Studiu Reveal Marketing Research: 82% dintre români returnează toate ambalajele cu simbol SGR, iar 51% sunt motivați în principal de recuperarea garanției plătite

Date:

Cel mai recent studiu derulat de Reveal Marketing Research și-a propus să afle mai multe detalii despre evoluția atitudinilor și comportamentelor românilor în ceea ce privește Sistemul de Garanție-Returnare, comparativ cu studiile similare desfășurate în 2023 (măsurarea intențiilor înainte de implementare), respectiv 2024 (măsurarea comportamentelor românilor).

La 2 ani de la implementarea SGR, 82% dintre români declară că returnează toate ambalajele cu garanție la punctele de colectare

Conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, 82% dintre români declară că returnează toate ambalajele marcate cu simbolul SGR, procent în creștere cu 12% comparativ cu iunie 2024 (70%).

Îndreptându-ne atenția către frecvența cu care românii returnează ambalajele cu garanție, 34% le aduc la punctele de colectare o dată pe săptămână, 32% de 2-3 ori pe săptămână,  iar 18% o dată pe lună.

În plus, rezultatele studiului, arată că ambalajele de plastic cu garanție sunt cele mai frecvent returnate de către români (72%), urmate de ambalajele de sticlă (60%) și de cele din metal (51%). În funcție de gen, bărbații obișnuiesc să returneze, într-o măsură semnificativ mai mare decât femeile, toate tipurile de ambalaje la punctele de colectare.

Recuperarea banilor rămâne principalul imbold: 1 din 2 români returnează ambalajele SGR în principal pentru a-și recupera garanția

Referitor la motivația principală care stă la baza obiceiului de a returna ambalajele cu simbol SGR, se poate observa o creștere semnificativă de la 39% (iunie 2024), la 51% (martie 2025) în rândul celor care declară că recuperarea banilor plătiți pe garanție reprezintă principalul imbold.

Bărbații (55% comparativ cu 47% în cazul femeilor) și persoanele mature cu vârste cuprinse între 45-55 ani (57% vs. 51% total eșantion) se diferențiază prin faptul că acordă o importanță semnificativ mai mare recuperării garanției de la achiziție.

36% dintre români și-au schimbat obiceiurile de cumpărare a băuturilor ca urmare a implementarii SGR

În noiembrie 2023, 44% dintre români considerau că nu își vor modifica comportamentul de cumpărare și consum al băuturilor îmbuteliate odată cu implementarea Sistemului de Garanție-Returnare.

În prezent, procentul celor care declară că nu și-au schimbat obiceiurile rămâne asemănător cu cel de anul trecut (59%), datele indicând că românii s-au adaptat rapid și mai bine decât se așteptau la noul sistem de gestionare a deșeurilor.

Cu toate acestea, 36% dintre români observă schimbări ale modului în care cumpără băuturi îmbuteliate odată cu implemnetarea SGR. Astfel, 16% aleg ambalaje mai mari, pentru a plăti de mai puține ori garanția, în timp ce 10% cumpără mai rar, iar 10% aleg produse mai ieftine la raft.

„Rezultatele studiului arată o adaptare rapidă a românilor la Sistemul de Garanție-Returnare, cu un procent în creștere al celor care returnează toate ambalajele, motivați în principal de recuperarea garanției plătite. Totodată,  36% dintre români spun că și-au modificat comportamentul de cumpărare ca urmare a implementării SGR. În acest context, studiile de tip Customer Decision Journey pot fi un instrument valoros pentru brandurile care vor să înțeleagă mai bine cum influențează aceste schimbări criteriile și deciziile de achiziție ale consumatorilor,” a declarat Marius Luican, Director General Reveal Marketing Research.

1 din 2 români este nemulțumit de modul în care funcționează Sistemul de Garanție-Returnare

Doar 47% dintre români se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de modul de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare.

Astfel că, în viziunea românilor principalele soluții identificate pentru îmbunătățirea acestuia sunt creșterea numărului de puncte de returnare (48%), valoarea mai mare a garanției (27%) și campaniile de informare și educație (21%).


Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 17-25.03.2025 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban și rural, utilizatori de internet. Mărimea eșantionului a fost de 1011 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Cine va conduce economia globală post-americană?

| de Jim O'Neill

Asigurările, între megatendințele globale și provocarea transformării competențelor

Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) anunță lansarea a...