Certificarea întreprinderii sociale de inserție

Date:

Agenția Județeană pentru ocuparea forței de Muncă Ilfov prezintă o nouă informare pe tema economiei sociale, referitoare la certificarea întreprinderii sociale de inserție:

Economia socială reprezintă ansamblul activităţilor al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând grupului vulnerabil şi/sau producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări.

Atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție sunt gratuite și se realizează, în baza unei cereri, de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin agențiile județene, respectiv Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București. Întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie beneficiază de gratuitate pentru emiterea atestatului sau/și a mărcii sociale, precum şi înregistrarea în Registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale (RUEIS).

Întreprinderea socială de inserţie este întreprinderea socială care:

a) are, permanent, cel puţin 30% din personalul angajat aparţinând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajaţi să reprezinte cel puţin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor;

b) are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor şi şomajului prin inserţia socioprofesională a persoanelor defavorizate.

Statutul de întreprindere socială de inserţie se certifică prin acordarea mărcii sociale.

În vederea obţinerii mărcii sociale care atestă statutul de întreprindere socială de inserţie, întreprinderile sociale care au obţinut deja atestatul depun următoarele documente:

a) cerere pentru acordarea mărcii sociale, completată după modelul prevăzut în anexa nr. 6 din H.G.  585/2016 ;

b) situaţia privind personalul angajat cu contract individual de muncă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7 din H.G. 585/2016;

c) contractele individuale de muncă ale persoanelor aparţinând grupului vulnerabil, în copie;

d) documente care atestă apartenenţa la grupul vulnerabil, conform art. 2, în copie.

Pentru informaţii suplimentare persoanele interesate se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ilfov – compartiment Economie Socială, cu sediul în Bucureşti, str. Ruginoasa, nr. 4, sector 4, precum și la numărul de telefon 021.332.37.08 sau pe adresa de e-mail ajofm.if@anofm.gov.ro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Profiturile Tesla au scăzut cu 71%, Musk se întoarce part-time la companie

Tesla are un 2025 prost, deoarece implicarea politică a...

Decalogul așteptărilor votantului român de la viitorul președinte al României

Concluziile mai multor sondaje profesioniste arată că peste 60%...

Inițiativă națională pentru transformarea sănătății într-un stil de viață

Rețeaua de servicii medicale private MedLife anunță lansarea platformei...