Centrala electrică fotovoltaică (CEF) de la Teiuș, cel mai mare proiect pe energie din PNRR, a avut astăzi, 29 aprilie, inaugurarea oficială, în prezența Excelenței Sale Uffe A. Balslev, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România, a reprezentanților Ministerului Energiei, ANRE, Transelectrica, DEER, a prefectului Județului Alba, domnul Nicolae Albu, a primarului orașului Teiuș, domnul Mirel Hălălai, precum și a reprezentanților din partea Teiuș Solar și Eurowind Energy, beneficiarii investiției și ai ENEVO Group, contractorul general.
Parcul fotovoltaic de la Teiuș, cu o putere instalată în panouri de 68.99 MW, este o instalație cu structură de tip tracker, care permite panourilor să urmărească automat Soarele pe parcursul zilei, pentru o producție mai eficientă de energie.
Proiectul din județul Alba va produce anual suficientă energie curată pentru a alimenta peste 25.000 de gospodării din România.
Centrala a fost proiectată pentru utilizare mixtă și permite folosirea celor 80.5ha atât pentru producția de energie, cât și pentru activități de pășunat, în beneficiul celor 130 de crescători de animale din zonă.
CEF Teiuș va produce anual peste 103 GWh de energie electrică, contribuind semnificativ la reducerea emisiilor de carbon. Investiția totală se ridică la aproximativ 55 de milioane de euro, din care finanțarea acordată de stat, prin PNRR, se ridică la 15 milioane de euro, ceea ce face din Teiuș și cel mai mare proiect de energie prin PNRR.
Construcția parcului fotovoltaic și a stației de transformare a fost realizată de ENEVO Group în asociere cu Alpin Sun și Electroalfa la cel mai înalt standard de calitate și siguranță.
Contractul cu ENEVO Group, în valoare de aproximativ 24,3 milioane de euro, a avut ca scop realizarea în regim EPC a centralei fotovoltaice, a stației de 110/20kV și a transformatorului de 80 MVA, inclusiv proiectarea, procurarea, montajul, testarea și punerea în funcțiune a instalațiilor cu asigurarea conformității cu ordinele ANRE pentru racordarea la rețea.
„ENEVO Group este tot mai des parte din ceea ce industria de resort înțelege prin performanță și pionierat. Faptul ca o companie românească a devenit în doar 10 ani un reper de inovație și calitate în proiectele implementate în țară și pe piețe externe spune mult despre know how-ul ENEVO. Suntem onorați că am putut implementa acest proiect, din toate punctele de vedere un best practice în România”, a declarat în cadrul evenimentului Radu Brașoveanu, Director Tehnic al ENEVO Group.