La invitația președintelui Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi Europene (ECA), domnul Tony Murphy și domnul Viorel Ștefan – membru al ECA au întreprins o vizită oficială în România, în perioada 8-11 octombrie a.c.
Vizita a avut loc în contextul promovării schimbului continuu de cunoștințe și experiență în diferite domenii ale auditului public extern între Curtea de Conturi a României și instituția europeană.
În prima parte a vizitei, reprezentanții ECA au avut o întâlnire profesională cu auditorii publici externi din Camera de Conturi Brașov, urmată de o întrevedere cu Plenul Curții de Conturi, la sediul central din București. În cadrul întâlnirii cu membrii Plenului, președintele Curții de Conturi Europene a prezentat câteva repere ale Raportului Anual al ECA privind exercițiul financiar 2022, publicat săptămâna trecută. De asemenea, au fost abordate teme de actualitate în domeniul auditului public extern și aspecte privind reforme instituționale.
Președintele ECA a precizat că, în contextul activității principale a Curții Europene, jumătate din activitate este dedicată raportului anual (audit financiar si de conformitate), iar jumătate pentru rapoarte speciale, rapoarte de audit al performanței.
”În Raportul anual, conform strategiei noastre, am identificat domenii prioritare privind auditul performanței, schimbările climatice, resursele naționale, economia europeană competitivă, reziliență, democrația și statul de drept. Pentru stabilirea subiectelor auditurilor, ca parte a programului nostru anual, încercăm să identificăm teme care să ofere concluzii pertinente și să ajute factorii de decizie. Pentru aceasta discutăm cu Parlamentul, cu statele membre, cu colegii noștri, ținem cont de toate acestea pentru prioritizarea programului nostru” – președintele Curții de Conturi Europene, Tony Murphy
Președintele ECA a salutat eforturile de modernizare pe care Curtea de Conturi a României le face și schimbările produse, exprimându-și totodată încrederea că această întâlnire va contribui la întărirea relațiilor inter-instituționale.
La rândul său, președintele Mihai Busuioc a evidențiat pașii parcurși în sensul consolidării capacității instituționale, a îmbunătățirii metodelor de audit și a modalităților de interacțiune cu entitățile auditate.
„La fel cum Curtea de Conturi Europeană urmărește, prin acțiunile sale, să îmbunătățească responsabilitatea și transparența gestionării finanțelor Uniunii Europene, și noi, la Curtea de Conturi a României, încercăm, prin auditurile pe care le facem, să contribuim cât mai mult la responsabilizarea sectorului public românesc și să aducem valoare adăugată în viața cetățenilor. Prin noua Strategie de Dezvoltare Instituțională pe care am început să o implementăm dorim să contribuim la dezvoltarea și întărirea performanței instituțiilor din administrația publică românească, pentru ca acestea să ofere servicii publice de o cât mai bună calitate” – președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc
În continuarea vizitei oficiale în România, delegația ECA, însoțită de președintele Mihai Busuioc, a avut întâlniri cu înalți oficiali ai statului român din Parlament și Guvern, precum și cu reprezentanți ai mediului academic. Astfel, au avut loc întrevederi cu dl. Marian Neacșu viceprim-ministru și cu dl. Mihai Alexandru Ghigiu – șef al Cancelariei Prim-Ministrului, cu președinte Senatului – dl. Nicolae Ciucă, cu ministrul Finanțelor – dl. Marcel Boloș, cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – dl. Adrian Câciu și cu studenții și personalul didactic de la Academia de Studii Economice, împreună cu dl. rector Nicolae Istudor. Din delegația ECA au mai făcut parte dl. Wolfgang Stolz, șef de cabinet al președintelui ECA și d-na Roxana Bănică – șef de cabinet al reprezentantului României la Curtea de Conturi Europeană.