Camera Deputaților a adoptat noul Cod silvic 

Date:

Plenul Camerei Deputaților a adoptat noul Cod Silvic cu 245 de voturi pentru. Noul Cod Silvic a fost elaborat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar din grupul de lucru care a scris acest proiect de lege au făcut parte cadre universitare de la Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. 

Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor: „Împreună putem da României, după 15 ani, o lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor din țara noastră. Este o lege care merită din plin să fie în procedură de urgență, reprezintă totodată un jalon important din PNRR, timpul nu mai are răbdare cu pădurile din România, pentru care avem nevoie de reglementări clare și actuale. Astăzi nu vorbim doar despre lemn, ci vorbim despre importanța pădurii pentru fiecare dintre noi, ca mediu de relaxare și de deconectare, ca aliat de încredere în lupta împotriva schimbărilor climatice. Nu vorbim doar despre industria lemnului, ci de un sector economic, care a ajuns la 3,5% din PIB, având un aport important în balanța comercială a României. 

Depindem cu toții de resursele pe care ni le oferă pădurile noastre, ceea ce ne obligă să fim responsabili și să ne gândim la relația pe termen lung pe care o avem cu pădurea. Noul Cod răspunde celor trei perspective pe care le-am amintit: de conservare a pădurilor, a economiei și a vieții. Pentru toate acestea există un răspuns în Noul Cod Silvic, în sfârșit scrie foarte clar în lege că accesul în pădure este liber și nerestricționat, confiscăm dubițele și camioanele care transportă lemn fără acte, eliminăm situațiile de conflict de interese în rândul celor care lucrează în domeniul silvic, împădurim terenurile care au fost despădurite și abandonate de proprietari.

Vreau să mulțumesc celor care au lucrat sute de ore la actualul proiect de Cod Silvic, mediului academic, colegilor din minister, colegilor din comisia de mediu, comisia de agricultură, comisia juridică și tuturor celor implicați.”

MMAP precizează că „noul Cod Silvic reglementează regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul sancţionator al acestuia. De asemenea, stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure. Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale. 

De asemenea, Noul Cod Silvic reglementează sistemul de sancţiuni penale şi regimul măsurilor asiguratorii şi confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport, suspendarea accesului în sistemul informatic integrat pentru păduri, ca urmare a săvârşirii unor fapte care sunt încadrate ca infracţiuni. 

Potrivit actului normativ, se extinde suprafaţa unde sunt interzise tăierile la ras în parcurile naturale şi în toate ariile naturale protejate din România. De asemenea, se dă posibilitatea tuturor cetăţenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară”.

Noul Cod Silvic va fi transmis spre promulgare la președintele României. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...