Investitorii individuali învață și evoluează rapid 

Date:

Investitorii individuali evoluează rapid, din începători devenind persoane care au un plan pentru a reuși. Etichetați în mod tradițional drept „bani stupizi”, investitorii individuali încep să demonstreze că această expresie nu este valabilă. Aceștia învață și evoluează, devenind rapid investitori cu performanțe comparabile cu ale veteranilor burselor.

Un articol din Wall Street Journal arată că investitorii individuali au reușit să depășească indicele S&P 500 începând din 2014, portofoliile lor având un randament de peste 150%, mai mult decât indicele care a crescut cu doar 136%. Chiar și managerii profesioniști de fonduri au adesea dificultăți în a bate indicii de referință. În ultimul deceniu, aproximativ 86% din toate fondurile de acțiuni americane cu capitalizare mare au înregistrat performanțe inferioare indicelui S&P 500, potrivit S&P Dow Jones Indices. Dar unul dintre avantajele de a fi un investitor individual este că nu trebuie să bați indicele de referință în fiecare trimestru și acest lucru oferă flexibilitate. 

A investi este un proces care pentru mulți investitori a început recent, jumătate dintre investitorii la nivel global având mai puțin de cinci ani de experiență, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Dar sondajul a arătat că 78% dintre investitorii români se încadrează în această categorie. Indiferent de experiența lor, investitorii au planuri, iar 48% dintre toți cei intervievați sunt pe cale să le realizeze, în timp ce pentru 38% este prea devreme pentru a se pronunța. Cei mai încrezători că își vor atinge obiectivele sunt investitorii individuali din SUA, cu 63%, urmați de cei din Polonia, cu 58%, și de cei din Australia, cu 57%. Pe de altă parte, doar 39% dintre români declară că sunt pe cale să își atingă țelurile iar 51% spun ca e prea devreme să se pronunțe. 

Însă nu toți investitorii au aceeași abordare. La nivel global, 35% sunt investitori activi – alegând și tranzacționând fiecare activ din portofoliul lor, 34% au o abordare pasivă – preferă vehiculele grupate, cum ar fi ETF-urile și fondurile mutuale – iar 24% au o abordare mixtă. Dintre cele 12 țări analizate, România este țara cu cel mai mare număr de investitori activi, 44% declarând că aleg această abordare. Este urmată de Italia cu 43% și Spania – 42%. La polul opus, Olanda are cel mai mare procent de investitori pasivi – 46%, urmată de Germania – 43%. Din investitorii români 31% adoptă abordarea pasivă iar 22% pe cea mixtă. 

Condițiile de piață din ultimii 5 ani au reușit să îi pună pe majoritatea investitorilor în fața a tot felul de provocări. Dar piața bear din 2022 a fost o experiență deosebit de dură pentru investitorii care au început această călătorie în timpul pandemiei, când piețele și-au revenit și au intrat într-o creștere puternică. În 2023 optimismul a revenit însă pe piețe, 88% dintre investitorii români declarând că se așteaptă ca investițiile lor să genereze profit în acest an, urmați de 85% dintre investitorii polonezi, 78% dintre cehi și spanioli și 77% dintre germani. De fapt, la nivel global, în medie, 75% dintre investitori se așteaptă să aibă un an 2023 profitabil, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...