Ediția din acest an a Săptămânii Modei de la Paris a marcat o nouă premieră – sosirea inteligenței artificiale pe catwalk.
Naomi Campbell, purtând un costum Coperni gri și lime, a prezentat la Paris un dispozitiv portabil AI de la Humane. Denumit Humane AI Pin, acesta este un dispozitiv fără ecran, autonom și o platformă software concepută de la zero pentru inteligența artificială de către un startup format din foști angajați Apple. Deși dispozitivul a fost deja prezentat în luna mai în cadrul unei conferințe Ted Talk, acesta va fi dezvăluit la nivel mondial în noiembrie.
Industria modei se schimbă și începe să se îndrepte spre un viitor mai diversificat din punct de vedere tehnologic. Moda și inteligența artificială generează noi produse și servicii, un trend care a putut fi observat și la recentul eveniment Meta Connect, unde Mark Zuckerberg a prezentat noua colecție de ochelari inteligenți Ray-Ban Meta în colaborare cu Essilor Luxottica. Pe lângă camera foto, un procesor îmbunătățit și design-ul Ray-Ban, ochelarii prezintă și o integrare a asistentului Meta AI.
Astfel, tehnologia își face loc într-un domeniu preferat de investitori: industria de fashion. De la marketing și vânzări până la arta generativă, tehnologia are potențialul de a schimba sectorul. Iar consumatorii par să nu aibă nimic împotrivă. Un sondaj realizat de GWI arată că tendințele care au început în pandemie sunt norma acum și că retailul și tehnologia merg mână în mână. Cumpărătorii la nivel global sunt receptivi la soluțiile digitale care le îmbunătățesc experiența de shopping în magazinele fizice, iar generațiile mai tinere, cum ar fi Generația Z și milenialii, sunt cele care le adoptă cel mai repede. Mai mult de jumătate dintre cumpărătorii intervievați la nivel global spun că primirea de oferte personalizate pe telefon le-ar crește probabilitatea de a vizita un magazin fizic. Dar nu toți consumatorii sunt la fel, datele arătând că 55% dintre chinezii chestionați și 47% dintre americani ar dori să primească astfel de oferte, însă doar 38% dintre europeni și 20% dintre japonezi le apreciază.
Pe lângă experiențele de shopping din magazine, clienții sunt interesați și de interacțiunile digitale. Aproape jumătate dintre consumatorii chinezi intervievați au declarat că sunt interesați să se implice în Metaverse, în comparație cu doar 26% dintre americani și 23% dintre europeni. NFT-urile sunt populare în China (56% le apreciază), dar nu la fel de mult în Europa (21%) și în SUA (25%). Marile case de modă analizează cum pot profita de acest lucru. LVMH adaugă un nou nivel la strategia sa Web3, Louis Vuitton deschizând un server Discord conceput pentru a crea o legătură cu comunitățile online, în special cu deținătorii de NFT.
Integrarea tehnologiei în modă ajunge la consumatori și în alte moduri. Unii clienți doresc să-și digitalizeze garderoba, pentru a urmări articolele pe care le dețin, respectiv cât de vechi sunt și ce valoare au. O altă utilizare a digitizării garderobei este pentru încercarea diverselor stiluri sau pentru sugestii legate de închiriere, vânzare sau repararea hainelor.
Toate aceste tendințe sunt remarcate și de investitori. Transformarea digitală – incluzând inteligența artificială, cloud computing, VR – este cea mai populară temă de investiții pe termen lung, 42% dintre investitorii români declarându-se interesați să investească în acest domeniu, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat.