Bitcoin și ethereum își revin pe fondul publicării datelor privind inflația SUA și a creșterii speranțelor de aprobare a ETF-urilor de tip spot

Date:

A fost o săptămână pozitivă pentru piețele cripto, în urma publicării în SUA a unor cifre mai reduse privind inflația. Capitalizarea totală a pieței cripto a crescut cu 6% săptămâna trecută, adăugând aproximativ 130 de miliarde de dolari. Capitalizarea totală a pieței se situează în prezent la 2.360 de miliarde de dolari, la aproximativ 30% față de maximul istoric de 3.000 de miliarde de dolari din 2021.

În afară de piețele cripto, indicii americani au urcat și ei la maxime record pe fondul publicării datelor privind inflația.

Bitcoin, în special, a devenit din ce în ce mai corelat cu piețele de acțiuni din SUA în ultimele săptămâni. Pe măsură ce intrăm în a doua jumătate a anului, climatul macroeconomic și în special datele privind inflația și potențialele reduceri ale ratelor dobânzilor vor juca un rol esențial în evoluția prețurilor bitcoin (și ale criptoactivelor în sens larg) pentru restul anului.



Probabilitatea aprobării ETF-ului Ethereum de tip spot crește pe măsură ce termenul limită se apropie tot mai mult

Ethereum a înregistrat luni o creștere de până la 19%, deoarece speranțele privind aprobarea unui ETF Ethereum de tip spot au crescut semnificativ. 


Autoritatea pentru active financiare din SUA (SEC) a cerut burselor să își actualizeze aplicatile pentru ETF-urile Ethereum de tip spot înainte de termenul limită de 23 mai.

În ciuda progreselor înregistrate până acum, nu este garantat faptul că ETF-urile vor fi lansate la data de 23 mai sau imediat după această dată, deoarece declarațiile de înregistrare trebuie, de asemenea, să fie aprobate pentru ca un ETF Ethereum de tip spot de să poată fi lansat, ceea ce ar putea dura săptămâni sau luni.

Într-o postare pe platforma „X”, Eric Balchunas, analist senior, specialist în ETF-uri la Bloomberg, care a relatat pe larg despre aprobările ETF-urilor Bitcoin de tip spot, a mărit probabilitatea de aprobare a ETF-urilor ethereum de la 25% la 75%.

Consiliul de investiții al statului Wisconsin cumpără bitcoin

Consiliul pentru Investiții din Wisconsin (SWIB), care este responsabil de gestionarea activelor sistemului de pensii al statului, a dezvăluit că deține acțiuni în fondul iShares Bitcoin Trust (IBIT) oferit de BlackRock în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari, precum și puțin peste 63 de milioane de dolari în GBTC de la Grayscale.

Această dezvăluire face ca SWIB să fie prima instituție de stat care anunță public deținerile în ETF-uri Bitcoin de tip spot, deși este vorba doar de o sumă mică în raport cu valoarea totală a activelor pe care le administrează.


Pe măsură ce bitcoin continuă să se integreze în ecosistemul financiar tradițional prin intermediul unor instrumente precum ETF-urile de tip spot, anunțul făcut de SWIB ar putea determina și alte fonduri de pensii publice și de stat să analizeze posibilitatea unor investiții similare.

Printre alți cumpărători notabili de ETF-uri Bitcoin de tip spot, dezvăluiți recent prin declarațiile de tip 13F se numără BNP Paribas, Wells Fargo, UBS, Morgan Stanley și JP Morgan Chase, deși expunerile sunt destul de mici în raport cu activele lor totale.

13F este un raport trimestrial depus la SEC de către toți managerii de investiții instituționale cu cel puțin 100 de milioane de dolari în active gestionate, în care sunt dezvăluite deținerile lor. Formularele trebuie să fie depuse în termen de 45 de zile de la ultima zi a trimestrului.


Bursa CME plănuiește să lanseze tranzacționarea bitcoin de tip spot

După cum a relatat FT.com, CME (Chicago Mercantile Exchange), cea mai mare bursă de contracte futures din lume, intenționează să lanseze tranzacționarea de bitcoin de tip spot, potențial prin intermediul platformei sale de tranzacționare de valută EBS din Elveția.

CME găzduiește deja tranzacționarea contractelor futures pentru bitcoin (și ethereum), iar introducerea fondurilor bitcoin de tip spot ar putea atrage foarte mult investitorii instituționali care ar prefera să cumpere și să vândă criptoactivele direct pe o piață reglementată, precum și traderii cărora le place să facă arbitraj (exploatarea unei diferențe de preț între prețurile futures și cele spot), putând face acum acest lucru într-un singur loc, mai degrabă decât în locuri diferite.

Planul, deși nu a fost încă finalizat, continuă să demonstreze modul în care instituțiile financiare tradiționale și platformele de tranzacționare tradiționale doresc să profite de interesul tot mai mare pentru bitcoin și alte criptoactive din partea investitorilor instituționali și a investitorilor cu capital mare, care, probabil, în urmă cu câțiva ani ezitau să se expună la acest sector.

Vanguard numește un nou CEO, „favorabil” bitcoin

Vanguard, unul dintre cei mai mari administratori de active din lume, cu peste 7.000 de miliarde de dolari în AUM (active administrate), a anunțat săptămâna trecută numirea fostului director executiv al Blackrock, Salim Ramji, în funcția de CEO, începând cu 8 iulie. Ramji îi succede lui Tim Buckley, care a declarat în mod în ianuarie că Vanguard nu va oferi ETF-uri Bitcoin de tip spot clienților săi de brokeraj, în timp ce se retrage din funcția de președinte și director general.

Numirea este considerată de comunitatea cripto ca fiind interesantă, deoarece în perioada în care a lucrat la Blackrock, Ramji a condus activitatea globală iShares, supervizând în cele din urmă lansarea ETF-ului IBIT bitcoin spot.

Deși Ramji a descurajat rapid ideea că intenționează să revină asupra deciziei anterioare ca Vanguard să ofere clienților săi ETF-uri Bitcoin de tip spot sau să lanseze propriul său ETF bitcoin, cine știe ce s-ar putea întâmpla în viitor, având în vedere experiența sa de până acum și dacă cererea clienților săi de expunere la criptoactive (prin intermediul vehiculelor de investiții tradiționale, cum ar fi ETF-urile bitcoin de tip spot) va crește. 

Simon Peters
Simon Peters
Simon Peters este analist în domeniul pieței criptoactivelor al platformei de investiții eToro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...