Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar acordat de Active Citizens Fund România, derulează proiectul „Cetățeni Activi pentru servicii publice de calitate la nivel local”, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este „creșterea capacității de mobilizare și implicare civică, în special în rândul tinerilor, prin dezvoltarea unui set de metode și instrumente de monitorizare și advocacy în vederea îmbunătățirii calității serviciilor de transport public, educație si gestionare a deșeurilor furnizate de administrațiile publice locale din mediul urban”.
George Farauanu, antreprenor, coordonator local al grupului Cetățeni Activi pentru servicii publice de calitate din sectorul 1: „Suntem un un grup de voluntari dedicați creșterii calității vieții locuitorilor din Sectorul 1, București. Avem în vedere o viziune clară: servicii publice de calitate superioară, care să aducă schimbare pozitivă în comunitatea noastră. Serviciile publice de calitate reprezintă un pilon fundamental al unei societăți dezvoltate și funcționale. Acestea includ o gamă largă de servicii esențiale, precum educația, sănătatea, siguranța publică, infrastructura și protecția socială, care trebuie să fie furnizate în mod eficient și responsabil pentru a asigura bunăstarea generală a cetățenilor.
Misiunea pe care am preluat-o pentru a transforma Sectorul 1 are o importanță deosebită pentru mine, deoarece se aliniază perfect cu pasiunea mea de a crea schimbări pozitive în comunitatea noastră. Având experiență anterioară importantă, sunt pregătit să o pun slujba soluționării provocărilor complexe cu care se confruntă Sectorul 1. Cred că forțele noastre combinate, împreună cu sprijinul comunității, vor duce la îmbunătățiri semnificative și durabile în ceea ce privește serviciile publice.”
Inițiatorii proiectului subliniază că „sectorul 1 se confruntă cu diverse provocări în furnizarea serviciilor publice, iar acestea afectează fiecare aspect al vieții noastre, de la infrastructura rutieră și serviciul public de transport, până la accesul la educație și curățenia pe domeniul public.
Plecând de la Raportul Național de Diagnoză privind Calitatea Serviciilor Publice Municipale, au fost desfășurate activități locale pentru creșterea calității serviciilor de transport, educație și gestiune a deșeurilor. Cu o echipă care include elevi, studenți și părinți care provin din diverse arii de activitate, echipa a încercat să lucreze îndeaproape cu autoritățile locale și parteneri din sector pentru a identifica soluțiile legale pentru problemele identificate și pentru a încerca să se asigure că drepturile cetățenilor sunt respectate.
În decursul acestui an de activitate au fost folosite toate instrumentele pe care echipa le avea la dispoziție, reușind să obțină îmbunătățiri semnificative în domeniile pe care le gestionăm, de la asigurarea pazei unităților de învățământ, la amenajarea mai multor benzi unice pentru autobuz, precum și măsuri suplimentare pentru creșterea gradului de colectare selectivă. De asemenea, în cadrul conferinței privind calitatea serviciilor publice de la nivel local, care a avut loc pe data de 20 septembrie în cadrul V7 Startup Studio, ne-am bucurat de discuții constructive împreuna cu Ramona Porumb, viceprimar S1, Daniel Ciungu, consilier local PNL, dar și Cristian Ghingheș, viceprimar Bacău și diverși cetățeni din comunitate.
Cu toate acestea, printre problemele nerezolvate se numără situația bazinelor de înot de la Școala nr. 175 și Școala Sf. Nicolae care deși sunt preluate în administrare de mai bine de un an nu sunt operaționalizate. De asemenea, există o serie de proiecte de construcție a unor corpuri suplimentarea pentru câteva unități de învățământ din Sectorul 1 al căror stadiu evoluează foarte greu cu toate că există probleme foarte mari cu supraglorea școlilor”.
Pentru mai multe detalii, accesati https://www.romaniacurata.ro/servicii-publice-locale.