Analiză Goldring asupra evoluției listărilor din România

Date:

Goldring, recunoscut ca unul dintre brokerii de referință în domeniul listărilor din România, prezintă o analiză asupra perspectivelor investiționale din 2023:

2023, atractiv pentru investitorii la Bursă din perspectiva dividendelor

Companiile din energie și cele din industria financiară vor fi cei mai importanți plătitori de dividende de la Bursa de Valori București, se arată într-o analiză realizată de experții Goldring, unul dintre cei mai activi brokeri în termeni de listări din România. Astfel, se estimează că OMV Petrom, Romgaz, Conpet și BRD – Groupe Société Générale ar putea să plătească investitorilor care au avut încredere în acțiunile lor cele mai mari dividende dintre firmele incluse în indicele BET al Bursei de Valori București. De asemenea, Nuclearelectrica, Transilvania Broker de Asigurare, respectiv, Transelectrica ar putea completa acest clasament.

„Estimăm pentru anul 2023 un randament mediu brut al companiilor analizate din componența indicelui BET de 7%. Spre comparație, la finalul lunii mai ( 23 mai – n.n.) randamentul mediu brut al societăților din BET era de aproximativ 6%. Așadar, investitorii ar putea avea în față un an 2023 atractiv din punctul de vedere al dividendelor, lucru datorat rezultatelor obținute de companiile din energie, unde criza din domeniu a contribuit la creșterea profitabilității în anul 2022”, a declarat Virgil Zahan(foto), directorul general al Goldring.

Conform ultimelor rezultate financiare raportate, la finalul primelor trei trimestre din 2022, sectorul energetic și de utilități, de la nivelul indicelui BET, a marcat o creștere a rezultatului net de 286%, a explicat Virgil Zahan.

Patru din cei șase emitenți cu randamente atractive, de peste 10%, activează în sectorul energetic. Este vorba despre OMV Petrom – cu 15,6%, Romgaz – cu 12,9%, Conpet – cu 10,6% și Nuclearelectrica – cu 10,0%. În ceea ce privește instituțiile bancare, analiștii Goldring estimează randamente brute de 5,4% pentru Banca Transilvania, respectiv de 10,1% pentru BRD.  Comparativ cu dividendele distribuite din rezultatul aferent anului 2021, analiștii Goldring anticipează creșterea valorii dividendului, ce li se cuvine acționarilor, cu 7,47% în cazul BRD. „În contextul incertitudinilor ridicate, aceștia au luat în considerare utilizarea aceleiași rate de alocare a dividendului ca și în anul anterior, în cazul ambelor instituții bancare. Politica de dividende finală va fi corelată cu evoluțiile economice din acest an, sectorul bancar fiind mai sensibil la șocuri economice comparativ cu alte sectoare”, au mai subliniat analiștii Goldring.

Este important de menționat că randamentul dividendelor a fost calculat de Goldring pe baza prețurilor de închidere ale cotațiilor din data de 10.01.2023. De asemenea, în cazul Fondului Proprietatea, dividendul estimat nu include și impactul listării Hidroelectrica, anunțată pentru acest an

„Anul 2022 a fost unul dificil pentru investitori, atât pentru cei care dețin acțiuni, cât și pentru cei cu obligațiuni. Cu toate acestea, dividendele de la BVB reprezintă un element diferențiator important în comparație cu alte piețe europene și internaționale”, potrivit lui Virgil Zahan, directorul general al Goldring.

Estimările prezente vor fi actualizate pe baza rezultatelor preliminare, ce urmează a fi publicate în luna februarie, dar și a contextului economic de la acel moment. Este de menționat și faptul că analiștii Goldring actualizează randamentul brut al dividendelor, pe baza ultimelor prețuri de tranzacționare cu frecvență săptămânală.

Goldring are o experiență de peste 20 de ani pe piața de capital și a fost premiată ca „Intermediarul companiilor antreprenoriale la BVB” pe segmentul de acțiuni, în cadrul Galei „Performerii anului 2020” organizate de Bursa de Valori București.  În 2019, compania a primit „Premiul pentru inovație în industria de brokeraj” în cadrul Ceremoniei de premiere a performanțelor de pe piața de capital organizate tot de Bursa de Valori București și Premiul pentru „Intermediarul companiilor antreprenoriale românești la BVB” în 2018. Tot în anul 2018, Goldring a fost premiată de Asociația Brokerilor pentru contribuția la dezvoltarea activității de brokeraj. La finalul exercițiului financiar 2021, societatea a raportat o cifră de afaceri de 7,3 milioane de lei, un profit net de 1,5 milioane de lei și 29 de angajați.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Environ: România poate recupera anual peste două tone de metale rare din deșeuri electrice 

România are oportunitatea de a obține anual 2 tone...

INS: Rata de ocupare a populaţiei (15-64 ani) a fost de 63,8% în 2024, în creștere cu 0,8% față de 2023

Conform unui comunicat al Institutului Național de Statistică, în...

Cea de-a treia ediție a University Leadership Program a reunit la Timișoara 42 de participanți din 7 universități 

În cadrul University Leadership Program 2025 s-au derulat la...

Transportatorii români redeschid o rută istorică

Se redeschid rute istorice de transport rutier între Europa...