Elemente ce pot atenua presiunile asupra prețului petrolului 

Date:

Situația geopolitică încinsă exercită din nou presiuni asupra prețurilor petrolului, amenințând progresele înregistrate în combaterea inflației. Piețele au dus prețul petrolului Brent la peste 92 de dolari pe baril din cauza noii crize din Orientul Mijlociu, dar țițeiul se află încă sub maximele din septembrie. Creșterea prețurilor reprezintă o dublă amenințare pentru piață: acestea acționează ca o taxă de consum tot mai mare și pot, de asemenea, să lovească în eforturile de scădere a inflației. Perspectivele de pe piețele petroliere sunt extrem de incerte, dar există unele elemente care pot acționa ca o contrapondere la temerile legate de creșterea prețurilor. 

Economiile sunt acum mai puțin dependente de energie, ceea ce face ca OPEC să fie mai puțin relevantă. OPEC+ – organizația care include și alte țări din afara Orientului Mijlociu, precum Rusia și Mexic – furnizează aproximativ 40% din piața actuală a petrolului, față de peste 60% în anii 1970. Energia necesară pentru a produce o unitate de PIB a scăzut cu aproximativ 1,5% pe an în ultimele decenii, potrivit Enerdata. Această tendință este determinată de schimbările tehnologice, de eficiența producției și de creșterea ponderii serviciilor în PIB. În ultimii 30 de ani, economiile SUA, Chinei și Germaniei și-au îmbunătățit eficiența energetică cu 63%, în timp ce România a reușit să își reducă consumul de energie pe unitate de PIB cu peste 73% față de 1990. 

Europa are una dintre cele mai scăzute intensități energetice din lume, cu 40% mai mică decât media mondială, iar acest lucru a fost un tampon esențial în contextul recentelor crize energetice. Statele Unite, care sunt independente din punct de vedere energetic, se situează la nivelul mediei mondiale, în timp ce China, care are o pondere mare în industria prelucrătoare, este cu 30% peste medie. Cei mai puțin eficienți din punct de vedere energetic sunt exportatorii de petrol, plus Taiwan și Coreea. Printre cele mai eficiente economii se numără Regatul Unit, România, Italia și Spania. 

Soluția la prețurile ridicate ar putea fi …prețurile mai mari, așa cum spune vechea zicală. Cererea a reacționat rapid la prețurile de peste 90 de dolari, ceea ce face ca acestea să se corecteze singure în cele din urmă. Am văzut deja mișcarea corectivă de la 95 la 85 de dolari pe baril în septembrie. Piețele petroliere sunt deficitare în acest an, în condițiile în care cererea a crescut cu 2,3 mbpd (milioane de barili pe zi) până la 102 mbpd, iar OPEC a redus oferta. Arabia Saudită are însă o capacitate de rezervă semnificativă, pompând cu 20% mai puțin decât anul trecut, și ar putea acționa pentru a calma o creștere a prețurilor. De asemenea, oferta de petrol din afara OPEC a crescut, SUA atingând un nou record și vedem o producție în creștere din Brazilia până în Guyana. Relaxarea recent anunțată a sancțiunilor impuse Venezuelei ar putea, de asemenea, să reducă o parte din presiune.

Un alt factor este faptul că prețurile petrolului se află în ”backwardation”. Acest lucru se întâmplă deoarece rezervele sunt deja limitate, ceea ce determină scăderea stocurilor, ceea ce, la rândul său, duce la prețuri și mai mari și la preocupări legate de aprovizionare. În acest fel, deși, din punct de vedere tehnic, backwardation înseamnă că piața se așteaptă la prețuri mai mici în viitor, aceasta apare de obicei într-un moment în care prețurile sunt în creștere. Dar dacă ne uităm la contractele futures pentru 2024, piețele stabilesc prețul petrolului Brent sub 90 de dolari în februarie și sub 85 de dolari în septembrie.  

Iranul amenință că va reduce producția, în ciuda faptului că exporturile sale sunt dominate de țiței. Acesta a fost a doua cea mai mare sursă de petrol nou, după SUA, și reprezintă 4% din oferta globală. Dar nu înseamnă automat o întoarcere la anii 1970. Până acum nu am văzut alte țări din OPEC+.dispuse să se alăture amenințării Iranului privind aprovizionarea. Arabia Saudită, care are capacitate liberă de producție, ar putea pompa mai mult. De asemenea, războaiele anterioare din regiune, de după 2000, au avut doar un impact de scurtă durată asupra petrolului. 

Așa cum era de așteptat, piețele bursiere au fost îngrijorate de noile evoluții din Orientul Mijlociu, dar efectele au fost până acum relativ modeste, chiar și indicele Dow Jones Industrial Average, care este mai intensiv în energie, scăzând doar cu aproximativ 2% în ultima săptămână, însă este încă în creștere cu 9% față de anul trecut.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...