O soluție definitivă pronunțată de către ICCJ aduce clarificări semnificative în practica litigiilor vamale și consolidează cadrul legal care protejează dreptul contribuabililor de a recupera taxele vamale plătite eronat

Date:

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat o soluție definitivă într-un dosar deosebit de complex, având ca obiect reîncadrarea tarifară a unor componente de motor în urma aplicării Regulamentului (UE) 2015/982 al Consiliului din 23 iunie 2015 ce modifică Regulamentul (UE) nr. 1387/2013 privind suspendarea taxelor vamale autonome pentru anumite produse agricole și industriale (denumit în continuare „Regulamentul de suspendare”). Societatea din această cauză a fost reprezentată de echipa D&B David și Baias, Ana Maria Iordache, Partener și Iulia Goșnea, Avocat.

Printr-o abordare metodică și aprofundată, echipa D&B David și Baias a demonstrat o înțelegere superioară a detaliilor tehnice și legale implicate, având o contribuție semnificativă în asigurarea unei soluții favorabile, ce reflectă competența noastră recunoscută pe piață. Această realizare subliniază totodată și angajamentul nostru constant pentru a oferi cele mai bune soluții pentru clienții noștri într-un cadru legislativ tot mai dinamic și complex”, a declarat Ana Maria Iordache.

Contextul ce a generat această cauză a fost reprezentat de intrarea în vigoare  începând cu data de 23 iunie 2015 a Regulamentului de suspendare ce a prevăzut eliminarea unor taxe vamale pentru anumite piese auto importate în Uniunea Europeană, cu condiția respectării unor criterii tehnice foarte precise. Având în vedere că Regulamentul de suspendare prevedea și aplicarea sa retroactivă începând cu 1 ianuarie 2015, societatea reprezentată de D&B David și Baias a solicitat autorităților vamale reîncadrarea tarifară conform dispozițiilor acestui regulament, modificarea declarațiilor vamale corespunzător și, ca urmare, restituirea taxelor vamale de import deja plătite de societate, în valoare de aproximativ 5 milioane RON.

Cererea de restituire a fost respinsă de autoritățile vamale, iar soluția a fost menținută în cadrul contestației fiscale. Astfel, dosarul a ajuns în fața Curții de Apel București care, după aproape trei ani de cercetare a fondului, incluzând administrarea unui probatoriu complex ce a presupus și o expertiză tehnică judiciară în domeniul „Tehnologia construcțiilor de mașini”, a confirmat pe deplin argumentele prezentate de echipa D&B David și Baias. Prin urmare, instanța de fond a dispus admiterea integrală a acțiunii introductive, obligând autoritățile vamale să reîncadreze piesele respective conform codului NC/TARIC solicitat și să restituie taxele vamale plătite nejustificat de societate. Această soluție a fost recent confirmată și de către ICCJ printr-o decizie definitivă pronunțată în această cauză.

Complexitatea cauzei a fost semnificativă datorită tehnicității documentației justificative (desene tehnice, fișe de material, standarde europene privind materialele utilizate), care a necesitat o analiză aprofundată atât din partea expertului tehnic, cât și a instanței de judecată. Echipa D&B David și Baias a depus un efort considerabil pentru a facilita în fața instanței înțelegerea acestei componente tehnice și inginerești a dosarului.

Soluția obținută are o importanță majoră din două perspective: pe de o parte, clarifică interpretarea criteriilor tehnice prevăzute de Regulamentul de suspendare și subliniază rolul instanței în reîncadrarea acestora la poziția tarifară corectă; pe de altă parte, contrar argumentelor autorităților vamale, stabilește că evaluarea condițiilor tehnice poate fi realizată pe baza documentației tehnice asociate pieselor, fără a fi necesară analiza fizică a acestora la momentul solicitării, cum pretinseseră în mod nejustificat autoritățile. Această abordare oferă clarificări semnificative în practica litigiilor vamale și consolidează cadrul legal care protejează dreptul contribuabililor de a recupera taxele vamale plătite în mod eronat.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...