Industria prelucrătoare a României s-a contractat din nou în august

Date:

Conform unui raport privind indicele BCR PMI®, industria prelucrătoare a României s-a contractat din nou în august,  pe măsură ce firmele au continuat să se confrunte cu o cerere slabă.  Deși au existat scăderi susținute ale producției și ale comenzilor noi,  ratele de declin s-au micșorat.  

Activitatea de achiziții s-a diminuat cu cel mai rapid ritm înregistrat  până acum. În consecință, presiunile asupra costurilor au scăzut  ușor, rămânând totuși ridicate. Prețurile de vânzare au crescut în cel  mai rapid ritm din februarie.  

Indicele PMI® pentru industria prelucrătoare din România, prezentat  de BCR, este un indicator compozit al performanței industriei  prelucrătoare, alcătuit dintr-o singură cifră și derivat din indicatorii  privind comenzile noi, producția, ocuparea forței de muncă,  termenele de livrare ale furnizorilor și stocurile de achiziții.  

Un indice PMI peste pragul de 50,0 de puncte, fără modificări, indică  o îmbunătățire a situației industriei în luna respectivă, în timp ce o  cifră situată sub pragul de 50,0 de puncte arată o deteriorare.  

PMI a crescut de la 47,8 puncte în iulie la 48,4 puncte în august. Cel  mai recent nivel este un indiciu al unei încetiniri susținute, dar mai  blânde, a creșterii economice. Deși condițiile au rămas dificile pentru  producătorii români, toate cele cinci componente au avut influențe  direcționale pozitive asupra indicelui PMI în luna august.  

Cea mai mare subcomponentă – comenzile noi – a rămas un factor cheie al deteriorării globale a situației sectorului, scăzând pentru a  doua lună consecutiv în august. Respondenții au remarcat mediul  economic dificil și cererea redusă drept factori limitatori.  

Performanța exporturilor a fost din nou slabă în august, deși ritmul  de contracție a comenzilor internaționale a fost al doilea cel mai lent  înregistrat vreodată.  

Ca urmare în principal a vânzărilor mai mici, producătorii din România  și-au redus volumele de producție pentru a treia lună, în august.  Unele firme s-au confruntat cu probleme de personal.  

Ciprian Dascălu, economist-șef în cadrul BCR, a declarat:  „A doua lună consecutivă de scădere în industria prelucrătoare  românească în august, indicele BCR PMI privind industria  prelucrătoare din România fiind la valoarea de 48,4. Conform  răspunsurilor date de participanții la sondaj, activitatea  economică din industria prelucrătoare românească a scăzut  în august față de luna precedentă. Având date PMI pentru mai  bine de jumătate din an, se poate spune că perspectivele pentru  industria prelucrătoare nu arată bine, iar datele INS legate de  producția din acest sector din primele șase luni din an, ne fac  să credem că această ramură a industriei va termina anul cu  o creștere aproape de zero. Valoarea indicelui PMI din această  lună, vine însă ușor peste cea înregistrată în luna precedentă  de 47,8, fapt ce ar putea fi interpretat ca un semn pozitiv în  contextul trendului și așteptările pentru ultimele patru luni din  an. Toate componentele indicelui au înregistrat valori mai mari  în august față de iulie. 

Cererea încă slabă, după cum sugerează a doua lună  consecutivă de scădere semnalată de componenta de comenzi  noi a indicelui BCR PMI, poate fi atribuită atât factorilor interni,  cât și celor externi. Cererea externă rămâne sub potențial, mai  ales dacă ne uităm la Germania, care este unul dintre principalii  parteneri comerciali ai României. Datele semnal pentru indicele  HCOB PMI privind industria prelucrătoare din Germania arată cea  mai slabă valoare din ultimele 5 luni în august de 42.1. Cererea  internă, în schimb, suferă de probleme structurale. Consumul  este în creștere în prima jumătate a anului, fapt sugerat de toți  indicatorii specifici, însă se pare că acest lucru nu se reflectă și  în producția din industria prelucrătoare autohtonă. Foarte multe  bunuri de consum din economia României vin din import, lucru  sugerat de deficitul comercial mare. Acest lucru face ca orice  modificare semnificativă a consumului intern să nu se reflecte  cu o amplitudine foarte mare și în producția de bunuri a firmelor  românești. În acest context, revenirea industriei prelucrătoare  din România depinde foarte mult de evoluția cererii externe.  Trecând într-o notă mai pozitivă, așteptările firmelor care  participă la sondajul PMI legate de evoluția viitoare a cererii și  a mediului de afaceri în general au fost în creștere. Majoritatea  respondenților au devenit mai optimiști în ceea ce privește  producția în viitor. Optimismul lor vine în special de la campaniile  de marketing planificate, care ei speră că vor crește vânzările. 

Componenta PMI referitoare la forța de muncă arată o scădere  în august față de luna precedentă. Cererea slabă pare că  afectează și nevoia de forță de muncă a firmelor, având în  vedere că numărul redus de comenzi a fost motivul principal  menționat pentru evoluția negativă din această lună. Scăderea  componentelor de comenzi nefinalizate și stocuri de produse  finite este și ea rezultanta unei cereri scăzute. 

Prețurile factorilor de producție au crescut și în această lună, cu  un ritm mai moderat ce-i drept comparativ cu luna precedentă.  Avansul lor a rămas, însă, mult peste cel al prețurilor de producție.  Creșterea prețurilor materiilor prime, prețul combustibililor,  precum și creșterea salariului minim sunt printre principalii  factori inflaționiști menționați de firmele participante la sondaj.  Și luna aceasta, creșterea prețurilor factorilor de producție nu  a fost transmisă în totalitate către consumator, așa cum a fost  cazul în lunile precedente.” 

În acord cu cerințele de producție mai scăzute, firmele au continuat  să adopte o abordare prudentă în ceea ce privește achizițiile în luna  august. Cea mai recentă scădere a achizițiilor de factori de producție  a fost nu numai puternică, ci și cea mai rapidă înregistrată până acum.  În același timp, producătorii au continuat să-și consume stocurile de  achiziții în august. Cu toate acestea, rata de epuizare a stocurilor a  fost cea mai redusă din ultimele trei luni.  

În ciuda cererii scăzute din întregul sector, timpii medii de livrare a  factorilor de producție s-au prelungit în august, ca în fiecare lună  de la începutul colectării datelor. Rata de deteriorare a performanței  furnizorilor a fost una dintre cele mai pronunțate de până acum.

 În consecință, prețurile factorilor de producție au crescut brusc în  august, firmele remarcând majorări ale costurilor cu materiile prime,  combustibilul și forța de muncă. Totuși, în urma scăderii cererii de  factori de producție, presiunile inflaționiste s-au diminuat în ultima  lună. 

Cu toate acestea, producătorii români de bunuri au încercat să  transfere o parte din povara costurilor asupra clienților, crescând  prețurile. Deși doar marginală, rata de majorare a prețurilor de  vânzare a atins în luna august nivelul maxim din ultimele șase luni.  

Pe de altă parte, forța de muncă din fabrici a scăzut din nou la  jumătatea celui de-al treilea trimestru, marcând trei luni consecutive  de reduceri modeste ale locurilor de muncă. Potrivit răspunsurilor  primite, numărul de angajați a fost redus în conformitate cu volumul  de producție mai mic.  

Încă un indiciu de capacitate neutilizată, comenzile nefinalizate au  scăzut cel mai mult din istoricul de până acum al sondajului. Pe lângă  volumul redus de muncă, firmele au considerat că și eforturile mărite  de a avansa cu comenzile nefinalizare au contribuit la epuizarea  rapidă a acestora în august.  

Într-o notă mai pozitivă, privind în perspectivă, firmele au fost optimiste în august în ceea ce privește producția viitoare. Mai mult, sentimentul pozitiv a crescut de la minimul record din iulie, deoarece
o serie de firme se așteaptă ca activitatea de marketing și de promovare planificată să dea roade.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025

Calitate și economii în centrul tradițiilor pascale Un studiu realizat...

Bucurie de Paște din lucruri simple: BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani,...

Power of Now 2025 – un eveniment despre căutare, autocunoaștere și devenire profesională 

Peste 300 de liceeni și studenți din București, Brașov,...