Alice Nichita, Coca-Cola HBC: Vom replica proiectele de succes din „Boardul de Sustenabilitate”

Date:

Deși este lansat de puțină vreme la Ploiești de către Coca-Cola HBC România, prin platforma #DupăNoi, alături de Federația Fundațiile Comunitare din România, Boardul de Sustenabilitate trezește un interes tot mai mare la nivelul comunităților locale, nu doar din Prahova, ci și la nivel național, unde programul urmează să fie extins în următorii ani.

Inițiatorii acestuia își propun mai întâi de toate să afle care sunt nevoile reale ale societății, după care sunt stabilite direcțiile de acțiune. Mai multe, însă, despre ceea ce înseamnă Boardul de Sustenabilitate, obiectivele, dar și despre  actorii implicați în derularea lui aflăm din interviul acordat FoodBiz de către Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România.

„Prin Boardul de Sustenabilitate noi ne-am dorit să strângem masa critică a actorilor laolaltă, să putem să avem acest dialog încă de la început pentru identificarea nevoilor comunităților, pentru a avea toate resursele necesare din start, mă refer la resursele financiare, dar și la expertiză, la oamenii dedicați, know-how-ul companiilor care pot contribui, la voluntari, de ce nu, din toate zonele și abia după aceea să identificăm principalele direcții de acțiune care să răspundă nevoilor tuturor”, a declarat pentru FoodBiz Alice Nichita.

Boardul de Sustenabilitate are ca punct de plecare Ploieștiul, care alături de Timișoara și Poiana Negrii, localitate situată la 15 km distanță de Vatra Dornei, se află pe harta fabricilor Coca-Cola HBC în România și reprezintă primele arii în care acțiunile Programului Național vor fi desfășurate etapizat, în următorii 6 ani.  Dacă proiectele de aici vor fi de succes, ele vor replicate și în alte zone din țară, spune managerul.

„Cu siguranță vrem să învățăm din Ploiești, dar dacă vom găsi proiecte de succes care pot fi replicate și în alte comunități din țară, o vom face. Acesta este unul din obiectivele pe care le avem: să replicăm modele de succes în mai multe comunități. Acolo unde ne vom extinde cu Boardul de Sustenabilitate, vom începe în primul rând cu o scanare, mapare a nevoilor comunității și ne vom adapta acelor nevoi. Ne dorim să ajungem cu siguranță, cel puțin în Timișoara și în Vatra Dornei. Acestea sunt zonele din comunitățile din jurul fabricilor Coca-Cola HBC pe care vrem să le dezvoltăm împreună cu partenerii. Ne dorim și ne place să ne implicăm în comunitățile din care facem parte, dar nu ne limităm doar la aceasta. Boardul își dorește să fie o platformă colaborativă, vrem să atragem și noi parteneri”, mărturisește Alice Nichita.

Cu o investiție inițială de 200.000 de euro din partea Coca-Cola HBC România pentru primii doi ani de activitate, programul are ambiția de a-și dubla resursele prin colaborări strategice cu alți parteneri, contribuind astfel la extinderea impactului.

Primul partener strategic care s-a alăturat este Penny România, și oportunitatea de parteneriere rămâne deschisăși altor companii, fie că sunt locale sau acționează la nivel național.

Fundația Comunitară Prahova este partenerul implementator și va centraliza solicitările de intrare în parteneriat, care pot veni de la companii, ONG-uri sau grupuri de interes ce pot sugera proiecte importante pentru comunitate:

De ce este diferit conceptul?

Alice Nichita explică și de ce este deosebit conceptul Boardului de Sustenabilitate.

„Am pus întâi laolaltă partenerii și am creat o structură de management al unor proiecte cu impact pentru comunitate. Primul capitol al Boardului de Sustenabilitate va fi în Ploiești pentru următorii doi ani. Programul este o platformă națională, dar ca să aibă impact și să fie relevant pentru comunități, vrem să avem aceste capitole locale și să ne concentrăm direct pe nevoile cetățenilor din acele județe”, declară Alice Nichita.

Partenerii fondatori sunt Coca-Cola HBC, împreună cu Federația Fundațiile Comunitare din România, iar partenerul local este Fundația Comunitară Prahova.

„Foarte important pentru noi a fost să avem alături încă de la debut partenerii instituționali, autoritățile locale, dar și reprezentanții autorităților centrale. Misiunea Boardului este de a alinia aceste obiective de sustenabilitate încă de la începutul intervențiilor, astfel încât să știm exact care sunt nevoile cetățenilor, nevoile de acțiune și programul să răspundă tuturor părților interesate”, afirmă managerul.

Nevoile ploieștenilor

Boardul de Sustenabilitate și-a lansat primul capitol la Ploiești pornind de la nevoile comunității locale. În decembrie 2024, Fundația Comunitară Prahova și Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești au desfășurat o cercetare pentru a afla care sunt „nevoile și subiectele cele mai de interes pentru cetățenii din Ploiești”.

„Ne dorim ca inițiativele Boardului de Sustenabilitate să fie cât mai țintite pe nevoi curente și actuale, astfel încât ele să producă un impact semnificativ în viața de zi cu zi a cetățenilor. În urma cercetării au rezultat trei zone de interes pentru locuitorii Ploieștiului: calitatea aerului, zona de management a deșeurilor și gestionarea lor, dar și lipsa spațiilor verzi. Ne dorim ca planurile și ideile de acțiune ale Boardului să vină în sprijinirea celor trei teme de acțiune”, mărturisește reprezentantul Coca-Cola HBC.

Boardul de Sustenabilitate susține trei tipuri de proiecte: proiecte noi – dezvoltate în baza mapării nevoilor comunităților locale, proiecte deja existente, dar care mai au nevoie de finanțare pentru a putea fi scalate și de impact, și grant giving,  tipul de proiect care aduce fonduri pentru cei care au idei și soluții sustenabile pentru comunitate – poate formatul cel mai ușor de implementat.

Odată cu lansarea Boardului de Sustenabilitate s-a dat drumul unui prim microgrant de 20.000 de euro, care se numește „Sustenabil în cartier” și este accesibil oricui, de la o asociație de proprietari, la un grup de oameni care își dorește să-și înfrumusețeze spațiul din fața blocului sau zona de colectare a deșeurilor dintre blocuri, până la școli sau orice altă entitate, inclusiv ONG-uri.

„Aceste microgranturi sunt pentru acțiuni punctuale, locale. Restul inițiativelor Boardului vor susține și proiecte mai ambițioase cu finanțare mai mare și cu obiective clar definite”, mai arată Alice 

Articol preluat de pe FoodBiz.ro

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Nominalizările pentru reînnoirea mandatului membrilor Comitetului Economic și Social European

Consiliul Economic și Social (CES) anunță că, „având în...

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Intermedierea financiară – între realitate și potențial

Discurs rostit în cadrul conferinței cu tema „Ancore strategice...

Tendințele economice în 2025: Adaptare și inovație pentru competitivitate

Într-o lume aflată în plină revoluție tehnologică și într-un...