansat pe platforma electronică...

Magazinele Lidl din România, închise în primele două zile de Paște

Lidl România anunță că magazinele proprii vor fi închise...