Studiu Reveal Marketing Research: Românii consideră inovația cheia viitorului, iar 8 din 10 le consideră o oportunitate de economisire și creștere a eficienței

Date:

Reveal Marketing Research, în colaborare cu Leroy Merlin și LivratAzi.ro, a realizat prima ediție a barometrului anual Inovația în Prim-Plan care explorează atitudinile românilor față de inovare și digitalizare, impactul acestora asupra deciziilor de consum și diferențele între industrii în acest domeniu.

Românii „traduc” inovația în termenii progresului, fiind puternic asociată cu tehnologia avansată (55%)

Rezultatele studiului realizat de Reveal Marketing Research arată că românii vad inovatia ca un motor al progresului, fiind puternic asociata cu atribute precum tehnologie avansată (55%), creativitate (51%) și eficiență (43%).

Persoanele peste 55 de ani cu o experiență mai mare asupra evoluției tehnologice, tind să asocieze inovația cu creativitatea (64%),  percepând-o ca pe o abilitate de a depăși convenționalul, în timp ce tinerii între 18-30 de ani, care au fost expuși constant la tehnologie și schimbări rapide, pun mai mult accent atributul adaptabilitate al inovației (25% comparativ cu 18% total eșantion).

Referitor la principiile fundamentale ale inovației, 27% dintre români consideră că aceasta este strâns legată de dezvoltarea de produse și servicii noi și unice, procentul fiind mai mare în rândul persoanelor cu venituri peste 10.000 lei (39%). Totodată, 19% consideră inovația strâns legată de utilizarea tehnologiilor avansate, iar alți 19% o asociază cu îmbunătățirea continuă a proceselor și produselor.

Inovația, un motor al schimbării: 86% dintre români o consideră esențială pentru viitor, iar 79% vor produse inovatoare

86% dintre respondenți consideră inovația esențială pentru progresul societății, în special persoanele peste 55 de ani (95%) și cele cu venit ridicat (92%), în timp ce 82% sunt de acord că inovația îmbunătățește accesul la educație și informații.

Mai mult decât atât, 79% se declară interesați să folosească produse și servicii inovatoare, iar 78% sunt de părere că inovația contribuie la reducerea costurilor și creșterea eficienței.

Cele mai comune comportamente legate de utilizarea produselor și serviciilor inovatoare sunt utilizarea aplicațiilor digitale și a serviciilor online noi (67%), întâlnită în mai mare măsură în rândul tinerilor între 18-30 de ani (70%), și recomandarea produselor și serviciilor inovatoare pe care le-au încercat (64%).

Principalele beneficii ale produselor inovatoare sunt confortul adus (80%), economia de timp (77%) și eficiența mai mare față de cele tradiționale (71%). 

În general, românii aleg produse și servicii în funcție de criterii precum adaptabilitatea acestora la nevoile personale (84%) și ușurința în utilizare (83%), acest din urmă criteriu fiind mai important pentru persoanele de peste 55 de ani (88%).

Dacă ne referim la produsele și serviciile inovatoare, acestea sunt apreciate în special pentru pentru beneficii precum confortul adus (80%), economia de timp (77%) și eficiența mai mare față de cele tradiționale (71%).

„Inovația reprezintă un angajament atât pentru succesul companiilor, cât și pentru progresul întregii societăți. Românii văd în inovare o sursă de confort, eficiență și optimizare a costurilor, iar faptul că 8 din 10 români se declară interesați să folosească produse și servicii inovatoare demonstrează impactul real și pozitiv pe care aceste soluții îl au asupra vieții de zi cu zi”, a declarat Marius Luican, Director General Reveal Marketing Research.

La Leroy Merlin, inovația și digitalizarea joacă un rol esențial în definirea experienței clienților noștri. Ne ghidăm fiecare acțiune având clientul în centru și investim constant în studii și analize pentru a înțelege mai bine nevoile și așteptările sale. Barometrul Inovația în Prim-Plan ne oferă informații valoroase despre cum putem adapta și îmbunătăți soluțiile noastre, astfel încât să răspundem cât mai relevant cerințelor actuale ale românilor”, declară Oana Constantin, Lider Brand & Customer Insights Leroy Merlin România.

Cele mai inovatoare domenii percepute de români sunt Electronice, Gadgeturi & Electrocasnice (69%), Tehnologie, Software & Telecomunicații (65%) și Construcții & Imobiliare (26%).  Pe de altă parte, în topul domeniilor cu cea mai mare nevoie de inovație regăsim Educație & Formare Profesională (44%), Sănătate & Industria Farmaceutică (42%) și Energie & Utilități (35%).

Principala provocare a companiilor este să devină promotori „reali”  și credibili ai beneficiilor practice ale inovației

Promovarea inovației joacă un rol important în decizia de cumpărare atunci când subliniază creșterea confortului și a calității vieții (85%) și îmbunătățirea siguranței consumatorilor (82%).

Mai mult decât atât, cele mai atractive mesaje de comunicare pun accent pe beneficii funcționale și practice, precum impactul asupra calității vieții (66%), demonstrațiile practice ale produsului (62%) și rezultate clare și măsurabile (60%).

68% dintre consumatori consideră că inițiativele și măsurile legate de inovație contribuie la îmbunătățirea imaginii companiilor, procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul celor cu vârste între 46-55 de ani (76%) și peste 55 de ani (79%).

În viziunea românilor, principalele acțiunile prin care companiile pot susține inovația în România sunt investițiile în cercetare și dezvoltare (54%), crearea de produse care răspund nevoilor reale (48%) și organizarea de campanii de educare a consumatorilor (41%).


Studiul a fost realizat în perioada 24.02-03.2025, pe un eşantion de 1005 respondenți, eșantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+ din România, utilizatori de internet, din mediul urban. Eroarea maximă de eșantionare pentru targetul general este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Nominalizările pentru reînnoirea mandatului membrilor Comitetului Economic și Social European

Consiliul Economic și Social (CES) anunță că, „având în...

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Intermedierea financiară – între realitate și potențial

Discurs rostit în cadrul conferinței cu tema „Ancore strategice...

Tendințele economice în 2025: Adaptare și inovație pentru competitivitate

Într-o lume aflată în plină revoluție tehnologică și într-un...