Aproape jumătate (49%) dintre tinerii românii (18-35 ani) au declarat că nivelul lor de trai s-a îmbunătățit în ultimul an

Date:

Young Money Matters, primul studiu despre tineri și banii lor realizat simultan în România, Republica Cehă și Polonia de către Cook Communications, analizează în profunzime modul în care persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din fiecare țară își câștigă și își cheltuiesc banii, unde investesc, ce produse financiare folosesc și unde solicită consiliere financiară. 

„Ideea pentru Young Money Matters a apărut din activitatea noastră în domeniul comunicării financiare„, a declarat Joe Cook, fondator și director general al Cook Communications. „Am vrut să înțelegem modul în care tinerii își gestionează banii și de unde obțin informații și sfaturi financiare pe măsură ce pornesc în viață.”

Ultimii ani au fost marcați de pandemie, inflație ridicată și creșterea prețurilor locuințelor. În ciuda acestor provocări, aproape jumătate (49%) dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani au declarat că nivelul lor de trai s-a îmbunătățit în ultimul an; cu toate acestea, marea majoritate a acestora (72%) prevăd o creștere a costurilor de trai în următoarele 12 luni.

Tinerii români cheltuiesc cea mai mare parte din venitul lor pe alimente (28%), utilități (16%), iar 12% din venit este economisit. Cei din grupa cu cele mai mari venituri (17%) și cei din grupa de vârstă 18–21 de ani (18%) cheltuiesc proporțional mai mult pe utilități, dar și economisesc mai mult.

54% au economii care acoperă mai puțin de o lună de cheltuieli necesare traiului; doar 9% au economii pentru șase luni sau mai mult. Bărbații tind să economisească și să investească mai mult decât femeile.

Numerarul/ conturile curente (57%) și cardurile de credit (42%) sunt cele mai populare două produse financiare în rândul tinerilor români; 34% folosesc un cont de economii.

61% dintre tinerii români au fost forțați să amâne o decizie importantă în viață din motive financiare; această cifră crește la 71% dintre femei.

Majoritatea (61%) locuiesc cu soțul/soția sau cu copiii, în timp ce o treime (32%) locuiesc încă cu părinții sau cu alte rude. Doar 13% locuiesc cu chirie.

Cele mai importante aspirații financiare ale tinerilor români sunt: posibilitatea de a se întreține pe ei și familia lor, de a nu-și face griji pentru plata facturilor și de a avea propria locuință. 81% din respondenți consideră că aspirațiile lor sunt realizabile.

Părinții (45%) și căutările pe internet (42%) sunt principalele surse de informare privind gestionarea banilor pentru tinerii români; unul din cinci respondenți urmărește cel puțin un influencer financiar.

Deși majoritatea se așteaptă la o creștere a costului vieții și în următorul an, ei rămân remarcabil de optimiști cu privire la viitor și în ceea ce privește îndeplinirea aspirațiilor lor financiare. Patru din cinci tineri români (81%) cred că își pot atinge obiectivele financiare.

Pe lângă optimism, însă, sondajul Young Money Matters a arătat că 27% dintre tinerii români s-au confruntat cu fraude legate de produse financiare sau cunosc pe cineva care a fost victima unor astfel de fraude. Sondajul a constatat, de asemenea, obiceiuri ineficiente de economisire și investiții în rândul tinerilor români, cehi și polonezi. Cunoștințele și educația financiară nu sunt nici ele la nivelul la care ar trebui sa fie: doar 13% dintre tinerii români au primit vreo formă de educație despre finanțele personale la școală. 

Tinerii români sunt mult mai preocupați de sustenabilitate decât colegii lor din regiune. Sustenabilitatea este o prioritate ridicată pentru 42% dintre românii din Generația Z/Millennials, comparativ cu doar 21% dintre tinerii polonezi și 19% dintre tinerii cehi, deși această cifră scade ușor în funcție de vârstă și venituri. Alți 53% au declarat că sustenabilitatea nu este o prioritate, dar fac și ei ce pot în acest sens.

Acest angajament puternic față de mediu se reflectă și în atitudinea față de investițiile ecologice sau etice. O majoritate semnificativă a declarat că este la curent cu investițiile etice (37% au declarat că nu sunt la curent cu acestea) și 41% au o părere pozitivă despre acestea, 19% dintre aceștia declarând că reprezintă o oportunitate puternică de investiții, iar 17% exprimându-și interesul de a investi în astfel de active.

„Sperăm că rapoartele noastre inaugurale Young Money Matters vor stimula dezbaterea în cadrul sectorului serviciilor financiare, în mass-media și în rândul educatorilor, autorităților de reglementare și, mai presus de toate, al tinerilor cehi, polonezi și români”, a declarat Joe Cook.

Rapoartele Young Money Matters privind România, Cehia și Polonia sunt disponibile în limba engleză și în limbile naționale și pot fi descărcate gratuit la https://www.cook-comm.com/young-money-matters

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...