Având în vedere că mai este doar o zi până la Crăciun, o perioadă în care dulciurile sunt la mare căutare, prețurile la cacao pe piața mondială înregistrează o creștere puternică. Săptămâna trecută, cotațiile au depășit nivelul record de 12.000 de dolari pe tonă, marcând ceea ce analiștii numesc un „Chocolate Santa Rally”. Cu toate acestea, cu prețuri la niveluri atât de ridicate, riscul unei corecții rămâne semnificativ. Printre investitorii de pe platforma eToro, până la 61% anticipează o scădere a prețurilor la cacao, adoptând așa-numitele „poziții scurte”.
Prețurile la cacao pe piețele globale au crescut spectaculos în acest an. În ultima săptămână, prețurile au crescut cu 13%, în ultima lună cu 42%, iar de la începutul anului până în prezent cu peste 198%. Motivul principal al acestor evoluții îl reprezintă recoltele mai slabe cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile, inclusiv de fenomenul El Niño. Cei mai mari producători de cacao din lume – Côte d’Ivoire, Ghana și Indonezia – s-au confruntat cu provocări cauzate de creșterea temperaturilor și de precipitațiile neregulate, care s-au intensificat în perioada ianuarie – martie a acestui an. Ca urmare, suprafața alocată culturilor de cacao s-a redus, iar randamentele plantațiilor existente au scăzut.
Scăderea preconizată a recoltelor de cacao din acest an a dus astfel la creșterea prețurilor la niveluri record. În plus, investitorii financiari au devenit activi pe piață, atrași de volatilitatea ridicată și de randamentele potențial semnificative ale investițiilor în cacao. De asemenea, cresc îngrijorările cu privire la faptul că oferta disponibilă pentru această marfă fungibilă ar putea fi insuficientă pentru a îndeplini toate contractele pe termen lung.
Seceta din Africa de Vest nu este singura provocare cu care se confruntă producătorii de cacao. Schimbările climatice îi vor obliga să mute plantațiile la altitudini mai mari pentru a obține un climat mai favorabil creșterii arborelui de cacao. Aceste măsuri vor crește costurile de producție, menținând probabil prețurile ridicate. Între timp, cererea de cacao rămâne robustă și se preconizează că se va menține la niveluri record, în ciuda eventualelor încercări de a reduce conținutul de cacao din produsele alimentare.
Creșterea semnificativă a prețurilor la cacao a atras investitorii financiari pe piața futures. În prezent, 61% dintre investitorii de pe platforma eToro care au investit în cacao dețin poziții scurte, indicând așteptările unei corecții a prețului în jos. Pe de altă parte, 39% dintre investitori anticipează încă creșteri suplimentare ale prețurilor. Această structură a investițiilor ar putea spori riscul unor fluctuații puternice ale prețurilor în cazul unor informații de piață neașteptate. Corecțiile prețurilor sunt tipice pentru piețele de mărfuri, în special atunci când prețurile ating niveluri record, iar o mare parte a participanților la piață anticipează scăderi.
Problemele de mediu nu au ocolit nici cafeaua. Însă deși prețurile cafelei sunt, de asemenea, în creștere, aceasta este mai mică decât cea de la cacao. De la începutul anului până în prezent, prețurile futures ale cafelei au crescut cu 72%, dar piața este încă îngrijorată că această creștere se va menține până în 2025. Încălzirea globală afectează producția de cafea, aducând secetă și temperaturi ridicate, care, combinate cu o dependență globală de aprovizionarea din relativ puține regiuni sau țări, sunt principalii factori din spatele celor mai performante mărfuri din acest an. În timp ce perspectivele pentru sezonul actual 2024/25 au fost mai mult sau mai puțin în conformitate cu previziunile USDA (ministerul agriculturii din SUA), perspectivele pentru producția din 2025/26 au fost reduse cu aproape 25%, la 34,4 milioane de saci de boabe de arabica, cu 11 milioane de saci mai puțin decât estimarea din septembrie.
În timp ce pentru comercianții de mărfuri care au anticipat această creștere a prețurilor, Moș Crăciun va aduce bunătăți în acest an, veștile de la Polul Nord arată că xde fapt consumatorii vor trebui să digere o inflație amară ascunsă in bomboanele de ciocolată de sub pom și in ceștile lor de cafea de dimineață.