Românii sunt nerăbdători să înceapă să investească în 2023

Date:

Odată cu apropierea sfârșitului anului 2022, oamenii încep să își pună ordine în obiectivele pentru noul an. Potrivit unui sondaj realizat de platforma socială de investiții eToro, în 2023 prioritățile principale sunt sănătatea, finanțele, dezvoltarea personală și cea profesională.

Respondenții români spun că a petrece mai mult timp cu prietenii și familia este cea mai ușor de respectat rezoluție, urmată de a avea o dietă sănătoasă, a economisi 30% din venituri și a face exerciții fizice de 3-5 ori pe săptămână. Românii consideră că este mai greu să citească mai multe cărți decât să facă exerciții fizice. Cea mai dificilă promisiune este aceea de a face investiții regulate.

În ciuda acestui fapt, respondenții români spun că a începe să investească pentru viitor este una dintre cele mai importante decizii financiare pentru 2023, depășită doar de dorința de a începe o nouă activitate, care să le aducă venituri suplimentare. Avem cel mai mare procent din toate țările chestionate când vine vorba de dorința oamenilor de a începe să investească pentru viitor, chiar înaintea SUA. Acest lucru arată că românii sunt preocupați să își asigure bunăstarea.

Sondajul eToro arată că, pentru anul viitor, țări precum SUA și Marea Britanie, două dintre țările cu cele mai puternice culturi investiționale, se pregătesc să investească mai mult, în timp ce altele cu mai puțină tradiție investițională, precum România, au un apetit clar pentru a începe să investească. Acest lucru pune, de asemenea, presiune asupra companiilor pentru a răspunde nevoilor specifice ale grupului tot mai numeros de investitori individuali, oferind acces mai simplu la informații, modalități de implicare precum și analize mai bune.

Rezoluțiile de Anul Nou nu sunt un obicei  care a început în ultimii ani. Potrivit unei însemnări din jurnalul din 1671 aparținând Annei Halkett, scriitoare și membră a nobilimii scoțiene, o serie de promisiuni, preluate de obicei din versete biblice, erau intitulate „Rezoluții” și scrise pe 2 ianuarie. La începutul secolului al XIX-lea era destul de obișnuit ca oamenii să își stabilească (și să nu reușească să respecte) astfel de rezoluții.

Pentru 2023, obiceiul de a stabili rezoluții de Anul Nou este cel mai popular în Spania (80%), Italia (79%), Polonia (72%) și România (66%), arată sondajul eToro. Cei mai puțin înclinați să facă acest lucru  de Anul Nou în acest an sunt nemții, cu doar 45% care au răspuns afirmativ la întrebare, urmați de cehi cu 52%.

Vârsta este, de asemenea, un factor important. La nivel global, 72,4% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani intenționează să își stabilească rezoluții de Anul Nou, iar acest procent scade la 44% în categoria 55-65 de ani. Românii sunt mai entuziaști chiar și la vârste mai înaintate, 56% dintre cei între 55 și 65 de ani facand acest lucru. În 2022, peste 61% dintre români și-au stabilit o rezoluție de Anul Nou, dar pentru anul viitor procentul va crește cu 6%, ajungând la 67%.

Pentru 2022, cei mai mulți bărbați români au preferat rezoluțiile financiare, în timp ce femeile au preferat rezoluțiile legate de sănătate. În 2023, sănătatea și starea de bine este principala rezoluție pentru ambele sexe, aproape la același nivel cu cea legată de obiectivele financiare, care se situează pe locul al doilea.

Pentru români, cea mai importantă decizie în 2023 este să devină mai sănătoși (51%), urmată de obiectivele financiare (50%). La nivel global, îmbunătățirea sănătății și a stării de bine este principala rezoluție pentru anul viitor, urmată de obiectivele financiare și de fitness. Cu toate că doresc să fie mai sănătoși, fitness-ul nu este o prioritate pentru români, fiind foarte aproape de finalul listei.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...