Sunt în derulare probele tehnice la patinoarul Berceni Arena din sectorul 4, element de infrastructură sportivă cu largă adresare la nivelul Capitalei. Este prima construcție de acest fel din ultimii 70 de ani, de fapt, fără termen de comparație cu precedenta, aceasta fiind ridicată de la zero, cu două niveluri, parter și un etaj, cu 3.000 de metri pătrați de spații verzi în jur, cu foaiere la parter și la etaj, cu garderobă, birouri, vestiare, spații pentru instalațiile de gheață, săli metodice, cabine VIP și cabine pentru presă.
Sub aspect tehnologic, va deveni posibilă obținerea unei temperaturi optime pentru spectatori în tribune diferite de cea de pe gheață, ca la patinoarele similare de top mondial. diferența temperaturii resimțită la nivelul gheții, comparativ cu cea din tribune: „În timp ce pe patinoar se va menține o temperatură de aproximativ 5-6 grade, spectatorii din tribune se vor bucura de temperaturi ceva mai blânde, în jurul a 15 grade, similare cu cele de primăvară.
Mai jos, la nivelul patinelor, gheața va fi menținută în stare foarte bună cu ajutorul a două echipamente frigorifice, ce vor păstra o temperatură constantă de -5 grade Celsius. Spectatorii vor asista la competițiile sportive într-o atmosferă plăcută, fără să resimtă frig. Acest lucru este posibil datorită tehnologiei moderne de climatizare, ce include trei centrale pentru tratarea aerului din sală. În plus, o construcție subterană a fost realizată pentru rezerva de apă, în scopul stingerii unui eventual incendiu.
Costurile noului patinoar olimpic se ridică la 10 milioane de euro, iar lucrările, executate de trei firme contractate de Primăria Sectorului 4 au durat aproximativ 1 an și opt luni”.
Daniel Băluță, primarul sectorului 4: „Reușim să repunem orașul pe harta capitalelor europene care oferă oamenilor infrastructură dedicată practicării sporturilor pe gheață, cu speranța că vom reînvia performanța remarcabilă a hocheiștilor români din perioada anilor 70 – 80, când aceștia participau și performau la competițiile de prim rang ale hocheiului mondial. Sunt bucuros să constat că între 2020 și 2024, Sectorul 4 a devenit capitala Capitalei și în privința sportului, mai ales în condițiile în care sporturile pe gheață nu au avut acces la infrastructură specifică în ultimii ani. Avem aici, în cartierul Apărătorii Patriei, o oportunitate uriașă de a descoperi campioni, iar acest patinoar – Berceni Arena, va fi locul în care copiii din București vor putea să învețe să patineze. Organizat și atent monitorizați de oficialii clubului de hochei pe care îl vom înființa în septembrie. Îi așteptăm la patinoar, cu brațele deschise, pe bucureșteni, pe toți iubitorii sporturilor pe gheață pentru că, pe lângă sănătate, sportul înseamnă spirit de echipă, înseamnă prietenie, înseamnă bucurie, înseamnă și tristețe, și momente dificile. Dar toate aceste lucruri sunt absolut necesare unei dezvoltări sănătoase.”
Attila Nagy-Ferenc, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață: „Bucureștiul are mare nevoie de patinoar. Sper ca lucrurile bune care s-au întâmplat în sectorul 4 să fie o pildă și pentru celelalte sectoare, astfel încât să avem cât mai multe spații de acest tip. Mult succes tuturor celor care sunt implicați în acest proiect și sper să avem o colaborare fructuoasă și să aducem hocheiul la nivelul la care a fost în anii 80.”
Tánczos Barna, senator, promotor al hocheiului pe gheață: „N-aș fi acceptat această invitație dacă n-aș fi văzut în domnul primar acea pasiune cu care e atașat de acest obiectiv, de această arenă de hochei. Și dacă n-aș fi convins că va aduce în acest patinoar sute de mii de copii. Viitorul acestor infrastructuri sau infrastructurilor sportive în general este asigurat doar în cazul în care primăria vine și alocă fonduri în continuare. Sportul juvenil nu există fără fonduri publice, fără bani publici de la primărie, de la ministere. Mă bucur că s-a spart gheața în București, mă bucur că în sfârșit avem un patinoar în București. Și cu siguranță vor veni și altele, pentru că vă dau o singură comparație. Sectorul 4 are mai mulți locuitori decât Covasna. Perspectiva este infinit mai mare și cu siguranță în acest patinoar vor învăța să patineze mii, zeci de mii de copii. Cu siguranță vor veni de aici campioni la hochei, la patinaj artistic, la short-track, pentru că sunt sporturi care se pot practica în această arenă spectaculoasă.”
Elisabeta Lipă, președinte al Agenției Naționale pentru Sport: „Eu sper că acești primari care demonstrează că se poate, să fie modele și pentru ceilalți și să nu mai așteptăm 70 de ani ca să finalizăm sau să începem construirea unui alt patinoar! Vă felicit din toată inima că ați reușit să duceți la bun sfârșit un astfel de obiectiv. Sunt ferm convinsă că nu vă veți opri aici. Întotdeauna începutul este greu, dar atunci când reușești să faci ceva frumos, ceva mult așteptat și de foarte mult timp, la bun sfârșit, înseamnă că știi, înseamnă că ai o echipă performantă, înseamnă că știi care sunt nevoile cu care se confruntă cetățenii Sectorului 4. Așa că, domnule primar, o să vă urmăresc cu atenție, pentru că sunteți un primar foarte activ. Vă doresc din suflet să aveți parte numai de asemenea bucurii și să ne întâlnim la cât mai multe astfel de inaugurări.”