Asociația Energy Policy Group (EPG) prezintă trei foi de parcurs pentru creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de CO₂ și asigurarea conformității cu noile standarde europene pentru trei clădiri ce găzduiesc instituții de învățământ.
Foile de parcurs pentru renovare au fost elaborate pentru: Colegiului Național „Matei Basarab” (Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea), Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” (Cluj-Napoca, județul Cluj) și Liceului „Nicolae Bălcescu” (Medgidia, județul Constanța). Aceste documente reprezintă instrumente de planificare etapizată a intervențiilor de creștere a performanței energetice, adaptate fiecărei clădiri în parte și dezvoltate cu sprijinul instituțiilor. Deși toate cele trei clădiri au beneficiat anterior de lucrări de renovare, sunt necesare investiții suplimentare pentru a ajunge la standardul de performanță energetică nZEB (nearly Zero Energy Building).
Documentele pornesc de la o analiză a situației actuale, incluzând factori precum sursele de energie utilizate și emisiile de gaze cu efect de seră generate de consumul energetic. Pe baza acestei evaluări, foile de parcurs detaliază pașii optimi de renovare, costurile și sursele de finanțare, mecanisme de monitorizare și verificare, precum și beneficiile rezultate în urma implementării fiecărui pas.
Foile de parcurs prevăd un calendar etapizat de implementare a măsurilor de renovare: cinci ani pentru Colegiul National „Matei Basarab” și Liceul „Nicolae Bălcescu”, respectiv trei ani pentru Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, unde lucrările anterioare au condus la încadrarea clădirii în clasa de performanță energetică A.
Măsurile propuse includ:
- suplimentarea / implementarea panourilor fotovoltaice pentru a reduce consumul de energie electrică din rețea și, implicit, costurile energetice;
- implementarea unui sistem centralizat de ventilare mecanică cu recuperare de căldură, pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a scădea necesarul de energie pentru încălzire și răcire;
- instalarea unui sistem de management al clădirii (BEMS) care a permite monitorizarea și controlul precis al consumului de energie;
- modernizarea sistemului de încălzire și climatizare cu pompe de căldură aer-apă pentru reducerea consumului de energie;
- modernizarea sistemului de iluminare cu soluții eficiente de automatizare;
- monitorizarea și verificarea performanței energetice.
“Scopul principal al foilor de parcurs este de a sprijini autoritățile locale, oferindu-le modele clare și detaliate pentru pașii necesari în aducerea unei clădiri publice la standard nZEB. Aceste documente prezintă un proces optim de renovare, incluzând etapele, costurile estimative, avizele necesare și sursele potențiale de finanțare. Analizele nu trebuie privite doar ca un plan de remediere a lucrărilor subperformante din trecut, ele reprezintă și un model sustenabil și aplicabil pentru renovările viitoare. Prin intermediul proiectului OUR-CEE, ne propunem să creștem conștientizarea asupra pașilor esențiali pentru asigurarea performanței de calibru înalt a renovărilor viitoare, aliniind fondul de clădiri din țară și regiune la standardele UE” declară Luciana Miu, Head of Clean Economy, EPG.
Pe lângă reducerea consumului de energie și scăderea emisiilor de CO₂, implementarea măsurilor de renovare aduc beneficii suplimentare, precum creșterea confortului termic și a calității aerului interior, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții utilizatorilor clădirii și la creșterea valorii acesteia. Foile de parcurs pot fi consultate integral pe site-ul EPG.
Renovarea fondului de clădiri este unul dintre sectoarele cheie pentru reducerea consumului de energie și a emisiilor de CO₂ la nivelul Uniunii Europene Un spectru larg de măsuri de reglementare, instrumente financiare și inițiative a dus la îmbunătățiri tehnice remarcabile ale fondului de clădiri. Cu toate acestea, consumul de energie, atât în sectorul public, cât și în cel rezidențial, nu a experimentat încă reducerea dramatică necesară pentru atingerea țintelor stabilite. Clădirile publice, care ar trebui să dea tonul în ceea ce privește renovarea aprofundată, au beneficiat de lucrări de renovare în Europa Centrală și de Est, însă o proporție semnificativă din acestea nu generează economii de energie adecvate.
Realizarea acestor foi de parcurs face parte din proiectul OUR-CEE. Proiectul are scopul de a sprijini accelerarea renovării profunde în patru țări din Europa Centrală și de Est printre care și România. OUR-CEE este un proiect susținut de Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI) a Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică (BMWK).