Cei mai buni barista din lume s-au reunit la „La Centrale Nuvola Lavazza” din Torino, Italia, pentru etapa finală a competiției internaționale Lavazza Barista Challenge – un eveniment care celebrează legătura dintre Lavazza și comunitatea globală de barista, promovând excelența și inovația în arta preparării cafelei.
Desfășurată în perioada 7-9 aprilie, finala Lavazza Barista Challenge a fost o experiență intensă pentru barista reuniți la Torino. Prima zi a competiției a fost dedicată în întregime explorării universului Lavazza și instruirii în domeniul cafelei. Următoarele zile au celebrat cel de-al treilea an al competiției, o ediție specială menită să aducă din nou în prim-plan măiestria și talentul care stau în spatele unei cești perfecte de cafea.
Finala din acest an a reunit 17 barista de top din întreaga lume (Albania, Bulgaria, China, Croația, Cehia, Georgia, Grecia, Maldive, Moldova, România, Africa de Sud, Serbia, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Italia, Polonia și Regatul Unit), care și-au demonstrat abilitatea de a crea rețete ”signiture”. Anul acesta, participanții au primit o provocare nouă din partea juriului, și anume crearea unei rețete reci folosind două dintre blendurile din noua gamă Tales of Italy: Galleria (Milano) sau Canal Grande (Venezia).
Un amestec de culturi și stiluri a dat viață fiecărei etape a competiției, iar preparatele au exprimat măiestria tehnică și dedicarea participanților față de arta preparării cafelei. Competiția a evidențiat cât de importante sunt expertiza și pasiunea în comunitatea barista: ieșind în evidență în această demonstrație de măiestrie, George Nikolopoulos din Grecia a fost desemnat câștigătorul titlului Lavazza Barista Challenge Champion 2025. Cu o experiență de peste 10 ani în domeniu, dintre care 4 dedicați cafelei de specialitate și 1 an în bartending, George a impresionat juriul cu rețeta sa „La Via Perfetta”, având la bază un espresso proaspăt extras din gama Tales of Italy Milano. Pe podium au urcat și Milos Brankovan din Emiratele Arabe Unite și Ștefan Manole din România, ocupând locurile doi, respectiv trei.
În urma unei evaluări riguroase a juriului, reprezentantul României, Ștefan Manole, a obținut locul 3 în clasamentul general, cu rețeta sa denumită „Impresario”, un mix echilibrat de 36 ml espresso Lavazza Tales of Italy Milano, 20 ml lichior Galliano, îmbogățit cu ciocolată Bottega și lichior Grappa, finalizat cu un strat fin de frișcă. Ștefan a fost susținut în această competiție de trainerul local Lavazza, Adrian-Eduard Oancea, care l-a încurajat și i-a oferit sprijin pe parcursul pregătirii pentru marea scenă din Torino.
Reprezentând cu mândrie întreaga comunitate de barista din România, Ștefan activează de șase ani în sectorul cafelei din piața ospitalității din București. El a căutat mereu să-și valorifice munca, înțelegând cât de important este să creezi o comunitate în acest domeniu. Datorită abilităților sale unice și susținerii din partea echipei Lavazza, Ștefan Manole a câștigat și „Premiul Comunității”. Chiar în cadrul Coffeeast – Festivalul Culturii Cafelei din Europa de Est, desfășurat la București la începutul lunii aprilie, Lavazza a promovat participarea lui Ștefan la Finala Internațională Barista Challenge și a reușit astfel să mobilizeze întreaga comunitate de cafea din România pentru a-l vota pe Ștefan. Astfel, reprezentantul nostru a fost desemnat cel mai popular barista dintre cei 17 participanți la competiție.
Alături de titlul principal, Campionul Lavazza Barista Challenge 2025 a fost premiat cu o sumă de bani și un pachet special „Lavazza support” pentru a participa la Campionatul SCA de Cafea. Acest pachet include, printre altele, accesul la un spațiu de antrenament, ingrediente variate și îndrumarea valoroasă a unui consultant Lavazza. Mai mult decât atât, Lavazza apreciază rolul comunității de barista în ansamblu, motiv pentru care toți participanții au beneficiat de masterclass-uri susținute de experți, menite să le consolideze abilitățile. De asemenea, au fost acordate numeroase premii suplimentare pe parcursul evenimentului.
„Pasiunea și cunoștințele tuturor celor implicați în ediția din acest an a Lavazza Barista Challenge au fost cu adevărat inspiraționale”, a declarat Dionysis Moustis, Lavazza Capabilities Manager. „Sunt extrem de mândru de această a treia ediție și de angajamentul demonstrat de toți participanții. Expertiza și creativitatea au fost remarcabile, iar performanțele finaliștilor și ale trainerilor noștri au ridicat fără îndoială standardul de excelență. Munca și nivelul foarte ridicat de pregătire au fost evidente, culminând într-un eveniment fără egal.”
Pe 7 aprilie, ziua în care nu au avut loc probele competiționale pentru titlul Lavazza Barista Challenge 2025, barista prezenți la Torino au participat la activitatea „Mystery Box” – un joc captivant ce a implicat și angajații Lavazza în crearea de rețete noi. Scopul activării a fost celebrarea legăturii dintre consumatori (angajați) și barista (zona de trade), ambii fiind piloni fundamentali ai sectorului HoReCa.
Provocarea globală a ediției din acest an a fost centrată pe crearea unei băuturi reci ”signiture”, care să evidențieze versatilitatea blendurilor Lavazza Tales of Italy, pornind de la espresso și metode de extracție variate, și încurajând totodată barista să exploreze profiluri inovatoare de arome prin folosirea unor ingrediente precum ierburi aromatice, condimente, citrice sau fructe.
Un juriu format din 5 experți a evaluat activitatea celor 17 finaliști: Dionysis Moustis, Lavazza Capabilities Manager – jurat tehnic – și un panel multidisciplinar format din Federico Zanasi, chef al restaurantului Condividere, cu o stea Michelin; Lauro Fioretti de la Simonelli Group; Dario Tortorella, mixolog, și Fabrizio Fiorani, chef patiser.
Evenimentul a inclus și workshopuri live susținute de Ambasadorii Lavazza: Chef patiserul Fabrizio Fiorani a prezentat „Experiențe de mic dejun neconvenționale”, iar Chef Federico Zanasi a ilustrat cum poate fi extinsă experiența cafelei dincolo de consumul matinal, prin workshopul „Experiențe memorabile de aperitiv și cafea de după cină”.
Barista Chellenge 2025 s-a încheiat cu o Gală festivă, ce a inclus un meniu „la patru mâini”, semnat de Chef Zanasi împreună cu Fabrizio Fiorani – o incursiune gastronomică în spiritul gamei Tales of Italy. Tot atunci, mixologul Dario Tortorella a susținut un masterclass special, unde a creat și oferit spre degustare un meniu de cocktailuri ”signiture” pe bază de cafea 1895 Specialty.