Importanța renovării eficiente a clădirilor

Date:

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) subliniază că „sectorul construcțiilor reprezintă aproximativ 8,2% din PIB-ul UE, respectiv, 10% din totalul ocupării forței de muncă” și accentuează că „sectorul construcțiilor are un rol central în atingerea obiectivelor climatice și energetice setate de Directiva UE EPBD și aprobate de Parlamentul European în martie anul acesta, cu termene limită pentru 2030, respectiv, 2050.

În acest context, ROENEF semnalează că România, ca să se alinieze termenelor directivei, ar trebui să tripleze rata de renovare energetică.

Mihai Moia (foto), directorul executiv al Asociaţiei ROENEF: „Pentru a ne atinge obiectivele climatice și energetice, rata de renovare energetică ar trebui să se tripleze și să urmărească transformarea stocului de clădiri în clădiri cu consum de energie aproape zero, inclusiv în România. Să nu uităm de beneficiile la nivel de calitate a vieții, economii indirecte, respectiv locuri de muncă produse de renovare.  Pentru fiecare 1 milion de euro investit în renovarea energetică a clădirilor, în UE sunt create în medie 18 locuri de muncă. Renovarea eficientă a clădirilor de birouri crește productivitatea cu aproximativ 12%, ceea ce duce la un beneficiu potențial de aproximativ 500 de miliarde euro pentru economie pe an. Mai mult, renovarea eficientă a spitalelor reduce spitalizarea cu 11%, producând economii potențiale de aproximativ 45 de miliarde de euro pe an pentru sectorul medical, la nivelul UE.”

Asociaţia ROENEF anunță că „salută adoptarea raportului privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) de către Parlamentul European și sprijină toate amendamentele adoptate la 14 martie 2023. Directiva prevede instituirea unui cadru adecvat de reglementare, financiar și indicativ pentru sprijinirea renovării clădirilor, introducerea unor standarde minime de performanță energetică (MEPS), o schemă de certificate de performanță energetică (EPC) îmbunătăţită şi implementarea standardului de construcție cu emisii zero într-un ritm mai accelerat”.

Asociația atrage atenția „asupra importanței renovării eficiente a întregului stoc de clădiri de pe suprafața UE, inclusiv România, renovare care cade sub incidența directă a jucătorilor din domeniul construcțiilor”.

Potrivit reprezentantului ROENEF, „România ar trebui să se concentreze pe aspecte esențiale, precum: stabilirea unei foi de parcurs clare pentru îmbunătățirea performanței energetice a stocului de clădiri existent, dezvoltarea de tehnologii digitale pentru a măsura performanța energetică exactă a stocului de clădiri, măsurarea consumului de energie pentru încălzire și răcire în tranziția către clădirile decarbonate. O altă măsură importantă pentru țara noastă ar fi implementarea ghișeelor ​​unice private și publice pentru a oferi consiliere personalizată, dar și alinierea la acțiunea de reducere a claselor de performanță energetică (EPC) și Clasa G la 15% din stocul de clădiri din statele membre”.

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri – ROENEF  reprezintă „o asociație non-profit, apolitică, formată din companii multinaționale precum Saint-Gobain, Rockwool, Knauf Insulation, Signify, Danfoss, VELUX Romania,  Alukonigstahl, URSA, SOMFY, Schneider Electric, ALUPROF, DAIKIN şi PERI. Asociația ROENEF are ca obiectiv promovarea și susținerea unui cadru legislativ favorabil creșterii eficienței energetice în clădiri în vederea atingerii obiectivelor naționale și europene privind neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, eficiența energetică și energia din surse regenerabile”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...