Rezultatul net al Grupului BRD s-a ridicat la 1.524 milioane RON (fata de 1.656 milioane RON in 2023), in timp ce ROE a ajuns la 16,6% in 2024. Venitul net bancar al Grupului BRD a crescut cu +5,2% fata de 2023, ajungând la 4.032 milioane lei.
Veniturile nete din dobanzi, principalul pilon de crestere, au marcat un avans de +6,8% an/an in 2024, determinat de o activitate comerciala robusta atat pe segmentul retail, cat si pe cel al companiilor, fiind temperat de cresterea costurilor de finantare cu depozitele clientilor, dar intr-un ritm mai moderat, urmand tendinta dobanzilor de piata la lei. Veniturile nete din comisioane au crescut cu +7,8% in dinamica anuala, determinate in principal de intensificarea activitatilor de creditare si a tranzactiilor clientilor. Mai exact, transferurile, pachetele de servicii si activitatea privind cardurile au avut o contributie pozitiva semnificativa la dinamica anuala.
Alte venituri bancare (-13,2% in dinamica anuala) au fost influentate in principal de un provizion limitat exceptional inregistrat in T1 2024 si de vanzarea portofoliului de credite al BRD Finance.
Cheltuielile operationale au crescut cu 6,8% in dinamica anuala in 2024, determinate in principal de noua taxa pe cifra de afaceri. Fara a lua in considerare aceasta taxa, costurile au fost mentinute stabile, in ciuda inflatiei inca ridicate. Pe fondul concurentei permanente pentru talente, costurile cu personalul au crescut cu +4,9% fata de 2023, determinate de salariile fixe mai mari si de alte ajustari ale pachetului de compensare in cadrul noului contract colectiv de munca intrat in vigoare in iunie 2024. Evolutia altor cheltuieli (-2,7%, excluzand contributia la Fondul de Garantare a Depozitelor si la Fondul de Rezolutie si noua taxa pe cifra de afaceri) reflecta in principal efectul combinat al cresterii cheltuielilor IT pe fondul efortului continuu de digitalizare a activitatii bancare, castigurilor din vanzarea unor active imobiliare si economiilor de costuri administrative, legate si de inchiderea activitatii BRD Finance. Pentru anul 2024, contributia cumulata la Fondul de Garantare a Depozitelor si la Fondul de Rezolutie a fost redusa la 43,5 milioane lei, de la 68,1 milioane lei in 2023. Pe de alta parte, noua taxa de 2% pe cifra de afaceri, s-a ridicat la 128,7 milioane de lei din cresterea costurilor.
Venitul operational brut al Grupului BRD a ajuns la 2.009 milioane lei in 2024 (+3,6% si +10,2% in dinamica anuala, excluzand taxa pe cifra de afaceri), iar raportul cost/venit a crescut doar ca urmare a noii taxe (50,2% in 2024 fata de 49,4% in 2023). Excluzand impactul taxei, raportul cost/venit s-a imbunatatit cu peste 200 de puncte de baza, la 47,0% in 2024, de la 49,4% in 2023.
Portofoliul de credite s-a mentinut solid pe parcursul anului, cu o rata a creditelor neperformante*, rata NPL, in jurul nivelului minim istoric, ajungand la 2,1% la finalul lunii decembrie 2024 (in usoara crestere fata de nivelul minim-record de 1,9% inregistrat la finalul anului 2023, dar inca sub media sistemului bancar), in timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante, NPL coverage, se situeaza la un nivel confortabil (77,8% la finalul lunii decembrie 2024 fata de 76,0% la finalul anului 2023). Costul net al riscului a inregistrat o alocare neta de provizioane de 145 milioane RON in 2024, comparativ cu o eliberare neta de provizioane de 57 milioane RON in 2023, reflectand o revenire la niveluri normalizate.
Rata de adecvare a capitalului BRD la nivel individual este confortabila, aproape de 23% la finalul lunii decembrie 2024, excluzând impactul noilor tratamente reglementare temporare (implementate prin art. 468 si art. 500a din CRR3, in iulie 2024).
„2024 a fost un nou an solid pentru BRD, care a continuat sa obtina performante comerciale ridicate pe toate segmentele de afaceri, inregistrand o crestere solida a soldului creditelor nete, +19% fata de 2023. Segmentul companiilor a avut cea mai mare crestere, de +29% YoY, in timp ce performanta comerciala pe segmentul retail s-a intensificat, determinand o crestere a portofoliului de 13% fata de 2023. Productia de credite acordate clientilor persoane fizice a ramas foarte dinamica, atingand niveluri record, insumand aproape 12 miliarde lei, in crestere cu 54%, determinata de cresterea atat a creditelor de consum, cat si a celor pentru locuinte.
BRD ramane puternic angajata in construirea unei economii durabile si continua sa finanteze proiecte si sa se implice in initiative cu impact pozitiv. Pentru 2024, finantarile sustenabile nou acordate de BRD au ajuns la peste 1,8 miliarde lei, productia cumulata din ultimii 3 ani atingand aproape 1,3 miliarde euro, cu mult peste tinta stabilita initial pentru finalul anului 2025.
Ramanem in continuare angajati in dezvoltarea capacitatilor digitale, in imbunatatirea serviciilor si a experientei clientilor nostri. Aplicatia noastra de mobil este imbogatita constant cu noi functionalitati, printre cele mai recente fiind plata instant de proximitate, RoPAY, programul de loialitate Cashback, iar gradul ei de adoptie este in crestere continua, ajungand la 1,7 milioane de utilizatori la finalul anului 2024.
Ca o recunoastere a determinarii noastre colective de a ne servi mai bine clientii, BRD a fost premiata pentru al doilea an consecutiv cu premiul «Banca anului” de catre revista The Banker.
Din punct de vedere financiar, cresterea veniturilor BRD, sustinuta de volumele mai mari pe toate segmentele de afaceri, combinata cu gestiunea disciplinata a costurilor si riscurilor, a condus la un ROE de doua cifre, de 16,6% si la un raport cost-venit imbunatatit, excluzand impactul noii taxe pe cifra de afaceri. Calitatea activelor ramane solida, in timp ce nivelurile de lichiditate si capital sunt robuste, pozitionand bine BRD pentru continuarea cresterii. Privind spre viitor, BRD este hotarata sa-si mentina cresterea, bazata pe practici sustenabile, inovare digitala si simplificare, asigurandu-se ca raspunde nevoilor in continua schimbare ale clientilor sai”, a declarat Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.
Impulsul comercial se mentine ridicat pe toate segmentele de afaceri
Soldul creditelor nete, inclusiv finantarea prin leasing, au ajuns la 49,7 miliarde lei, marcand o crestere de +19,1% fata de finalul lunii decembrie 2023, sustinuta de activitatea robusta de creditare atat pe segmentul companiilor, cat si pe cel al persoanelor fizice. Creditele acordate companiilor au ramas principalul motor de crestere, cu un avans anual de +29% an/an, in timp ce cresterea segmentului retail este alimentata in continuare, marcand un avans de +13% an/an la finalul lunii decembrie 2024.
Productia de credite pentru persoane fizice a atins noi niveluri record, ajungand la aproape 12 miliarde de lei in 2024, in crestere cu +54% fata de 2023, bazandu-se pe o performanta buna atat a creditelor de consum, cat si a celor pentru locuinte. Productia de credite de consum a totalizat 7,3 miliarde lei, in crestere cu +49% in dinamica anuala, in timp ce finantarea proiectelor de achizitie de locuinte pentru clienti a crescut cu +63% in dinamica anuala, pana la 4,4 miliarde lei. Aceasta performanta puternica demonstreaza atentia continua indreptata catre clienti si consolidarea rolului BRD de partener de finantare. La finalul lunii decembrie 2024, creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu +12,0% fata de finalul anului 2023. In plus, soldul creditelor nete ale companiilor mici a inregistrat, si el, o crestere remarcabila, +25,8% an/an, sustinuta de imbunatatirea proceselor de creditare si de implicarea puternica in programele guvernamentale, consolidand rolul BRD ca factor cheie de crestere atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii.
Finantarea companiilor a mentinut un ritm puternic de crestere, soldul creditelor nete crescand cu +29% in dinamica anuala la finalul lunii decembrie 2024, sustinut de contributia solida atat a companiilor mari, cat si a IMM-urilor. In 2024, BRD a continuat sa sprijine antreprenorii locali prin participarea la diverse programe de finantare pentru IMM-uri, acoperind sectoare precum agricultura, constructiile, industria prelucratoare. Un motor principal pentru finantarea IMM-urilor a fost programul guvernamental IMM Plus, BRD acordand, pe parcursul anului 2024, peste 2.200 de credite in valoare totala de 3,56 miliarde lei.
Activitatea de leasing si-a continuat traiectoria de crestere puternica, soldul finantarilor nete majorandu-se cu +19,6% an/an, la finalul lunii decembrie 2024, la peste 2 miliarde lei, reconfirmand leasingul financiar ca solutie de finantare accesibila si eficienta, care se adauga portofoliului diversificat de produse oferit de banca.
BRD si-a intarit si mai mult angajamentul de a sprijini tranzitia catre sustenabilitate si prin incheierea de parteneriate cu institutii financiare internationale (IFC si FEI) menite sa stimuleze productia, diversificand in acelasi timp oferta bancii cu solutii de finantare “albastra” si de gen. In 2024, finantarea sustenabila a BRD a ajuns la peste 1,8 miliarde lei, sustinand cu precadere proiectele privind energia regenerabila fotovoltaica, cladirile verzi, mobilitatea electrica, sectorul apei, productia cumulata din ultimii 3 ani atingand aproape 1,3 miliarde de euro, cu mult peste tinta stabilita initial pentru finalul anului 2025. Pentru a promova si sprijini in continuare investitiile verzi, BRD a stabilit un nou parteneriat cu Fondul European de Investitii (FEI) in august 2024 pentru a implementa un instrument financiar sustenabil cu scopul de a oferi sprijin IMM-urilor si proceselor de afaceri in adaptarea la schimbarile climatice si facilitarea tranzitiei verzi. In plus, antreprenoriatul feminin a ramas unul dintre domeniile de interes ale bancii in 2024 prin colaborarea cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului in implementarea programului „Femeia Antreprenor”, editia 2024 si parteneriatului cu International Finance Corporation (prin tranzactia SRT incheiata in T1 2024).
Baza de depozite a continuat sa creasca constant, +8,9% in dinamica anuala la finalul lunii decembrie 2024. Depozitele retail, o sursa-cheie si stabila de finantare, au crescut cu +8,7% an/an, fiind in continuare stimulate de intrarile nete in crestere ale depozitelor la termen ale clientilor persoane fizice (+19% in dinamica anuala). Depozitele companiilor au inregistrat o crestere similara, +9,1% an/an, sustinuta in principal de intrarile nete mai mari din partea IMM-urilor (+13,4% an/an).
Oferta de economisire a BRD este diversa, permitand accesul la o varietate de clase de active si strategii pentru peste 157 de mii de clienti prin intermediul celor 12 fonduri de investitii administrate de filiala BRD Asset Management, care a marcat o crestere solida de +55% an/an a activelor in administrare, la 6,2 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2024. BRD Asset Management si-a mentinut prima pozitie in clasamentul OPCVM-urilor, ajungand la o cota de piata de 23,1% la finalul anului 2024.
BRD asigura disponibilitatea produselor si serviciilor sale printr-un mix de prezenta on-site si acces la distanta. La 31 decembrie 2024, reteaua bancii a ajuns la 388 de sucursale (fata de 423 la 31 decembrie 2023) si un numar tot mai mare de zone self-service 24/7, acoperind aproape 60% din reteaua sa (225 fata de 194 la 31 decembrie 2023).