Un nou studiu realizat de The Tax Institute –impactul impozitului minim pe cifra de afaceri asupra economiei: analiză sectorială

Date:

The Tax Institute, primul think tank de fiscalitate din România, a finalizat un nou studiu, intitulat „Impactul Impozitului Minim pe Cifra de Afaceri asupra economiei: analiză sectorială”.

Studiul se înscrie în misiunea The Tax Institute de a oferi opinii avizate, întemeiate pe analize fundamentate, care să ajute la luarea celor mai bune decizii de politici publice. Considerăm că evaluarea corectă, obiectivă, bazată pe date este cel mai bun mod de a susține dezvoltarea economică și echilibrul bugetar.

Din analiza realizată asupra IMCA, aplicabil companiilor cu CA peste 50 milioane Euro, reiese că acest impozit are un impact negativ asupra întregii economii, veniturile fiscale suplimentare așteptate fiind nesemnificative în raport cu efectele nocive pe care le generează.

Câteva concluzii, prezentate în avanpremieră, înainte de lansarea propriu-zisă a studiului „Impactul Impozitului Minim pe Cifra de Afaceri asupra economiei: analiză sectorială”:

  • Afectează un număr important de companii, din sectoare strategice (industria prelucrătoare, inclusiv industria auto, comerț, transport, energie, agricultură).
  • Creează un mediu fiscal discriminatoriu între companiile cu cifra de afaceri peste și sub pragul de 50 milioane Euro.
  • Are impact și asupra companiilor cu capital românesc, infirmând teza că măsura vizează transferul de profit în afara țării.

IMCA poate genera venituri fiscale de maximum 1 mld. Euro, în timp ce concentrarea eforturilor în direcția reducerii GAP-ului de TVA (în prezent 30,5% / 8,5 mld. Euro) ar aduce venituri suplimentare semnificativ mai mari (un GAP la media UE de 6% înseamnă un plus de 6,8 mld. Euro la bugetul de stat).

Studiul va fi disponibil integral pe site-ul https://www.taxinstitute.ro/

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Nominalizările pentru reînnoirea mandatului membrilor Comitetului Economic și Social European

Consiliul Economic și Social (CES) anunță că, „având în...

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Intermedierea financiară – între realitate și potențial

Discurs rostit în cadrul conferinței cu tema „Ancore strategice...

Tendințele economice în 2025: Adaptare și inovație pentru competitivitate

Într-o lume aflată în plină revoluție tehnologică și într-un...