Asigurările, între megatendințele globale și provocarea transformării competențelor

Date:

Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) anunță lansarea a două studii de referință: „Impactul megatendințelor asupra sectorului asigurărilor” și „Impactul schimbărilor asupra forței de muncă și competențelor din sectorul asigurărilor”, realizate de PwC. Inovația tehnologică, schimbările climatice, schimbările demografice și așteptările clienților vor continua să evolueze și vor remodela felul în care asigurătorii vor face afaceri în viitorul apropiat. Digitalizarea și inteligența artificială vor fi factori cheie în transformarea sectorului, la nivel global. 

Dincolo de îmbătrânirea și scăderea populației active, sistemul educațional tot mai puțin performant și lipsa competențelor necesare rămân provocările majore ale pieței muncii din România, ceea ce pe termen lung va reprezenta principala barieră pentru dezvoltarea companiilor. 

În acest context, 91% dintre reprezentanții industriei locale și globale de asigurări sunt determinați să investească în digitalizare și să își pregătească echipele pentru viitor, punând accent pe dezvoltarea competențelor, în special a celor digitale avansate. Dacă în prezent abilități precum reziliența, gândirea analitică și învățarea continuă sunt piloni de bază, pe viitor, competențele în utilizarea AI, analiza datelor, gândirea creativă și securitatea cibernetică vor îmbogăți contribuția umană, sprijinind sectorul în generarea de inovație și creare de valoare.

Liderii consultați în studii privesc cu optimism următorii trei ani, anticipând o integrare graduală a inteligenței artificiale în companii, în special pentru a optimiza platformele tehnologice, procesele de business și fluxurile operaționale, ceea ce va conduce în timp la acoperirea sarcinilor repetitive și la eliberarea potențialului pentru proiecte inovatoare, creative sau strategice, oferind profesioniștilor oportunitatea de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a sectorului.

„Cele două studii reprezintă un instrument extrem de util managementului companiilor de asigurări și echipelor de resurse umane, oferind informații relevante despre cum va arăta viitorul. Acest aspect favorizează o pregătire eficientă și din timp pentru valorificarea oportunităților și contribuie la dezvoltarea unui business sustenabil și la crearea de locuri de muncă cu valoare adăugată”, a declarat Judith Kis, Președintele PIAR – Patronatul Industriei Asigurărilor din România. 

„Tranziția digitală și accelerarea inovației sunt deja o realitate în industria asigurărilor, iar aceste studii oferă un cadru solid pentru a înțelege cum putem naviga cu succes acest proces de transformare. Cred cu tărie că viitorul acestei industrii depinde de abilitatea noastră de a atrage și forma talente, de a integra tehnologia în mod inteligent și de a rămâne aproape de oameni, cu soluții relevante, empatice și responsabile”, a declarat Mihai Tecau, Director General OMIASIG.

„Două studii extrem de valoroase și utile, care oferă o imagine bună asupra pieței asigurărilor din România și a contextului socio-economic prezent. Ceea ce mi se pare interesant este faptul că provocările digitalizării și schimbărilor demografice sunt aceleași în România, ca în alte țări din Europa”, a declarat Sebastian Hopfner, Președintele Platformei de Dialog Social din cadrul Insurance Europe.

Studiile au fost realizate în cadrul proiectului PROASIG  – Promovarea dialogului pentru ocupare și formare în asigurări, cod SMIS 305698. Aceste analize explorează tendințele din industrie în contextul tranziției verzi și digitale, atât în România, cât și la nivel european, iar rezultatele obținute urmează a fi puse la dispoziția tuturor companiilor de asigurări din România.


Patronatul Industriei Asigurărilor din România – PIAR este o organizație patronală, constituită în anul 2020, în baza Legii 62/2011 a dialogului social. Patronatul a fost înființat la inițiativa Groupama Asigurări, UNIQA Asigurări, UNIQA Asigurări de Viață și PAID. În prezent numără 10 membri, prin alăturarea ulterioară a BRD Asigurări de Viață, Omniasig, ASIROM, BCR Asigurări de Viață, Grawe și ABC Insurance, care împreună însumează 65% din angajații sectorului. Principalele obiective ale PIAR sunt reprezentarea industriei de asigurări în Dialogul Social, inițierea de soluții privind îmbunătățirea legislației în vigoare pe piața muncii din România, precum și promovarea de bune practici în domeniu. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Cine va conduce economia globală post-americană?

| de Jim O'Neill

INS: Câștigul salarial mediu brut pe economie în luna februarie 2025 a fost 8932 lei şi cel net 5351 lei

Conform unui comunicat al Institutului Național de Statistică, în...