Poziția Chinei față de aplicarea abuzivă a tarifelor de către SUA

Date:

Recent, Statele Unite au anunțat, sub diverse pretexte, impunerea abuzivă de tarife vamale tuturor partenerilor comerciali, inclusiv Chinei. Această acțiune reprezintă o încălcare gravă a drepturilor și intereselor ale altor țări și o violare completă a regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), aducând prejudicii considerabile sistemului de comerț multilateral bazat pe reguli și afectând ordinea economică globală. Guvernul chinez condamnă ferm o astfel de acțiune și își exprimă cu hotărâre opoziția față de aceasta.

Prin adoptarea acestor măsuri, Statele Unite încalcă principiile fundamentale ale economiei și pieței, ignoră echilibrul de interese obținut prin negocierile comerciale multilaterale și trec cu vederea realitatea că Statele Unite au beneficiat masiv și pe termen lung de pe urma comerțului internațional. Folosirea tarifelor ca instrument de presiune extremă pentru obținerea de avantaje proprii reprezintă un exemplu clar de unilateralism, protecționism și bullying economic. Sub pretextul urmăririi unei așa-zise „reciprocități” și „echități”, SUA promovează un joc cu sumă zero, urmărind în esență concepte precum America pe primul loc” și „excepționalismul american”. Prin utilizarea tarifelor, încearcă să submineze ordinea economică și comercială internațională, să poziționeze interesele americane deasupra intereselor comune ale comunității internaționale și să sacrifice drepturile legitime ale celorlalte națiuni pentru a-și satisface setea de hegemonie economică. Astfel de practici vor fi cu siguranță întâmpinate cu opoziția largă a comunității internaționale. 

China este o civilizație străveche, cunoscută drept o țară a respectului și a eticii. Poporul chinez prețuiește sinceritatea și încrederea. Noi nu provocăm conflicte, dar nici nu ne temem de ele- presiunile și amenințările nu reprezintă modalitatea corectă de a relaționa cu China. Noi am adoptat și vom continua să adoptăm măsuri ferme pentru a ne apăra suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare. Relațiile economice și comerciale dintre China și SUA ar trebui să se bazeze pe beneficii și câștiguri reciproce. Statele Unite ar trebui să răspundă așteptărilor comune ale ambelor popoare, dar și ale întregii lumi, să aibă în vedere interesele fundamentale ale celor două țări, să înceteze utilizarea tarifelor ca armă de presiune împotriva Chinei și subminarea dreptului legitim de dezvoltare al poporului chinez. 

China, în calitate de a doua cea mai mare economie a lumii și a doua cea mai mare piață de consum de bunuri, va continua să-și deschidă porțile către restul lumii, indiferent de schimbările survenite pe scena internațională. Vom continua să promovăm o deschidere la nivel înalt, vom extinde în mod constant deschiderea instituțională prin norme, reglementări, guvernanță și standarde. Vom implementa politici avansate de liberalizare și facilitare a comerțului și investițiilor, vom crea un mediu de afaceri de primă clasă, orientat spre piață, bazat pe legi și aliniat la standardele internaționale, precum și vom împărtăși oportunitățile noastre de dezvoltare cu restul lumii, obținând astfel beneficii și câștiguri comune. 

Globalizarea economică reprezintă singura cale a progresului omenirii. Sistemul de comerț multilateral, organizat în jurul Organizației Mondiale a Comerțului și bazat pe reguli, a contribuit semnificativ la promovarea comerțului global, la stimularea creșterii economice și dezvoltării sustenabile. Deschiderea și cooperarea sunt tendințe istorice, iar lumea nu ar trebui și nici nu se va întoarce la izolare și la diviziune. Cooperarea cu beneficii comune reprezintă dorința majorității, iar bullyingul economic cu intenția de exploatare a vecinilor se va întoarce împotriva celor care îl practică. Promovarea unei globalizări economice mai deschise, incluzive, echitabile și echilibrate este responsabilitatea întregii comunități internaționale. 

Dezvoltarea este un drept universal al tuturor țărilor, nu un privilegiu de care să se bucure doar câteva state. Problemele internaționale ar trebui să fie soluționate prin consultări comune, iar viitorul și soarta lumii ar trebui luată în mâinile tuturor națiunilor. Războaiele comerciale și tarifare nu au câștigători, iar protecționismul nu oferă o soluție. Toate țările ar trebui să adere la principiul consultării reciproce, al contribuției egale și al împărtășirii beneficiilor, să susțină adevăratul multilateralism și să se opună oricăror forme de unilateralism și protecționism, apărând sistemul internațional bazat pe ONU și sistemul comercial multilateral, organizat în jurul Organizației Mondiale a Comerțului. Suntem încrezători că majoritatea țărilor care cred în justiție și echitate vor alege să stea de partea corectă a istoriei și vor acționa în concordanță cu interesele lor legitime. Lumea are nevoie de dreptate, nu de hegemonie!

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Cazurile tot mai frecvente de incidente cibernetice prin metode de inginerie socială impun companiilor măsuri complementare de protecție 

Leader Team Broker: „Asigurarea Cyber oferă despăgubiri pentru compensarea...

Storia: Analiza pieței imobiliare din România în martie 2025, conform datelor ANCPI și INS

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a...

Rețele Electrice România lansează o licitație de până la 180 milioane lei pentru lucrări de racordare

Rețele Electrice România a lansat pe platforma electronică...

Magazinele Lidl din România, închise în primele două zile de Paște

Lidl România anunță că magazinele proprii vor fi închise...