VERBUND Wind Power Romania, filiala românească a liderului austriac VERBUND, a achiziționat un proiect eolian complet dezvoltat de la Monsson, un grup internațional de soluții pentru energie regenerabilă, specializat în energie eoliană și solară, stocarea energiei și hidrogen verde.
Proiectul eolian achiziționat, situat în județul Caraș-Severin din România, are o capacitate totală de 272 MW și va avea o producție anuală estimată de aproximativ 569 GWh. Proiectul a fost achiziționat la stadiul „Ready to Build” (gata de construcție), având toate permisele relevante și punctele de conexiune și se preconizează în acest moment că va intra în faza de construcție în anul 2026.
„Suntem bucuroși și mândri că am început această cooperare cu VERBUND, o companie de energie electrică de top din Austria și unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din surse hidro din Europa. Așa cum am anticipat de ceva timp, necesitatea energiei curate ca punct central de dezvoltare a sectorului energetic din România și Europa este în creștere”, a declarat Sebastian Enache, Head of M&A și membru în Consiliul de Administrație în cadrul Monsson.
Această tranzacție subliniază intenția VERBUND de a-și extinde portofoliul pe piața energiei regenerabile din România, unde compania este activă din 2012, prin operarea parcului eolian Casimcea de 226 MW, din județul Tulcea.
„Suntem încântați să colaborăm cu Monsson, o companie cunoscută și respectată în România, în achiziția acestui proiect și așteptăm cu nerăbdare oportunitățile viitoare, care pot promova accelerarea tranziției energetice în țara noastră. La VERBUND, căutăm în mod continuu să stimulăm creșterea sectorului de energie curată din România, în concordanță cu abordarea noastră sustenabilă în domeniul afacerilor”, a spus Adrian Borotea, directorul general al VERBUND Wind Power Romania.
Strategia VERBUND prevede extinderea semnificativă în domeniul energiei solare și eoliene astfel încât până în anul 2030 aproximativ 25% din producția totală de energie electrică a grupului austriac să fie generată din surse fotovoltaice și eoliene onshore. România este definită ca fiind una dintre piețele țintă strategice ale companiei pentru atingerea acestui obiectiv.