Despăgubirile plătite de asigurători în baza polițelor RCA au crescut cu 38%

Date:

Despăgubirile plătite anul trecut de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%, până la peste 4,7 miliarde lei. Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților (în creștere cu circa 48%), precum și rezervele constituite de asigurători conform legislației. Astfel, în final, valoarea totală pentru asigurările RCA atinge nivelul de circa 7,9 miliarde lei.

Practic, în medie, din fiecare 10 lei încasați din primele RCA, aproape 8 lei se duc doar pentru acoperirea daunelor rezultate din accidentele rutiere și a rezervelor aferente. Pe lângă toate acestea, companiile de asigurări mai trebuie să acopere taxe și contribuții (inclusiv către FGA) – cerințe legale necesare desfășurării activității, cheltuieli cu distribuția polițelor, de administrare și nu numai.

Îngrijorătoare este și evoluția frecvenței accidentelor rutiere. Astfel, în aceeași perioadă a anului trecut, numărul dosarelor de daună RCA a crescut cu 30%, depășind cifra de 426.190. Acest fapt reflectă, încă o dată, frecvența ridicată a producerii accidentelor în România.

În acest context, industria de asigurări subliniază importanța intensificării acțiunilor de educație și prevenție rutieră și salută adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege care instituie Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere. Conform legii adoptate, în fiecare an, a treia săptămână din luna mai va fi dedicată organizării Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere. Scopul: creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, de la șoferi și pietoni, la autorități și societate civilă.

O altă măsură importantă este ajustarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA, în beneficiul persoanelor păgubite și al deținătorilor de mașini care să asigure un plus de stabilitate pieței de asigurări – mai ales că prețul poliței RCA este influențat semnificativ de costul cu despăgubirile plătite.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Soluții de stabilizare a bugetului de stat discutate de membrii comunității de afaceri româno-germane

Taxele, investițiile străine dublate de cele de stat în...

Constantin Boştină, ASPES: „Nu există o cultură a antreprenorului român”

Dr. ec. Constantin Boştină, preşedintele Asociaţiei pentru Studii şi...

Analiză Storia: Evoluția chiriilor în martie 2025: creșteri semnificative în unele orașe, stagnări în altele 

Prețurile solicitate pentru chiriile din cele 10 orașe cu...