În timp ce prima pagină a presei din domeniul tehnologiei este ținută de instrumentele noi și impresionante de inteligență artificială generativă, companiile sunt mai interesate de modul de reducere a costurilor legate de dezvoltarea acesteia. Pentru a funcționa, inteligența artificială (AI) are nevoie de un hardware costisitor, iar costurile de antrenare a acesteia cresc vertiginos. Acest lucru conduce la o altă provocare pentru companii: cum să monetizeze tehnologiile AI pentru a recupera aceste costuri.
Conform studiului AI Index Report 2024 al Universității Stanford, costurile de formare ale modelelor AI de ultimă generație au atins noi maxime. De exemplu, GPT-4 de la OpenAI a folosit pentru antrenare 78 de milioane de dolari în valoare estimată a computerelor, în timp ce Gemini Ultra de la Google a costat 191 de milioane de dolari. Pentru a antrena și a rula cele mai mari modele de bază de AI, trebuie asamblate sute de mii de procesoare dedicate în ferme de servere cloud. Doar cei mai mari jucători din domeniu cum ar fi Google, Amazon, Microsoft, Meta, Apple și Nvidia, au infrastructura cloud și capacitatea de calcul necesare pentru a răspunde nevoilor de formare ale celor mai mari modele AI. Se pare că Meta dezvoltă un sistem de calcul AI de ultimă generație, care, cu 350.000 de procesoare Nvidia H100 12, fiecare la un preț de aproximativ 30.000 de dolari, este estimat să coste peste 10 miliarde de dolari.
Motivul pentru această investiție a Meta este îmbunătățirea modelului său de inteligență artificială Llama. Cel mai recent model Llama 3.1 va integra chatbotul „Meta AI” în aplicații precum Instagram și WhatsApp. Această integrare ar putea face din Meta AI unul dintre cele mai utilizate chatbot-uri la nivel global, cu aproximativ 3 miliarde de persoane care utilizează mesageria instantanee. Instrumentele AI ar putea crește și mai mult timpul petrecut pe rețelele sociale, stimulând veniturile din publicitate. Opțiunile plătite de actualizare a AI prezintă un potențial de venituri suplimentare. Abordarea open-source permite dezvoltatorilor externi să utilizeze modelul pentru propriile aplicații de inteligență artificială.
Apple depune eforturi pentru a încorpora inteligența artificială – Apple Intelligence – în produsele sale, pentru a îmbunătăți funcționalitatea și satisfacția utilizatorilor, consolidând loialitatea clienților și oferind astfel companiei un impuls semnificativ de creștere. În special, actualizarea asistentului vocal Siri ar putea stimula vânzările și consolida avantajul competitiv al Apple pe piața smartphone-urilor, unde iPhone-urile dețin o cotă de piață globală de 17,3%. Apple generează aproximativ jumătate din veniturile sale din iPhone-uri, dar urmărește să stimuleze ciclul de înlocuire, deoarece oamenii își schimbă mai rar smartphone-urile decât înainte. Cu toate acestea, deschiderea ecosistemului său către furnizori externi precum OpenAI introduce riscuri semnificative. Gestionarea atentă a confidențialității datelor și a problemelor de securitate este esențială pentru evitarea potențialelor vulnerabilități.
Open AI a anunțat motorul de căutare Search GPT care este în curs de dezvoltare, încercând să atace dominația Google în acest domeniu. Aceasta este o modalitate rapidă de a monetiza mai bine capacitățile Chat GPT și este un model încercat și testat. Microsoft își promovează suita 365 având Copilot ca un instrument de productivitate îmbunătățit. Pe de altă parte, în timp ce atenția investitorilor se concentrează pe jucătorii AI mai vizibili, portofoliul de afaceri al IBM pentru inteligența artificială generativă depășește acum 2 miliarde de dolari, potrivit directorului general Arvind Krishna. Cifra era de peste 1 miliard de dolari în aprilie. În urmă cu un an, IBM a introdus pe piață Watson X și strategia sa de AI generativă. Acum, compania folosește inteligența artificială prin oferta sa de produse și servicii. În perioada următoare, IBM rămâne încrezător în perspectiva macro pozitivă în ceea ce privește cheltuielile cu tehnologia.
Dar această perspectivă macro începe să se schimbe, potrivit Bank of America, care consideră că am depășit perioada entuziasmului când vine vorba de inteligența artificială, și tendința se va muta de la „spune-mi” cum mă ajută aceasta la „arată-mi”. Companiile sunt deja mai precaute în ce privește investițiile în produse de inteligență artificială, nefiind sigure cum să le integreze cu sistemele lor tradiționale. Unele se tem, de asemenea, că investiția lor ar putea fi depășită foarte repede de progresele rapide din domeniul AI. De asemenea, nici investitorii nu sunt cuceriți pe deplin de AI. Doar 33% dintre investitorii români au în portofoliu acțiuni legate de AI, potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Însă 46% au declarat că intenționează să investească în viitor în AI. Așadar, bătălia pentru inteligența artificială continuă, dar accentul se mută pe rentabilizarea acesteia.