Grupul antreprenorial Agroland, prezent pe piața de retail, agribusiness, producție alimentară și nutriție animală, anunță creșterea semnificativă a producției de furaje și a ouălor de consum vândute în primul trimestru din 2025. În această perioadă, fabricile de la Caransebeș și Ișalnița au produs o cantitate de 7.198 de tone de furaje, o creștere de 93% față de T1 2024. De asemenea, producția vândută de la platforma avicolă de la Mihăilești a fost de 20,8 milioane de ouă de consum, un avans de 37% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.
„Mediul geopolitic actual și lipsa de predictibilitate a relațiilor comerciale internaționale pun presiune asupra lanțurilor de aprovizionare. În plus, modelul economic globalist din ultimele decenii începe să fie reconsiderat de unii dintre principalii jucători la nivel mondial, ceea ce accelerează tendința de regionalizare și relocare a unităților de producție, în scopul eficientizării lanțurilor logistice. La acestea se adaugă provocările economice specifice României, inclusiv un deficit comercial semnificativ, aflat pe un trend ascendent, accentuat de integrarea țării noastre în spațiul Schengen. În acest context, grupul Agroland beneficiază de o poziție favorabilă, modelul de business integrat asigurând un lanț de aprovizionare scurt, care ne permite un grad ridicat de flexibilitate în stabilirea prețurilor. Producția în creștere de furaje face ca necesarul intern dedicat platformei avicole și segmentului de retail să fie acoperit în mare parte de fabricile noastre. În ceea ce privește ouăle de consum, deficitul global se menține, ceea ce contribuie la îmbunătățirea marjelor pentru producătorii locali, precum Agroland, și susține o cerere tot mai mare pentru ouăle produse în România, în special pe piețele din Europa de Vest”, a declarat Horia Cardoș(foto), fondator și CEO al grupului Agroland.
Producția de furaje a ajuns în T1 2025 la 7.198 de tone, o majorare cu 93% comparativ cu primele trei luni din 2024 și un avans de 47% față de ultimul trimestru al anului trecut. Platforma avicolă de la Mihăilești a vândut 20,8 milioane de ouă de consum în primul trimestru din 2025, după ce producția medie vândută lunar a crescut de la 5,1 milioane în T1 2024 la 6,9 milioane de ouă în acest an.
Grupul Agroland continuă și în acest an investițiile în aceste două verticale de business. În prezent, grupul desfășoară un proces de extindere a fabricii de furaje de la Ișalnița, estimat să fie finalizat până la finalul acestui an. De asemenea, Agroland a achiziționat recent prima fermă de producție a ouălor ecologice înființată în România, cu o capacitate anuală estimată la 3 milioane de ouă BIO. Această entitate se va alătura grupului la începutul lunii mai și va răspunde cererii tot mai mari pentru produse sustenabile și cu valoare adăugată.
În ceea ce privește segmentul de retail, la finalul primului trimestru din 2025, grupul Agroland opera 89 de magazine proprii, dintre care 71 de magazine tradiționale și 18 magazine în format MEGA. În primele trei luni ale anului, acestea au înregistrat o creștere de 22% a numărului de clienți, la 357 de mii de persoane. De asemenea, valoarea medie a bonului fiscal a crescut cu 3% în comparație cu perioada similară din 2024, ajungând la 81 de lei. Grupul se așteaptă ca magazinele francizate să obțină rezultate comparabile, având în vedere mărfurile achiziționate în primul trimestru din 2025.