Producătorul și furnizorul de fructe confiate Italprod din Râmnicu -Sărat, un business fondat în urmă cu aproape trei decenii de omul de afaceri italian Michele Santorelli, vrea să-și tripleze producția în următorii ani, ceea ce implicit înseamnă și piețe noi de vânzare.
Pe lângă Italia, SUA Și Canada, destinații majore la acest moment, ținta livrărilor Italprod pentru perioada următoare se anunță piața asiatică, un mare consumator de produse aduse din Europa.
„Noi suntem prezenți pe mai multe piețe externe, în primul rând, în Italia și în restul Europei. În prezent, la nivel de volume piața din SUA este cea mai importantă, dar și Canada constituie o destinație majoră sau țările din Peninsula Arabică. Rusia a fost o piață bună pentru noi până la izbucnirea războiului din Ucraina. În momentul în care vom crește foarte mult producția, vom avea nevoie de noi piețe și noi parteneri. Target-ul nostru viitor este Asia, în general, pentru că piața asiatică are un potențial uriaș, iar asiaticii sunt mari consumatori de produse europene, în general”, a declarat pentru FoodBiz Bruno Bianchi, director vânzări Italprod.
În prezent, unul dintre cei mai importanți clienți ai grupului este producătorul italian de ciocolată Ferrero, un jucător de top la nivel mondial.
„Livrăm pentru Ferrero, prin Cerasium, sute de tone de cireșe în alcool pur, în fiecare an, este un parteneriat istoric. Nici nu putem satisface în totalitate cerințele lor, am mai cumpărat utilaje pentru a putea acoperi cererea. Această cireașă în alcool o livrăm exclusiv către Ferrero. In Italia avem foarte mulți clienți, datorită relațiilor bine construite în timp, însă, la nivel de volume piața din SUA este cea mai importantă”, a mai precizat managerul italian.
Tehnologie de ultimă oră
Fabrica de la Râmnicu Sărat se află în plin proces de modernizare, urmând să fie automatizată complet, ceea ce va crește semnificativ productivitatea.
„Toată fabrica noastră este inovativă, este realizată cu tehnologie de ultimă oră, iar toate procesele vor fi automatizate la maximum. Scopul este de a tripla cel puțin producția actuală, diminuând costurile generale si ridicând calitatea produselor”, a mai afirmat Bruno Bianchi.
Acesta spune că Italprod este în pas cu ultimele trenduri în materie de tehnologie, dar și în ceea ce privește produsele pentru a satisface cererile clienților.
Materia primă provine in cea mai mare parte din România, iar campania de cireșe este momentul cel mai important, după cum spune Bianchi, pentru că dacă nu se derulează corespunzător, efectele în activitatea firmei se vor face resimțite tot anul.
În acest an, recolta de cireșe a fost ceva mai mică – undeva la 7.000 de tone, din cauza condițiilor meteo dificile. În anii buni, cum a fost, în 2022, de exemplu, s-a atins și 9.000 de tone. Când sunt probleme cu producția, se apelează în general la țările din jur – Bulgaria, Grecia, Turcia, ba chiar și la Spania, cum s-a mai întâmplat.
Lanț integral de producție
Michele Santorelli administrează un grup din care fac parte și patru firme românești – Ecosem, Partenope Frutta, Cerasium și Italprod. Acestea acoperă întreg lanțul de producție: de la agricultură, cu producție proprie de fructe (cireșe și vișine) și până la procesare – la Râmnicu Sărat există o fabrică de 70 000 m2 și peste 150 de angajați.
Compania este specializată în producția de fructe confiate: cireșe, cuburi de fructe, felii de fructe, fructe întregi, amarene și cireșe în maraschino.
Principalii clienți ai produselor Italprod sunt laboratoarele de cofetării şi patiserii, fabricile de înghețată, ciocolată, panificație, baruri si restaurante, însă unele produse se găsesc și pe rafturile magazinelor.
Familia Santorelli, ajunsă la a treia generație în sectorul cireșelor, mai are unități de procesare în Italia și Bulgaria.