Pe fabrica Kronospan de la Sebeş, județul Alba, a fost instalat cel mai mare sistem de panouri fotovoltaice din România, printr-un proiect intitulat „Sistem de panouri fotovoltaice Kronospan Sebeş”, co-finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Energiei în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii pentru PNRR – Componenta 6. Energie.
Beneficiarul proiectului este compania Kronospan Trading SRL. Obiectivul îl reprezintă „realizarea și punerea în funcțiune a unei instalații noi de producere și utilizare a energiei electrice solare”. Valoarea totală a proiectului este de 51.166.938,56 lei (inclusiv TVA), din care, asistența financiară nerambursabilă este de 14.506.522 lei. Prin implementarea proiectului, emisiile de dioxid de carbon se vor reduce cu 7.577 de tone pe an.
Proiectul a fost început la 8 iunie 2022 și finalizat la 29 noiembrie 2024, Oana Bodea, CEO al Kronospan Trading SRL evidențiind rapiditatea derulării formalităților și a lucrărilor și, totodată, remarcând performanța energetică realizată: „În total, cele două fabrici pe care le avem, la Sebeş şi la Braşov, consumă undeva la 35 megawaţi oră, ceea ce este destul de mult. În momentul acesta, cu acest proiect pe care l-am implementat, 30% din consumul nostru de energie electrică va avea surse regenerabile. A fost un proiect foarte interesant pentru noi. Este cel mai mare proiect de panouri fotovoltaice de pe acoperiş din România şi se înscrie în trendul nostru referitor la sustenabilitate, pe care nu-l avem doar în România, ci peste tot acolo unde producem.
Acum, suntem cu încă un proiect depus pentru fabrica din Braşov, un proiect mult mai mare decât cel pe care l-am făcut la Sebeş. Proiectul este derulat tot prin PNRR, însă pe altă axă de finanţare, şi va produce undeva la 20 de megawaţi. Aşteptăm răspunsul de la Ministerul Energiei dacă acest proiect poate să fie finanţabil. Dacă nu, vom încerca să găsim surse proprii de finanţare. De asemenea, suntem în explorare pentru proiectul de la Sebeş a unei soluţii de stocare pentru ceea ce am implementat deja acolo. Ne uităm undeva la baterii de până în 32 de megawaţi/h pentru stocare. Încă nu am definitivat acest proiect, dar este un alt pas pe care am dorit să-l facem la Sebeş, să încercăm să stocăm ceea ce producem cu sistemul pe care îl avem acum.”
Sistemul de panouri fotovoltaice de la fabrica din Sebeș a fost dezvoltat şi pus în funcţiune de compania Volt, lider în domeniul surselor regenerabile de energie în România, specializat în proiectarea, implementarea şi mentenanţa sistemelor fotovoltaice de mari dimensiuni. Adrian Săcuiu, cofondator Volt: „Ne bucurăm că am avut ocazia de a implement ape plan local un system fotovoltaic de o asemenea anvergură. Prin complexitate și dimensiune, este un proiect unic în sud-estul Europei și un pas important pentru tranziția României către un viitor verde, în care energia regenerabilă poate deveni o resursă principal pentru industrie și comunități.”
Tot în direcția sustenabilității, Kronospan desfășoară o activitate puternică de reciclare, practice, a tot ce înseamnă material lemnos: resturi de la construcții, mobile scoasă din uz, paleți, lăzi, parchet, tambururi etc.: „Pentru Kronospan, sustenabilitatea are doi piloni principali: energia verde şi reciclarea. De aproape 10 ani, facem eforturi susţinute pentru a creşte cat mai mult procentul de material reciclat din plăcile noastre. În acest moment, fabricile noastre din Marea Britanie şi Spania, de exemplu, produc cu peste 90% material reciclat. Acelaşi demers se traduce prin creşterea progresivă a cantităţii de lemn reciclat folosit în fabricile noastre, de la 3,4 milioane de tone (respectiv 5,2 milioane de copaci salvaţi) în 2021-2022, la 4,2 milioane de tone (respectiv 6,4 milioane de copaci salvaţi) în 2023-2024. În ceea ce priveşte investiţiile în energie regenerabilă la nivel internaţional, Kronospan are în operare 146.9 MwP şi proiecte în diferite stadii de dezvoltare de 328 MWp în sisteme de panouri fotovoltaice, turbine eoliene, cogenerare, microhidrocentrale.”
Cu sublinierea că produsele realizate de Kronospan acoperă tot necesarul de materiale pentru industria construcţiilor şi a designului de interior (placări exterioare, interioare, flooring, PAL şi MDF, OSB şi elemente structurale pentru construcţii din lemn), Oana Bodea conchide că o casă se poate construi complet cu ceea ce oferă Kronospan.