Criza imobiliară din China, contagiune limitată pe piețele globale

Date:

Industria imobiliară din China este în criză și există temeri că problemele acesteia s-ar putea extinde în afara granițelor țării, într-un moment în care  ne  confruntăm cu războiul dintre Ucraina și Rusia, dar și cu inflația. Până în prezent, investitorii  par să se uite mai mult la ceea ce fac băncile centrale și speră că se vor opri creșterile ratelor dobânzilor înainte de a provoca o recesiune globală.

China este a doua cea mai mare economie a lumii, iar sectorul său imobiliar a fost mult timp considerat un motor de creștere vital și a reprezentat până la 30% din PIB-ul țării. China s-a confruntat în ultima vreme cu o criză imobiliară în sectorul privat, dar acum criza pare să se extindă și la companiile susținute de guvern. Dezvoltatorii imobiliari de stat din China avertizează cu privire la pierderi pe scară largă: 18 din 38 de dezvoltatori imobiliari de stat listați pe bursele din Hong Kong și în China continentală au raportat pierderi preliminare în cele șase luni încheiate la 30 iunie, față de 11 care au avertizat cu privire la pierderi pe întregul an 2022, potrivit unei inventarieri făcute de Bloomberg. Acest lucru se întâmplă după ce a doua cea mai mare companie imobiliară din China, Evergrande, și-a cerut falimentul în SUA, compania imobiliară având datorii de 2.437 de miliarde de yuani (340 de miliarde de dolari) la sfârșitul anului trecut. Aceasta suma reprezintă aproximativ 2% din întregul produs intern brut al Chinei.

Situația  datoriilor companiilor imobiliare din China stârnește temeri că ar putea duce la o contagiune globală. China este cel mai mare producător manufacturier din lume, are a doua cea mai mare economie și este cea mai mare sursă de creștere a consumului global și a materiilor prime. Economia chineză are un aport de mai mult de o cincime din creșterea consumului global în acest an. 

Cu toate acestea, recentele îngrijorări legate de creșterea economică și de datoria Chinei au avut până acum un impact limitat asupra piețelor globale, investitorii părând mai preocupați de creșterea randamentelor obligațiunilor americane și a prețurilor petrolului. Un motiv pentru acest impact limitat este faptul că, deși China este un gigant economic, aceasta are piețe de capital relativ mici. Acțiunile chinezești sunt deja unele dintre cele mai ieftine din lume, iar investitorii străini, inclusiv cei români, sunt deja foarte sub-investiți. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investors Beat, doar 3% dintre investitorii individuali români sunt expuși la piețele chineze. 

Deși creșterea PIB-ului chinezesc este dezamăgitoare și în scădere structurală, acesta rămâne totuși printre cele mai puternice din lume în acest an. China dispune de flexibilitatea politicilor pentru a aborda aceste probleme. Cu instrumente precum ridicarea ratei dobânzii reale și a celei la economiile interne până la controlul capitalului, având băncile deținute de stat și datoria sa în proporție covârșitoare în monedă locală, răspunsul Chinei va fi probabil ponderat. În situația actuală, acesta s-ar putea dovedi suficient, având în vedere și faptul că așteptările legate de creșterea economică sunt atât de scăzute. 

De altfel, în ciuda situației complexe din economia chineză și din industria imobiliară, numărul de metri pătrați de construcții nou începute a continuat să crească în iulie cu peste 14% față de iunie. 

Pe de alta parte, situația globală este mixtă. Locuințele începute (construcții noi) în SUA au crescut cu 3,9% de la o lună la alta, ajungând la o rată anualizată ajustată sezonier de 1,452 milioane în iulie 2023, peste așteptările pieței de 1,448 milioane. În Europa, datele arată că în unele țări construcțiile noi cresc, iar în altele scad. În România, volumul brut al construcțiilor noi a crescut de la o lună la alta cu 8,2%, dar clădirile rezidențiale au scăzut cu 1,5%. De la an la an, volumul brut al construcțiilor noi a crescut cu 5,4%, cu o scădere a clădirilor rezidențiale de 14,5%.

În ciuda statisticilor, 57% dintre investitorii români nu sunt încrezători în piața imobiliară locală, relevă cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Încrederea s-a deteriorat cu 5% de la un trimestru la altul. De asemenea, la nivel global, 54% dintre investitori nu sunt încrezători în perspectivele piețelor imobiliare, care rămân sub presiunea creșterilor de dobânzi efectuate de băncile centrale în lupta cu inflația.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...