Sondaj al Consiliului IMM privind impactul modificărilor fiscale preconizate de la 1 septembrie 2023

Date:

Opt din 10 IMM-uri nu sunt de acord cu eventualele modificări ale Codului fiscal, preconizate de guvern de la 1 septembrie 2023, arată un sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Florin Jianu, președinte CNIPMMR, subliniază că „măsurile care ar avea cel mai mare impact asupra IMM-urilor ar fi următoarele: creşterea valorii TVA, aşa cum este ea discutată în spaţiul public, care ar avea un efect negativ pentru şapte din zece întreprinzători, renunţarea la cota unică, cu un impact negativ pentru trei din zece întreprinzători, renunţarea la facilităţile CASS pentru domeniul construcţiilor şi agriculturii, care ar afecta negativ trei din zece întreprinzători, precum şi renunţarea la impozitul pe venit pentru salariaţii din domeniul IT, care ar afecta unul din zece IMM-uri”.

Președintele CNIPMMR lansează un apel la raţiune către Executiv, argumentând: „Nu faci modificări în timpul exerciţiului fiscal. Nu s-a mai văzut niciodată să modifici de la 1 septembrie un exerciţiu fiscal deja în desfăşurare, în derulare, pentru că vorbim totuşi de contracte, vorbim de bugete ale companiilor, vorbim de imposibilitatea pentru foarte mulţi întreprinzători să poată să schimbe contractele în care se găsesc în acest moment. În egală măsură, apelul nostru la raţiune vizează şi faptul că nu schimbi şi nu creşti taxele atunci când motoarele economiei încetinesc. Am văzut că producţia industrială încetineşte, consumul încetineşte, or, prin aceste măsuri de creştere a TVA, de modificare a impozitării şi taxelor, exact pe domeniile care au tras economia în ultima perioadă, mă refer, de exemplu, la construcţii sau la agricultură, vor avea efect de bumerang. Vom vedea economia într-un recul, vom vedea un consum scăzut în următoarea perioadă şi vom vedea o încetinire a dezvoltării economice. În egală măsură, cred că trebuie să ne uităm şi pe ce se întâmplă în sfera fondurilor europene, pentru că din perioada 2021-2027 până în acest moment, din 490 de apeluri câte Guvernul a spus că va lansa în acest an şi 36,8 miliarde de euro atraşi în economie, în acest moment nu există niciun apel deschis din fondurile 2021-2027 şi niciun euro în economie atras”.

Rezultatele sondajului CNIPMMR

 

  1. În ceea ce privește forma de organizare, respondenții au fost 60,40% microîntreprinderi,  27,1% întreprinderi mici, 10,4% întreprinderi mijlocii și restul de 2,10% întreprinderi mari.

  2. În ceea ce privește domeniul de activitate al respondenților, 49% sunt din servicii, 25% aparțin HORECA, 9,4% sunt din producție, 9,4% sunt din construcții și restul de 7,3% sunt firme din  comerț.
  1. Întrebați care sunt facilitățile fiscale de care au beneficiat în ultima perioadă, antreprenorii  au răspuns: 61,50% – 1% din venit impozit pentru microîntreprinderi, 33,3 % niciuna, 12,50%  facilitățile pentru salariații din domeniul construcțiilor, 6,30% facilitățile pentru salariații din  domeniul agriculturii, 1% facilitățile pentru salariații din domeniul IT.

  1. În ceea ce privește modificările fiscale care au intrat în vigoare în 2023 și au avut un impact  negativ asupra activității lor, 57,3% au menționat minim 1 angajat pentru microîntreprinderi,  40,60% scăderea plafonului pentru microîntreprinderi și 27,10% specificat creșterea TVA-ului în  HORECA de la 5% la 9%.

  1. Întrebați dacă modificările fiscale intrate în vigoare la data de 1 ianuarie 2023 le-a afectat  negativ activitatea, 83,3% au răspuns -da-. 
  1. Astfel, antreprenorii care au menționat că le-a fost impactate negativ activitatea ca urmare a  modificărilor fiscale, au resimțit următoarele efecte asupra cifrei de afaceri: 62,5% sub 30%,  28,7% între 30-50% și 8,8% peste 50%.
  2. Întrebați dacă sunt de acord cu o nouă modificare a Codului Fiscal de la data de 1  septembrie 2023, 70,8% din antreprenori au răspuns că -nu-.
  3. La întrebarea „ Care sunt modificările fiscale ce vor avea cel mai mare impact negativ  asupra activității dvs?”, antreprenorii au răspuns (răspunsuri multiple):

  1. În ceea ce privește propunerile antreprenorilor pentru propunerile pentru scăderea deficitului  bugetar, aceștia au menționat (răspunsuri multiple):

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...