Concertul de Anul Nou Chinezesc 2025 – Un preludiu muzical al primăverii, în România

Date:

În data de 20 ianuarie 2025, a avut loc Concertul de muzică instrumentală tradițională dedicat Anului Nou Chinezesc, în prestigioasa Sală a Ateneului Român –  un spațiu cultural emblematic cu o istorie de peste 100 de ani. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural Chinez din București și deConservatorul de Muzică din Zhejiang, cu sprijinul Ambasadei Chinei în România șicu susținerea Departamentului de Muzică Tradițională al Conservatorului din Zhejiang.

Concertul s-a desfășurat cu sala plină, printre cei prezenți numărându-se doamna Hua Yafang, însărcinat cu afaceri ad-interim al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, domnul Traian Hristea, Secretar de Stat în cadrul în Ministerului Afacerilor Externe al României, domnul Andrei Novac, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe și doamna Irina Cajal, subsecretar de Stat în Ministerul Culturii, precum și alte personalități din sfera politică și din diverse domenii.

În discursul domniei sale, doamna Hua Yafang a adresat cele mai călduroase urări în noul an, al șarpelui, subliniind importanța culturală a Anului Nou Chinezesc, cunoscut și ca Festivalul Primăverii, adăugat recent pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Domnia sa și-a exprimat speranța că acest eveniment cultural va transmite poporului român bucuria și armonia Anului Nou Chinezesc și că valorile de pace, armonie și solidaritate vor contribui la o conviețuire pașnică între toate națiunile lumii.

La rândul său, domnul Traian Hristea, Secretar de Stat în cadrul în Ministerului Afacerilor Externe al României, a evidențiat cei 75 de ani de relații diplomatice fructuoase între România și China, subliniind importanța cooperării în domeniile economic, educațional, cultural și turistic. De asemenea, înființarea Centrului Cultural Chinez la București și a Institutului Cultural Român la Beijing a oferit celor două popoare o platformă în vederea sporirii înțelegerii și prieteniei reciproce. „Sper ca prietenia dintre cele două țări să continue să înflorească, aducând beneficii ambelor popoare”, a adăugat acesta, urând tuturor un An Nou al Șarpelui fericit.

Concertul a debutat cu piesa „Dansul șarpelui de aur”, o interpretare plină de energie care a transmis publicului bucuria și speranța unui nou început. Pe parcursul serii, muzicienii chinezi au oferit publicului o selecție impresionantă de piese tradiționale: melodia plină de viață „Dansul la cules de ceai”, duetul la erhu „Galopul cailor de război”, rafinata piesă pentru sanxian „Melodia prunului”, și capodopera pentru pipa „Cele zece ambuscade”. La final, interpretarea melodiei populare românești „Ciocârlia”, adaptată cu măiestrie pentru instrumentele tradiționale chinezești, a ridicat sala în picioare, stârnind aplauze și exclamații de încântare.

Publicul român a fost profund impresionat de această seară muzicală. Cosmin, unul dintre spectatori, a mărturisit: „A fost o interpretare foarte dramatică, mi-a plăcut, iar momentul cu „Ciocârlia” și „Rapsodia” interpretate la flautul chinezesc și erhu, au adus urale.”

Președintele Fundației Calea Victoriei, doamna Sandra Ecobescu, a transmis un mesaj de mulțumire: „Concertul de Anul Nou a fost minunat, muzicienii au fost extraordinari, iar muzica prezentată a fost foarte interesantă, rafinată și complexă. Publicul român a fost fascinat de acest eveniment frumos și de cultura și patrimoniul muzical al Chinei, care datează de secole.”

Seara s-a încheiat cu un moment festiv de tombolă, la care peste 30 de spectatori norocoși au câștigat câte o mascotă cu șarpele de bun augur „Happy Chinese Year New Year”. Foaierul Ateneului, împodobit cu lampioane roșii și alte decorațiuni tradiționale, a vibrat de atmosfera caldă și festivă specifică Anului Nou Chinezesc.

De la finalul lunii decembrie, autobuze din București au fost decorate cu imagini vibrante inspirate de Anul Șarpelui și cu mesaje de Anul Nou Chinezesc, aducând spiritul sărbătorii în fiecare colț al orașului. Entuziasmul pentru concert a fost deosebit, toate biletele fiind vândute cu două săptămâni înainte de eveniment.

Concertul de muzică tradițională chinezească de la București a fost mai mult decât un eveniment muzical, a fost o punte de legătură între două culturi, celebrând prietenia și colaborarea dintre China și România.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Cazurile tot mai frecvente de incidente cibernetice prin metode de inginerie socială impun companiilor măsuri complementare de protecție 

Leader Team Broker: „Asigurarea Cyber oferă despăgubiri pentru compensarea...

Storia: Analiza pieței imobiliare din România în martie 2025, conform datelor ANCPI și INS

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a...

Rețele Electrice România lansează o licitație de până la 180 milioane lei pentru lucrări de racordare

Rețele Electrice România a lansat pe platforma electronică...

Magazinele Lidl din România, închise în primele două zile de Paște

Lidl România anunță că magazinele proprii vor fi închise...