Dr. ec. Constantin Boştină, preşedintele Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) şi director al revistei Economistul, vorbește într-un interviu acordat FoodBiz despre situația ingrată a antreprenorului român, care este dezavantajat din mult puncte de vedere in fața investitorului străin.
Pe scurt, nu există o cultură a antreprenorului român, care nici nu are o educație adecvată acestui statut și nici o situație financiară comparabilă cu cea a competitorilor veniți din Vest, atrage atenția Boștină.
„Noi nu avem o cultură a antreprenorului român, pentru că nici nu mai avem o educație adecvată și în învățământ și în învățământul profesional (…)
Nu avem o educație a antreprenorului, ori neavând o educație a antreprenorului, evident că nu ai nicio legislație care să-l așeze în circuitul economic ca un adevărat producător de plusvaloare și de venit național și se simte inferior în raport cu investitorul străin, pentru că nu are nici pregătirea, nici mijlocale financiare cu care să poată să facă față”, arată Boștină.
Șeful ASPES spune că nici nu are de altfel cum să fie avantajat antreprenorul român în competiția cu firmele străine, în condițiile în care dobânzile la credite sunt mult mai mari la noi.
„Firmele străine, nu neapărat multinaționalele și cred că sunt și mai micuțe prin România, se împrumută la băncile lor din străinătate la dobânzi de 1-2%, antreprenorul român trebuie să plătească 7-8-10-12%, Antreprenorul român nu este avantajat în raport cu investitorii și cu alți agenți prezenți în România”, afirmă Boștină.