Meta Estate Trust: Profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%

Date:

Meta Estate Trust (simbol bursier MET), companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar și acționează ca un portal între piața imobiliară și piața de capital, înregistrează rezultatele financiare solide în 2024, respectiv un profit net de 10,8 milioane de lei, în creștere cu 15% față de 2023, și un randament al capitalurilor de 10%. Este al treilea an consecutiv, din momentul listării la Bursa de Valori București, în care compania raportează rezultate financiare anuale solide și este pentru prima oară când compania depășește pragul de 10% al randamentului capitalurilor proprii. 

„Deja pentru al treilea an la rând, Meta Estate Trust își menține ritmul de creștere și înregistrează în 2024, un an provocator din perspectivă imobiliară, o majorare cu 15% a profitului net. Creșterea considerabilă a profitului net în 2024 a fost posibilă printr-o gestiune minuțioasă a portofoliului investițional: monitorizarea atenta si restructurarea punctuala a investițiilor din portofoliu, supragarantarea anumitor proiecte și pregătirea unor exit-uri pentru perioada următoare, realizând în același timp randamentele investiționale targetate pentru profilul și riscul asociat acestor investiții. 

Echipa Meta urmărește atent oportunitățile din piața imobiliara, în special în zona rezidențială unde vânzările in anul 2024 au fost la un nivel ridicat, societatea valorificând toate unitățile disponibile la începutul anului si contractând de asemenea proiecte noi cu potențial ridicat”, spune Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust

Compania anunță de asemenea și o cifră de afaceri de 13,2 milioane lei, o creștere de 7% față de 2023, precum și o majorare cu 22% a veniturilor totale până la 34,5 milioane de lei. Veniturile din exploatare s-au ridicat în 2024 la 25,5 milioane de lei, +32% față de anul precedent. Portofoliul de investiții al Meta Estate Trust s-a majorat cu 9% în 2024, până la 110 milioane de lei. 

Valoarea activelor totale Meta Estate Trust înregistrează o creștere organică de 11% și a ajuns în 2024 la o valoare de 121,7 milioane, în timp ce gradul de îndatorare se menține la un nivel scăzut de 6,9%, conform Raportului anual al Meta Estate Trust publicat în 28 martie. Cursul acțiunii MET se menține pe un trend descrescător și înregistrează o scădere de 5,7%, ducând discount-ul valorii de tranzacționare raportate la valoarea contabilă la 40,7%. În această dinamică prețul acțiunii și-a găsit totuși suport și stabilitate, iar indicatorul P/E a ajuns la un multiplu de 6,2, ceea ce indică un potențial semnificativ de creștere al acțiunii MET pe termen lung.

Rezultatele financiare din 2024 sunt realizate din cele trei linii de afaceri, așa cum au fost definite în strategie de investiții a Companiei, și anume:

Linia de investiții de Co-Dezvoltare presupune asocierea cu dezvoltatori imobiliari parteneri în proiecte de dezvoltare imobiliară. Meta Estate Trust a marcat deja o serie de investiții de succes precum The Level Apartments faza II, Ion Dragalina 21 sau Eforie Sud. Strategia de investiții a companiei, în cadrul acestei linii de business implică furnizarea de capital de tip equity preferențial pentru a fi utilizat strict pentru dezvoltarea proiectului imobiliar. Potențialele investiții ale Meta Estate Trust, realizate în această linie de business, presupun un proces propriu de Due Dilligence financiar, legal și comercial pentru a asigura un risc investițional minimal. Marja investițională este obținută din profitul realizat de proiectul imobiliar cu un target de 20-30% randament anualizat.

Linia de investiții de Trading presupune achiziția de pachete de apartamente  în proiecte de dezvoltare imobiliară aflate în diverse stadii de dezvoltare și revânzarea lor după finalizarea lucrărilor. Până în prezent, pe această linie de business Meta Estate Trust a înregistrat rezultate remarcabile, IRR între 15 și 40%. În cadrul acestei categorii de investiții, compania este un partener complet pasiv, având avantajul unei puteri mai mare de negociere prin capacitatea de a cumpăra un pachet mai mare de locuințe la un preț redus.

Linia de investiții Active cu venit recurent presupune achiziția de active comerciale care generează venituri recurente din chirii. Până în prezent, Meta Estate Trust a investit în piața rezidențială și hotelieră, prin Swissôtel, precum și în zona de retail, prin securizarea pipeline-ului cu Penny. Structura acestor investiții presupune ca Meta Estate Trust să devină proprietar al activelor și să gestioneze direct chiriile. Performanța investițională în această linie de investiții vine din achiziția activelor la un Yield atractiv (8-9%) și utilizarea levierului bancar pentru a maximiza randamentul capitalurilor proprii. Predictibilitatea fluxurilor de capital, susținut de contractele de închiriere pe termen lung, conferă acestei linii de investiții un risc investițional foarte mic, echilibrând portofoliul investițional.

Anul 2025 a debutat cu programul de răscumpărare al acțiunilor preferențiale, votat de acționarii companiei în decembrie 2024. 

„Prin aceasta operațiune ne-am propus să optimizăm structura de capital prin reducerea clasei de acțiuni preferențiale. Acestea au fost inițial alocate investitorilor Meta înainte de listare, ca o recompensă pentru încrederea si angajamentul lor pentru un proiect atunci la început de drum. Răscumpărarea acestora este corelata cu majorarea capitalului social, realizată prin conversia creanței aferente, la un preț de 2,8 RON/acțiune.

Majorarea capitalului social reprezintă un pas important în consolidarea prezentei companiei in piața de capital. Aceasta decizie face parte dintr-o strategie mai ampla de creștere a transparentei, îmbunătățire a lichidității si consolidare a interesului pentru acțiunile MET. În acest sens, continuăm implementarea hotărârilor adoptate de acționari, inclusiv majorarea capitalului social si pregătirea companiei pentru tranziția către piața reglementată a BVB”, spune Bogdan Gramanschi, CFO Meta Estate Trust.

Chiar dacă anul 2025 se prefigurează a fi unul intens, marcat în continuare de incertitudine economică și geopolitică, piața imobiliară locală rămâne suficient de ofertantă prin definirea unor trenduri predictibile în ceea ce privește piața rezidențială din București și piața proiectelor de retail din toată țara. Aceste piețe vor reprezenta focusul noilor investiții META din 2025, în plus piața hotelieră va rămâne în continuare o componentă strategică, dar orientată pe maximizarea randamentelor pe termen lung.

„Dinamica pieței imobiliare necesită o planificare pe termen lung, și în acest sens, din punct de vedere financiar, anul 2025 va reprezenta un an de așezare și intrarea în noi investiții care să pregătească portofoliul pentru următorii ani financiari. Vom căuta în continuare să păstrăm un echilibru între risc și oportunitate. În acest sens, vom folosi piața rezidențială din București ca instrument de maximizare a randamentelor, în timp ce piața comercială o vom folosi ca instrument de ponderare a riscului. Mai mult decât atât, vom folosi bancabilitatea investițiilor în active comerciale generatoare de venituri recurente ca instrument de creștere accelerată a activelor prin utilizarea de împrumuturi pe termen lung”, spune Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate