Pe fondul instabilității economice internaționale, numărul insolvențelor la nivel mondial a înregistrat în 2024 un salt de 19% față de anul precedent, arată cel mai recent raport Atradius „Insolvencies normalise, but trade war brings new risks”, publicat de în aprilie 2025. Analiza, realizată pe 29 de piețe globale, evidențiază o tendință de revenire la nivelurile pre-pandemice, însă cu riscuri suplimentare generate de conflictul comercial în curs. România nu face excepție, indicele insolvențelor de 111 comparativ cu 2019, deși aliniat cu trendurile observate în majoritatea țărilor europene, indică o fragilizare a mediului de afaceri.
„Această creștere a insolvențelor în România este un semnal clar că mediul de afaceri se confruntă cu presiuni majore, sub forma inflației, a costurilor de finanțare și a incertitudinilor externe. Suntem într-un moment crucial, în care firmele trebuie să își consolideze mecanismele de gestionare a riscului pentru perioada următoare, mai ales că în prognoza pentru 2025, indexul insolvențelor corporative crește la 113”, arată Alexandra Mehedințu (foto), Country Manager România la Atradius Crédito y Caución S.A. de Seguros y Reaseguros, care explică și că, „pentru România, 2025 va fi un test de reziliență economică, deoarece insolvențele din 2024 nu sunt doar un efect întârziat al pandemiei, ci și rezultatul normalizării economice într-un climat plin de riscuri, care acum este amplificat de incertitudinile geopolitice, de tarifele comerciale impredictibile și de costurile ridicate ale finanțării”.
Raportul indică faptul că statele din Europa se confruntă cu un val semnificativ de insolvențe corporative, pe fondul instabilității economice generate de prețurile ridicate la inputuri, de dobânzile mari și de retragerea, în ultimele sale etape, a sprijinului guvernamental acordat în contextul pandemiei de Covid. La acestea, se adaugă acum și unda de șoc produsă de noile tarife introduse de Administrația SUA la începutul acestei luni. Astfel, dacă anul trecut, la nivel global, prognoza indica o stagnare a insolvențelor pentru 2025, experții Atradius estimează acum că o escaladare completă a războiului comercial ar determina continuarea creșterii numărului de insolvențe. Există un risc semnificativ pentru scenariul de bază, generat de un război comercial în toată regula, care ar putea duce la tarife și mai mari, o inflație mai ridicată și întârzierea relaxării politicii monetare. În acest scenariu negativ, insolvențele ar putea continua să crească cu 6% în 2025 și cu încă 5% în 2026.
Turbulențe în perspectivele economice ale acestui an
În acest nou context, pentru economia globală, analiza Atradius estimează o creștere de 2,6% în 2025 și 2,8% în 2026. Politica tarifară extrem de incertă a Statelor Unite este însă o amenințare serioasă pentru perspectivele de creștere la nivel global, în special pentru America de Nord. Zona euro este estimată să înregistreze o creștere de 0,9% în 2025, fiind influențată de evoluția Germaniei care rămâne foarte slabă din punct de vedere economic, deoarece sectorul industrial continuă să se confrunte cu dificultăți, agravate de tarifele de import impuse de SUA. În contrast, țările din sudul Europei prezintă cifre relativ solide ale PIB-ului, susținute de creșterea sectorului turistic, de redresarea pieței muncii și de cheltuielile fiscale.
Raportul Atradius arată că regiunea cea mai afectată este Asia-Pacific, cu o creștere anuală a insolvențelor de 8% în 2025 și 3% în 2026. Aici domină efectul persistenței condițiilor nefavorabile, deoarece, la finalul anului 2024 insolvențele se aflau deja la niveluri foarte ridicate, iar această tendință se prelungește și în 2025. Atât Australia, cât și Japonia se vor confrunta cu revizuiri semnificative în sens ascendent ale creșterii insolvențelor în următorii doi ani. Pentru America de Nord, efectul este, de asemenea, semnificativ, cu o rată anuală de creștere de 6% în 2025 și 5% în 2026. În Statele Unite, creșterea insolvențelor este cu 5 puncte procentuale mai mare în ambii ani, ajungând la 7% în 2025 și 5% în 2026.
În acest mediu dominat de multiple surse de risc la nivel global, „companiile românești trebuie să își adapteze rapid strategiile de gestionare a riscului și să își consolideze rezistența financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Consolidarea rezilienței financiare nu mai este opțională, ci o condiție esențială pentru supraviețuire și dezvoltare sustenabilă”, afirmă Alexandra Mehedințu, Country Manager Atradius România.
Raportul complet „Insolvencies normalise, but trade war brings new risks” poate fi consultat AICI.
Informațiile furnizate au doar scop informativ și nu pot fi considerate, în nici un moment și în nici un fel, de către nici un cititor, drept o recomandare sau un sfat cu privire la anumite tranzacții, investiții sau strategii. Cititorii trebuie să își ia independent propriile decizii, comerciale sau de altă natură, cu privire la informațiile furnizate.