A doua fază a campaniei „Discuții din inimă”, organizată de Pepco România

Date:

Compania Pepco România, împreună cu organizația Salvați Copiii și cu Fundația Noi Orizonturi, anunță organizarea celei de a doua faze a campaniei „Discuții din Inimă”, dedicate sprijinirii relației dintre părinte și copil: „Dacă în prima etapă a campaniei a fost tras un semnal de alarmă asupra dificultăților de comunicare dintre părinți și copii și a fost creat conținut psiho-educațional cu ajutorul celor două organizații și al DepreHub, a doua fază își propune să ofere soluții concrete pentru îmbunătățirea relației dintre generații. Astfel, toți părinții interesați în a petrece timp de calitate de copiii lor, pot accesa ghidul creat de Organizația Salvați Copiii. Totodată, 3.000 de părinți din medii vulnerabile vor beneficia de sprijin în procesul de reconectare emoțională, printr-o acțiune derulată de Fundația Noi Orizonturi, care va asigura copiilor echilibrul emoțional necesar pentru o dezvoltare armonioasă într-un mediu sigur și protector”.

Raluca-Rodica Popescu, Corporate Social Responsibility Specialist Pepco România: „Prin intermediul campaniei „Discuții din Inimă” ne-am propus să abordăm o temă relevantă pentru părinți, dar și pentru copii. Plecând de la statisticile prezentate, am încercat să identificăm cele mai potrivite mecanisme prin care să venim în ajutorul părinților, astfel încât, atunci când întâmpină dificultăți de relaționare cu copiii, să aibă instrumente cât mai accesibile, clare și ușor de aplicat. Din această nevoie, a apărut ghidul cu activități de petrecere a timpului liber realizat de echipa Organizației Salvați Copiii și, tot din același motiv, am integrat metodologia Cercul Siguranței (COS), care și-a dovedit eficacitatea, ca model de intervenție directă pe care să-l susținem în această campanie. Proiectul Inimi deschise – Cercul Siguranței la tine acasă,  implementat de Fundația Noi Orizonturi vine să răspundă acestei nevoi, de a ajunge direct la părinți. Prin rețeaua națională de facilitatori COS oferim acces la cursuri de educație parentală pentru acei părinți aflați în dificultate. Ne bucurăm că acești specialiști provin din diverse medii, atât urban cât și rural, pentru că doar așa putem să ajungem la acei părinți care nu ar putea accesa poate alte resurse de specialitate pe plan local.”

Pepco subliniază că, pentru a transforma acest obiectiv în realitate, în cadrul etapei a doua a campaniei Discuții din inimă, „a susținut formarea unei rețele de aproximativ 100 de facilitatori prin intermediul proiectului Inimi deschise – Cercul Siguranței la tine acasă implementat de Fundația Noi Orizonturi. Cercul Siguranței este o metodă validată la nivel internațional, dezvoltată pe baza a 60 de ani de cercetare în domeniul atașamentului și dezvoltării copilului, prin care facilitatorii vor ghida părinții într-o călătorie de redescoperire și apropiere emoțională. Etapa de formare a avut loc la finalul lunii noiembrie, iar începând din ianuarie, fiecare facilitator va desfășura câte trei serii de workshop-uri de educație parentală. Părinții se pot înscrie la workshop până la finalul lunii aprilie, în limita locurilor disponibile, cu ajutorul hărții virtuale, accesând link-ul https://inimideschise.noi-orizonturi.ro/#hartaproiectinimideschise. În acest fel, vor putea identifica cel mai apropiat facilitator, în funcție de zona geografică în care locuiesc, și vor putea trimite o intenție de a se înscrie în program”. 

Roxana Afloarei, manager de proiect Inimi deschise – Cercul Siguranței la tine acasă, la Fundația Noi Orizonturi: „La Fundația Noi Orizonturi avem ca prioritate educația pentru transformare, care se traduce prin împuternicirea copiilor și a tinerilor să producă schimbări pozitive în comunitățile lor prin atingerea potențialului lor maxim. Prin proiectul Inimi Deschise: Cercul Siguranței la tine acasă, parte a campaniei Pepco Discuții din inimă, ne-am propus o abordare sistemică a educației lor, noi devenim mâini pentru părinții lor și îi ajutăm pe aceștia să devină mai mari, mai puternici, mai înțelepți și blânzi pentru copii lor. Încă de la formarea și instruirea rețelei de facilitatori Cercul Siguranței (COS), am ales profesioniști din diferite domenii, atât profesori, învățători, profesori – consilieri școlari, cât și specialiști din domeniul non-guvernamental, pentru a ne asigura că vom ajunge la părinții care au cea mai mare nevoie de această metodă de parenting certificată internațional. Cercul Siguranței este diferită de orice altă metodă de parenting, pentru că nu oferă soluții, ci invită părinții la reflecție, tocmai pentru că recunoaște individualitatea fiecărui părinte, fiecărui copil, context și relație. Cercul Siguranței oferă o hartă după care se pot ghida părinții, să cunoască și recunoască emoțiile pe care le au copiii lor și în funcție de comportamentul copiilor să recunoască nevoile pe care aceștia le au și să își găsească propriile rețete care funcționează în relația cu copii lor.” 

După cum precizează inițiatorii, „campania își propune să ofere participanților soluții concrete și sfaturi practice pentru a construi și menține o relație emoțională profundă și stabilă cu copiii lor. Indiferent dacă sunt alături de ei zi de zi sau mențin legătura de la distanță, părinții vor avea acces la metode și instrumente care îi vor ajuta să înțeleagă și să răspundă mai bine nevoilor emoționale ale copiilor, contribuind astfel la crearea unui mediu sigur și echilibrat pentru dezvoltarea acestora”.

D.C., părinte participant în cadrul atelierelor COS: „De multe ori, am crezut că fiul meu nu are nevoie de mine în unele activități pe care le desfășura. Dar acum am înțeles mai bine faptul că trebuie să-mi fac timp pentru a mă bucura de el și de a mă bucura alături de el. Prezența mea în preajma lui este foarte importantă, trebuie să-l ajut să-și înțeleagă emoțiile pe care le simte.”

Organizația Salvați Copiii anunță că „pune la dispoziția părinților o serie de resurse utile menite să îi ajute să construiască relații mai apropiate cu copiii lor. Pe platforma www.copiisinguriacasa.ro, în secțiunea destinată părinților și aparținătorilor, aceștia au acces la resurse de educație parentală, care oferă sprijin și soluții practice pentru o comunicare mai eficientă și o relație armonioasă cu copiii rămași în grija rudelor sau aparținătorilor”. 

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv, Salvați Copiii România: „Pentru copiii ai căror părinți au fost nevoiți să plece la muncă în străinătate, provocările de relaționare sunt mai mari dată fiind distanța, dar este important ca absența fizică să nu fie dublată de absența emoțională. Părinții trebuie să facă parte din viața copiilor lor, să vorbească cu ei, să-i asculte, să petreacă împreună timp de calitate, chiar dacă sunt la distanță, iar ghidul realizat de Salvați Copiii este o resursă valoroasă în acest sens.”  

Această a doua etapă a campaniei reprezintă „o continuare firească a primei faze, în care organizațiile partenere Pepco au creat fișele de jurnal Pepco – Discuții din Inimă. Acestea au avut rolul de a încuraja părinții și copiii să reflecteze asupra relației lor, să recunoască punctele forte ale acesteia și să identifice aspectele care pot fi îmbunătățite, cu ajutorul unor întrebări ghidate, menite să ajungă chiar și la cele mai profunde sentimente”.

Anișoara B., facilitator COS, Inimi Deschise: „Am plecat de la cursul de la București plângând. Mi-am dat seama cât de mult am greșit în relația cu copiii mei. Dar pe vremea mea nu avea cine să ne învețe. Mă bucur că acum pot învăța și pot avea oportunitatea de a deveni „mâini” pentru alți părinți.” 

Pepco subliniază că, anul acesta, „încurajează părinții să adopte rezoluții care generează #discuțiidininimă și aduc familia mai aproape: comunicare deschisă, timp de calitate și creștere împreună. 

În acest considerent, Pepco România susține integral funcționarea liniei de helpline gratuite, depreHUB teens (0374.461.461), disponibilă 24/7, oferind astfel copiilor și părinților un spațiu sigur unde pot fi ascultați și înțeleși fără teama de a fi judecați. Acest serviciu esențial asigură sprijin specializat, în special pentru copiii din medii vulnerabile, unde resursele emoționale și sprijinul familial sunt limitate”.

Grupul Pepco reamintește că „a fost înființat în anul 2015 și cuprinde o rețea de magazine din sectorul retail, din care fac parte Pepco, Dealz și Poundland, și colaborează cu PGS, un furnizor global. La momentul actual, Pepco Group deține peste 5.000 de magazine în 20 de țări și are un număr de aproximativ 47.000 de angajați”.

Pepco este caracterizat ca „unul dintre cei mai mari value retailers din Europa, care oferă haine pentru întreaga familie și articole pentru casă la prețuri foarte atractive. După aproape 20 de ani de creștere constantă, magazinele Pepco sunt vizitate de clienți care efectuează 30 de milioane de tranzacții pe lună. Compania, cu sediul central în Poznań, are în prezent peste 31.000 de angajați în 18 țări din întreaga Europă și o rețea de peste 3.800 de magazine”.

Organizația Salvați Copiii, de 35 de ani, „construiește programe sociale, politici publice și practici solide 3 în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 4.150.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii”.

Fundația Noi Orizonturi „are un istoric de un sfert de secol în educația pentru transformare. Oferim educatorilor și părinților instrumente prin care împuternicesc copiii și tinerii (sau copii si tineri) să-și atingă potențialul maxim să conducă și să producă schimbări pozitive în comunitățile lor. Susținem copiii și tinerii, susținând ecosistemul din care ei fac parte – comunitatea, școala – și oamenii cheie din jurul lor – părinți, profesori, directori de școli, bibliotecari, voluntari – să devină mai buni, mai puternici, mai înțelepți. Învățăm și testăm constant abordări și modele educaționale pe care le ducem apoi la scară mare: învățarea prin proiecte în folosul comunității (Service Learning), educație outdoor și prin aventură, îmbunătățirea relației dintre copii și părinți (prin metoda Cercul Siguranței). Mai multe informații despre Fundația Noi Orizonturi găsiți pe www.noi-orizonturi.ro”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...