Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat românesc către Nokian Tyres

Date:

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o măsură de ajutor în valoare de 99,5 milioane EUR (495,2 milioane de lei) notificată de România în favoarea Nokian Tyres. 

Ajutorul va sprijini înființarea în Oradea a unei noi fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon destinată producției de anvelope pentru autoturisme. Măsura va contribui la obiectivele strategice ale UE legate de crearea de locuri de muncă, dezvoltarea regională și tranziția verde a economiei regionale.

România a notificat Comisiei Europene planul său de a sprijini Nokian Tyres să înființeze o nouă fabrică de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon în Oradea, județul Bihor (regiunea Nord-Vest). În cadrul măsurii, ajutorul se va acorda sub formă unui grant direct. Ajutorul va avea o valoare de aproximativ 99,5 milioane de euro (495,2 milioane RON). Investiția este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro. Se preconizează că fabrica va avea o capacitate de producție de aproximativ 6 milioane de unități pe an. Proiectul va crea circa 500 de locuri de muncă directe, precum și alte locuri de muncă indirecte. Se preconizează totodată că proiectul va aduce beneficii în materie de sustenabilitate, întrucât urmărește înființarea primei fabrici de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon din lume. Fabrica va fi situată în Oradea, o zonă eligibilă pentru ajutor regional.

Deloitte România și Reff & Asociații | Deloitte Legal au asistat Nokian Tyres, dezvoltatorul și producătorul finlandez de anvelope premium, în obținerea ajutorului de stat sub formă de grant direct care va sprijini construirea primei fabrici de anvelope cu zero emisii de CO2 din lume, situată în Oradea, județul Bihor.

„Mulțumim Deloitte România și Reff & Asociații pentru sprijinul acordat pe tot parcursul procesului de solicitare a ajutorului de stat. Sfaturile și asistența oferite de echipa Deloitte au fost esențiale în succesul acestui demers. Ajutorul obținut este semnificativ și va sprijini planurile de dezvoltare a Nokian Tyres ca producător de anvelope premium obținute în urma unor procese de producție sustenabile”, a declarat Susanna Tusa, Director General și Vicepreședinte al Nokian Tyres România Operations.

O echipă multidisciplinară formată din consultanți în fonduri europene și ajutoare de stat din cadrul Deloitte România și din avocați specializați în dreptul concurenței de la Reff & Asociații | Deloitte Legal a asistat Nokian Tyres cu dosarul de obținere a aprobării Comisiei Europene pentru ajutorul de stat (cererea către autoritățile naționale, pre-notificarea și notificarea către Directoratul General pentru Concurență). Echipa a fost condusă de Alexandra Smedoiu, Partener, Florin Bănățeanu, Senior Advisor, Cristina Cojocaru, Senior Manager, Deloitte România, și a beneficiat de contribuția semnificativă a avocaților Florentina Munteanu, Partener, și Andrea Grigoraș, Senior Managing Associate, de la Reff & Asociații | Deloitte Legal, precum și de sprijinul lui Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

„Nokian Tyres și-a luat angajamentul de a face una dintre cele mai importante investiții din România în ultimii ani și are un calendar strict de implementare, astfel că asistența noastră s-a concentrat pe oferirea de recomandări și de sprijin pentru obținerea acestui stimulent important în timp util. Suntem mândri că putem contribui la primul ajutor de stat acordat de statul român de la cel din 2014, către Ford România”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România.

Compania Nokian Tyres a produs prima anvelopă în fabrica din Oradea la 1 iulie 2024, conform planului, iar producția comercială de anvelope este programată să înceapă în prima parte a anului 2025.

„Acest proiect este una dintre poveștile de succes ale țării noastre în atragerea de investitori străini. Așa cum deja au menționat public reprezentanții Nokian Tyres, după evaluarea a peste 40 de posibile locații, luând în considerare aspecte precum forța calificată de muncă, logistica, sursele de energie verde, infrastructura feroviară, proximitatea față de piețele-cheie din Europa Centrală, precum și sprijinul arătat de stat, materializat prin cooperarea exemplară cu autoritățile locale și prin acordarea acestui ajutor de stat important, această companie a ales România nu doar pentru o investiție semnificativă, de 650 de milioane de euro, ci și pentru un proiect care va marca o premieră mondială: prima fabrică de anvelope cu zero emisii de CO2. Suntem onorați că am făcut parte dintr-un proiect atât de remarcabil”, a comentat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

Anvelopele produse în fabrica din Oradea vor fi vândute în principal pe piețele din Europa Centrală.

La nivel mondial, Nokian Tyres a raportat vânzări nete totale de 1.174 de milioane de euro în 2023 și peste 3.400 de angajați. Compania este listată la Nasdaq Helsinki.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...