La Gala Women in Economy 2025, Anca Macovei Vlăsceanu, lider în antreprenoriatul educațional, fondatoarea Mark Twain International School (MTIS), a fost distinsă cu premiul „Arhitecta Educației Viitorului” pentru „contribuția sa la dezvoltarea educației private din România și implementarea standardelor internaționale în sistemul național de învățământ”.
Totodată, „la 30 de ani de la lansarea MTIS, Anca și Dan Macovei Vlăsceanu, alături de partenerii Morphosis Capital și Vybros Partners, au lansat Romania Education Alliance (REA) pentru integrarea și dezvoltarea prin know how a școlilor private de renume din România”.
Anca Macovei Vlăsceanu: „Obținerea premiului `Arhitecta Educației Viitorului` mă înnobilează desigur, însă, poate mai răspicat, mă responsabilizează din nou și îmi reînnoiește dăruirea în această misiune aleasă ca dascăl, antreprenor și lider în EDUCAȚIE. Deși nominală, această distincție este o recunoaștere a muncii și rezultatelor obținute în ultimii 30 de ani de către Comunitatea Mark Twain International School (elevi, părinți, profesori), atât în România, cât și la nivel global, în calitate de International Baccalaureate World School. Alături de mine, în meritul acestei distincții, se află și Dan Macovei Vlăsceanu, partenerul de viață și business, copiii noștri, Ioana și Petre, echipa de leadership din cadrul MTIS, precum și, de curând, partenerii din cadrul Morphosis Capital cu care avem planuri ambițioase pentru următorii ani.”
Este de reamintit că „învățământul privat din România s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani, pe fondul subfinanțării sistemului educațional de stat. În prezent, aproximativ 7% dintre elevii din învățământul primar sunt înscriși în instituții private[1]. Mark Twain International School (MTIS), prima școală privată cu un curriculum dual fondată în România acum 30 de ani, a devenit un reper al educației private, oferind un mediu de învățare modern centrat pe elev și programa preuniversitară completă International Baccalaureate integrată cu cea națională.
Planurile de dezvoltare instituțională urmărite de familia Macovei Vlăsceanu si Morphosis Capital se vor axa în perioada următoare pe două direcții strategice:
1. Dezvoltarea Romania Education Alliance (REA) – prima rețea educațională de acest tip din România care urmărește parteneriate strategice și de dezvoltare cu alte școli private de succes din București, Ilfov și orașe-cheie precum Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Constanța, Timișoara și Bacău.
2. Expansiunea organică a rețelei MTIS în cadrul REA prin deschiderea unor campusuri noi, moderne și ultradotate, care vor păstra valorile, principiile și bunele practici ale școlii. Aceste campusuri vor fi dezvoltate în parteneriat cu mari investitori imobiliari din București, Ilfov și alte orașe universitare:
- Lansarea noului campus Mark Twain IS Cosmopolis, aflat la granița dintre Tunari și Ștefăneștii de Jos, desfășurându-se pe un teren de aproape un hectar, cu teren de sport, locuri de joacă și spațiu verde în apropierea lacului Crețuleasca. Suprafață construită de 8.000 mp de clădiri școlare va găzdui grădiniță, școală primară și școală gimnazială, deservind peste 800 de elevi. Investiția depășește 10 milioane euro și este realizată în parteneriat cu Opus Land Development. Deschiderea este planificată în septembrie 2025.
- Dezvoltarea campusului Flagship Mark Twain International School, în nordul capitalei, o investiție în valoare de 20 milioane euro, realizată în parteneriat cu Partener Construct Logistic. Campusul, un ecosistem educațional pionier, va avea o suprafata de 60.000 mp pe malul lacului în Balotești, oferind 15.000 mp de construcții școlare, sportive și culturale celor peste 1200 de elevi cu vârste cuprinse între 2-18 ani, ce vor studia aici. Deschiderea este planificată pentru septembrie 2026.
- De asemenea, există discuții preliminare pentru construirea unui campus școlar inovator în cadrul unui proiect amplu de rejuvenare urbană în București, de 4.000 mp, care va deservi 400 de elevi de grădiniță și școală primară. Deschiderea planificată ar fi pentru septembrie 2027, iar investiția cumulată ar depăși 5 milioane euro.
Între anii 1995 și 2025, peste 5.000 de elevi din România și din alte 60 de țări au făcut parte din comunitatea educațională a Mark Twain IS. În prezent, Mark Twain IS are circa 650 de elevi, înscriși în cele două divizii de studii preuniversitare: bilingvă română-engleză și internațională. Absolvenții Mark Twain IS au fost admiși, numeroși cu burse de merit, să își continue studiile în peste 150 de instituții renumite de învățământ superior din România și din peste 30 de țări de pe glob (UCLA, Stanford, Cambridge, London School of Economics, Berklee Boston, Guildhall School London, EH Lausanne, Babeș-Bolyai Cluj, printre altele)”.
Mark Twain International School este definite ca „o școală privată, independentă și co-educațională, cu un curriculum dual pentru întreaga suită pre universitară de studii. Mark Twain IS oferă elevilor săi un mediu de învățare performant și stimulativ, adaptat nevoilor, configurațiilor și obiectivelor lor individuale, ceea ce le va stimula curiozitatea și dorința de cunoaștere pe parcursul întregii vieți și le va asigura succesul, încrederea și creativitatea în lumea de mâine. Școala este acreditată de Bacalaureatul Internațional pentru a preda toate cele trei programe educaționale captivante, fiind totodată pe deplin acreditată de Ministerul Educației din România. www.marktwainschool.ro”.
[1]Raportul „Education at a Glance 2024”