Anul trecut, companiile de asigurări Membre UNSAR au plătit despăgubiri de 56 de milioane lei pentru daunele provocate locuințelor de furtuni, în baza polițelor de asigurare facultative. Suma este în creștere cu circa 120% față de anul 2023, marcând un nou record.
Și numărul dosarelor de daună achitate pentru astfel de pagube a crescut cu 63% față de 2023, până la 7.537. Această evoluție reflectă atât o intensificare a fenomenelor meteorologice extreme – tot mai frecvente și mai violente în ultimii ani – cât și o tendință tot mai pronunțată a proprietarilor de locuințe de a apela la polițele facultative pentru o protecție financiară extinsă.
Furtunile generează daune semnificative, iar costurile cu reparațiile acoperișurilor, instalațiilor, fațadelor și ferestrelor nu sunt deloc de neglijat. Conform analizei realizate la nivelul asociației, valoarea medie a unui dosar de daună achitată pentru daunele cauzate doar de furtuni a fost de 7.500 lei – sumă importantă pentru bugetul oricărei familii. De altfel, cea mai mare despăgubire plătită pentru acoperirea acestor tipuri de pagube a atins 400.000 lei.
„Fenomenele meteo extreme, în special furtunile violente, au devenit tot mai prezente în România, iar acest lucru se reflectă în numărul de daune produse și în sumele plătite de companiile de asigurări. Important este că există soluții și pentru aceste situații – căci asigurarea facultativă este o formă de protecție necesară și în fața realităților climatice actuale”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.
În medie, companiile de asigurări Membre UNSAR au plătit în fiecare zi a anului trecut 21 de dosare de daună doar pentru pagubele cauzate locuințelor de producerea riscului de furtună, ceea ce confirmă presiunea tot mai mare exercitată de aceste fenomene naturale asupra infrastructurii rezidențiale.
„Asigurările facultative de locuințe sunt esențiale pentru stabilitatea financiară a unei familii. Acestea oferă soluții complete pentru o multitudine de riscuri și situații nefericite precum furtuni, incendii, avarii accidentale, inundații, dar și multe alte acoperiri dedicate specificului unei locuințe”, a declarat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.
În total, în 2024, valoarea despăgubirilor achitate în baza asigurărilor facultative pentru locuințe (pentru toate riscurile acoperite) a fost de 163,7 milioane lei, în creștere cu 13% față de 2023.
Aceste date subliniază nevoia de prevenție și de adaptare la noile condiții climatice. Locuințele românilor pot fi protejate financiar împotriva acestor efecte ale schimbărilor climatice, cum ar fi furtunile, printr-o poliță facultativă, care poate fi emisă pentru imobilele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie
PAD. Această poliță oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute.
Astfel, printr-o asigurare facultativă pot fi acoperite o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri, precum: cutremure, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin acoperiri speciale, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. De exemplu, se pot include prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluții în cazul unor urgențe – prin intervenția unor specialiști atunci când situația o impune (avarii instalații de apă / gaze / încălzire, pene de curent, avarii ale acoperișului, sistemelor/elementelor de acces în locuință etc.). Mai multe recomandări ale specialiștilor puteți regăsi aici.