De la revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a pus o presiune fără precedent asupra piețelor valutare internaționale, cel mai recent prin atacuri directe la adresa președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell. În acest context, cum reacționează companiile europene cu activitate internațională?
iBanFirst, noua alternativă pentru plăți internaționale, a analizat activitatea recentă a celor 10.000 de clienți business la nivel european. Concluzia este clară: IMM-urile din Europa devin mai agile și mai strategice în gestionarea riscului valutar. Activitatea de hedging este în plină expansiune, cu două vârfuri notabile pe 5 martie (discursul lui Trump în Congresul SUA) și pe 3 aprilie, denumită deja „Ziua Eliberării” în urma noilor măsuri economice anunțate.
Tendințe emergente: IMM-urile reacționează cu agilitate și strategie la volatilitatea valutară
- Cererea pentru produse de hedging s-a dublat din septembrie
Între septembrie 2024 și aprilie 2025, numărul produselor de hedging contractate de clienții iBanFirst s-a dublat. Multe companii au profitat de deprecierea dolarului american față de euro pentru a fixa cursuri favorabile, asigurându-și astfel plățile viitoare și protejându-și marjele.
- Managementul riscului valutar a crescut de patru ori în zilele cheie
Pe 5 martie și 3 aprilie, odată cu aparițiile publice ale președintelui Trump, activitatea de acoperire a riscurilor valutare a crescut de patru ori. IMM-urile au acționat rapid, blocând cursuri de cumpărare sau vânzare prin contracte forward, reducând astfel impactul potențialelor fluctuații asupra tranzacțiilor viitoare.
- Activitatea pe platforma iBanFirst a crescut cu 10%
Pe fondul fluctuațiilor semnificative ale principalelor perechi valutare (EUR/USD, EUR/CNY, EUR/GBP, EUR/RON), directorii financiari au început să urmărească zilnic cursurile de schimb pentru a efectua plăți în momentul optim și în moneda potrivită. În plus, în martie și aprilie, numărul utilizatorilor activi ai platformei a crescut cu 8% față de lunile anterioare.
- Peste 650 de IMM-uri noi în primul trimestru
Contextul economic volatil a determinat companiile să-și regândească strategiile de gestionare a fluxurilor financiare internaționale. În condițiile în care tarifele vamale în creștere pun presiune pe competitivitatea prețurilor, gestionarea eficientă a riscului valutar devine o prioritate strategică. Între ianuarie și martie, 650 de IMM-uri noi au ales să colaboreze cu iBanFirst.
„Vedem tot mai multe IMM-uri românești care nu mai privesc gestionarea riscului valutar doar ca pe o măsură defensivă, ci ca pe un instrument esențial de creștere internațională. Această schimbare de perspectivă reflectă un nivel crescut de maturitate financiară și o mai bună înțelegere a volatilității piețelor. Alegerea momentului oportun pentru efectuarea plăților, a monedei potrivite și utilizarea inteligentă a instrumentelor de hedging pot face diferența decisivă în protejarea marjelor de profit”, declară Alin Latu, Country Manager România și Ungaria în cadrul iBanFirst.